ΔΙΕΘΝΗ

Νέα σκληρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή στην ΕΕ

Στα μέσα του Σεπτέμβρη και χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, μια σειρά από αλλαγές θα ισχύσουν στη νομοθεσία περί όπλων όλων των χωρών μελών της Ε.Ε. Φυσικά και πρόκειται για επιβολή περιορισμών και περιστολής δικαιωμάτων των νόμιμων οπλοκατόχων. Η αφορμή πάντα η ίδια… η προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Έτσι λοιπόν για το ευρύτερο καλό, οι Ευρωπαίοι για παράδειγμα θα πρέπει στο εξής να καταστρέψουν τα μουσειακά και συλλεκτικά τους κειμήλια, ώστε να μην είναι δυνατόν να λειτουργούν ή να μην έχουν στα κυνηγετικά τους τυφέκια παραπάνω από 10 φυσίγγια (γιατί προφανώς στα 11 γίνονται επικίνδυνοι!). Εξαιρούνται από τους περιορισμούς για την ώρα οι αθλητές σκοποβολής. 

Οι επιβαλλόμενοι περιορισμοί μπαίνουν σε ισχύ  σαν αντίδραση της Ε.Ε. για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, Η.Β., Γερμανία, Ισπανία και αλλού, και είναι για την… προστασία μας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το πρώτο βήμα με στόχο τον αφοπλισμό των Ευρωπαίων πολιτών. Απλά το εγχείρημα περιορίστηκε στην τωρινή του μορφή, γιατί η κοινή γνώμη δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί την πλήρη απαγόρευση οπλοκατοχής. Μόλις ένα 24ωρο μετά από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο κέντρο του Παρισιού, και χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα για τα είδη και την προέλευση του οπλισμού που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες, η (μη εκλεγμένη) Κομισιόν ανακοίνωσε ότι απαιτείται δραστικός περιορισμός στην οπλοκατοχή των Ευρωπαίων, αυστηρότερες προϋποθέσεις για το ποιοι και υπό ποιες προϋποθέσεις κατέχουν πυροβόλα όπλα καθώς και απαγόρευση ολόκληρων κατηγοριών νόμιμων όπλων χωρίς καμία τεχνική ή πρακτική αιτιολόγηση. Πρότεινε (και αυτό υλοποιείται σιγά-σιγά) την δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των νόμιμων οπλοκατόχων και ανταλλαγή των στοιχείων τους μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των μελών. Ο πλέον καλόπιστος μπορεί να συμπεράνει ότι αυτή η πρόταση δεν συντάχτηκε σε μια νύχτα. Αν μάλιστα κάποιος μπει στον κόπο να τη μελετήσει θα διαπιστώσει ότι η επιχειρηματολογία της βασίζεται “copy-paste” στα αμερικανικά ακτιβιστικά φόρουμ που χρηματοδοτεί ο ΟΗΕ και μεγαλοευεργέτες τύπου Σόρος και Μπλούμπεργκ με σκοπό την ανατροπή της συνταγματικά κατοχυρωμένης οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Κατά το περασμένο έτος, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκριναν παραπάνω από μια φορές ότι με τα στοιχεία που τους παρουσιάστηκαν δεν δικαιολογείται περαιτέρω περιστολή και περιορισμός στην οπλοκατοχή των πολιτών, ούτε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ τρομοκρατίας και νόμιμης οπλοκατοχής. Έτσι η Κομισιόν αναδιπλώθηκε και “αρκέστηκε” στο μικρότερο πακέτο περιορισμών. Στο ενδιάμεσο δε, οι αστυνομικές αρχές απέδειξαν ότι τα γιλέκα αυτοκτονίας, οι χειροβομβίδες και τα λαθραία πολεμικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη Γαλλία είχαν εισέλθει στη χώρα μέσω μαφιόζικων καναλιών και δικτύων της ισλαμικής τρομοκρατίας. Άρα, καμία απαγόρευση ή σκλήρυνση των νόμων για την οπλοκατοχή δεν θα είχε επίπτωση στην απόκτηση τους. Αυτό βέβαια είναι μια ενοχλητική λεπτομέρεια για τους εμπνευστές των νέων περιορισμών. Εκείνοι στις 14 Σεπτεμβρίου θα γιορτάζουν μια μικρή νίκη στη μάχη “σαλαμοποίησης” των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών μέχρι την τελική κατάργηση τους.

ΥΓ: Επειδή η χώρα μας είναι μακράν η πλέον οπλοφοβική στην Ε.Ε., καμία από αυτές τις αλλαγές δε θα επηρέαζε λογικά την Ελλάδα, με δύο εξαιρέσεις. Θεωρητικά τα πιστόλια από τις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν μέγιστη χωρητικότητα 20 φυσίγγια και τα τυφέκια 10. Εμείς έτσι κι αλλιώς απαγορεύουμε παντελώς την κατοχή τέτοιων όπλων στον πληθυσμό, εκτός από ελάχιστους σκοπευτές που δεν ξεπερνούν τα 2.000 άτομα.

Τάσος Σύρμας

 

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο