ΤΟΥΡΚΙΑ/ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Βολή ΜΑΜ-L από Anka-S με δορυφορικό έλεγχο & αποδοχή L-UMTAS

Το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (SSB) ανακοίνωσε στις 17 Αυγούστου 2018 με μήνυμα Twitter την εξαπόλυση Ευφυών Μικρο-Πυρομαχικών ημι-ενεργής κατεύθυνσης Λέιζερ (MAM-L) της Roketsan από Ανεπάνδρωτο Εναέριο Όχημα (UAV) Anka-S ελεγχόμενο μέσω εθνικού δορυφόρου τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας. Η επιτυχημένη αυτή δοκιμή σημαίνει πως η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (THK) απέκτησε ικανότητα προσβολής στόχων με UAV Πέραν της Οπτικής Γραμμής (BLOS) του επίγειου σταθμού ελέγχου, σε αποστάσεις πολλαπλάσιες των τυπικών 150-200km.
Το MAM-L μήκους 1m, διαμέτρου 160mm, βάρους 22kg με πολεμική κεφαλή 10kg Υψηλής Εκρηκτικότητας Αντι-Αρματική (ΗΕΑΤ) επιτυγχάνει ακτίνα δράσης 8km, σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Το πυρομαχικό για UAV δεν διαθέτει κινητήρα και στηρίζεται γενικά στην τεχνολογία του αντιαρματικού βλήματος μακράς ακτίνας δράσης, Ημι-Ενεργής Κατεύθυνσης Λέιζερ (SALH) L-UMTAS. Πρόκειται για βλήμα μήκους 1,8m, διαμέτρου 160mm, βάρους 37,5kg και αποτελεσματικής ακτίνας δράσης μεταξύ 500m και 8km. Η πολεμική κεφαλή είναι είτε διπλή HEAT σε σειρά, είτε Υψηλής Εκρηκτικότητας Εκτόνωσης Θραυσμάτων. Στις 12 Αυγούστου 2018 η SSB ανακοίνωσε την αποδοχή περισσότερων από 50 L-UMTAS για χρήση με τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα.
Η ΤΗΚ διαθέτει σε υπηρεσία 6 UAV Μέσου Υψόμετρου, Μακράς Διάρκειας πτήσης (MALE) Anka-S της Turkish Aerospace, των οποίων η παράδοση ανακοινώθηκε από την SSB ανά δύο στις 3 Φεβρουαρίου, 16 Μαρτίου και 8 Απριλίου 2018. Απομένει η παράδοση τεσσάρων ακόμη UAV του τύπου. Τα δύο πρώτα Anka-S είναι εξοπλισμένα με σύστημα Ηλεκτροπτικών/ Υπέρυθρων/ Σήμανσης Λέιζερ/ Αποστασιόμετρου Λέιζερ (ΕΟ/IR/LD/LRF) Star SAFIRE 380-HLD της FLIR Systems των ΗΠΑ, το οποίο όμως θα αντικατασταθεί από το Σύστημα Στόχευσης Κοινού Διαφράγματος (CATS) της τουρκικής Aselsan, που θα εγκατασταθεί επίσης στα υπόλοιπα.
Το εκπέτασμα του Anka είναι 17,3m και το μήκος 8m, ενώ ο κινητήρας Centurion 2.0S της Thielert χρησιμοποιεί βαρύ καύσιμο και αποδίδει 155hp (116kW). Το φορτίο φθάνει τα 200kg με πλήρες καύσιμο, ενώ η διάρκεια πτήσης είναι 24 ώρες, η οροφή 30.000ft (9.144m) και η εμβέλεια της αμφίδρομης ζεύξης δεδομένων 200km. Μπορεί να εγκατασταθεί επίσης φορτίο Ραντάρ Συνθετικού Διαφράγματος (SAR)/ Αντίστροφου SAR (ISAR)/ Ενδείκτη Κινούμενου Στόχου Εδάφους (GMTI). Οι ικανότητες του UAV μπορούν να επεκταθούν περαιτέρω με Δορυφορική Επικοινωνία (SATCOM), συλλογή Πληροφοριών Σημάτων (SIGINT) και αναμετάδοσης επικοινωνιών.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο