ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
H ειδική έκδοση «ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» του περιοδικού «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ» σκοπό έχει την καταγραφή της Ιστορίας των Ειδικών Δυνάμεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, με έμφαση στην Σύγχρονη Εποχή, και παράλληλα την παρουσίαση Ειδικών Επιχειρήσεων με βαθιά ανάλυση και κριτική σκέψη των τακτικών και της στρατηγικής πίσω από αυτές. Η προσπάθεια αφορά τόσο την ενημέρωση σε έναν τομέα της Ιστορίας που δεν έχει δει ιδιαίτερα το φως της δημοσιότητας, αλλά και την παρουσίαση ενός ανορθόδοξου τρόπου πολέμου που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο των συρράξεων σε όλο το μήκος και πλάτος του πλανήτη, οι οποίες επηρεάζουν τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις. Πολλά θέματα είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, ενώ στα ήδη γνωστά αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές που αλλάζουν εντελώς την επικρατούσα εικόνα, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την ειδησεογραφία και τις επίσημες ανακοινώσεις. Η μελέτη, ως εκ τούτου, της ιστορίας των Ειδικών Δυνάμεων και των Ειδικών Επιχειρήσεων εκτός από ένα συναρπαστικό και ενδιαφέρον ανάγνωσμα για τους θιασώτες της στρατιωτικής Ιστορίας είναι και πηγή έμπνευσης, διδαχής, συμπερασμάτων και διδαγμάτων πολύτιμων για τον επαγγελματία στρατιωτικό και ιδιαίτερα βέβαια για το στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων.
Κυκλοφορία τευχών: Έχουν εκδοθεί 7 τεύχη, τα οποία μπορείτε να παραγγείλετε με αντικαταβολή. Επιπλέον το Νο7 κυκλοφορεί στην Αθήνα μέχρι τις 15 Ιουλίου και μετά τις 22 στην επαρχία.
SEAL: Κομμάντος του βουνού & της πόλης
Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Η μονογραφία «SEAL: ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ & ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις της επίλεκτης μονάδας SEAL (Sea Air Land) του Αμερικανικού Ναυτικού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, από το 2001 που άρχισε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μέχρι σήμερα. Η ιδιαιτερότητα της μονογραφίας ταυτίζεται με την ιδιαιτερότητα του αντικειμένου της, δηλαδή ασχολείται με ειδικές επιχειρήσεις σε ορεινό και αστικό περιβάλλον που διεξήχθησαν από μια μονάδα που κανονικά έπρεπε να βρίσκεται στην θάλασσα, στον βυθό και τις ακτές της υδρογείου. Ωστόσο, οι Αμερικανοί βατραχάνθρωποι βρέθηκαν σε υψόμετρα χιλιάδων ποδών στις παρυφές των Ιμαλαΐων να πολεμούν αντάρτες στο Αφγανιστάν και στις πόλεις του Ιράκ να πολεμούν πολιτοφυλακές και τρομοκρατικές οργανώσεις. Εκτός αποστολής; Ίσως τυπικά, αλλά η περίφημη ευελιξία, επιθετικότητα και προσαρμοστικότητα των SEAL τους οδήγησε στην διεξαγωγή επιτυχημένων αποστολών, που απετέλεσαν τον πυρήνα της στρατηγικής των ΗΠΑ στις δύο αυτές χώρες. Τα στοιχεία στην μονογραφία προέρχονται από προσωπικές μαρτυρίες των SEAL που πολέμησαν και εκτέθηκαν σε σχετικά βιβλία, από επίσημες πηγές του Πενταγώνου και από την ειδησεογραφία, με ανάλυση όπου χρειαζόταν. Οι πληροφορίες της μονογραφίας αποτελούν πηγή συμπερασμάτων και διδαγμάτων για ειδικές επιχειρήσεις σε Ορεινό και Αστικό Πόλεμο στα πλαίσια αντιανταρτικών/ αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, που όμως έχουν εφαρμογές, άλλες επί των βασικών αρχών και άλλες σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, για ειδικές αποστολές σε κάθε είδους περιβάλλον και τύπου πολέμου.
ΑΟΖ & Υφαλοκρηπίδα – Μύθος και πραγματικότητα
Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ»
Η ελληνική δυνητική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας από τις αρχές του 2011, αποτέλεσε μάλιστα αντικείμενο πολιτικών διακηρύξεων στις εκλογές του 2012. Παρά την πληθώρα δημοσιευμάτων στα μέσα ενημέρωσης, αναρτήσεων στο Διαδίκτυο και τηλεοπτικών εκπομπών, κυριαρχούν στο ζήτημα αυτό η ημιμάθεια, οι ευσεβείς πόθοι, η υπεραπλούστευση. Στην καλύτερη περίπτωση, ο σχετικός λόγος των δημοσίων προσώπων στηρίζεται στην επιφανειακή ανάγνωση –με συνέπεια την πλήρη παρανόηση– ορισμένων μόνον άρθρων και παραγράφων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (United Nations Convention on the Law of the Sea: UNCLOS) του 1982, με παράλληλη σιωπηρή άρνηση των υπόλοιπων συναφών διατάξεων.
Η άρνηση είναι ακόμη εντονότερη σχετικά με την ογκώδη νομολογία περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων –της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ– η οποία συσσωρεύεται από τα μόνιμα διεθνή δικαστήρια, καθώς και από διαιτητικά δικαστήρια τα οποία συγκροτούνται για να επιληφθούν μιας συγκεκριμένης υπόθεσης. Κυρίαρχη θέση μεταξύ τους κατέχει το Διεθνές Δικαστήριο (International Court of Justice: ICJ) των Ηνωμένων Εθνών, με έδρα στο Ανάκτορο Ειρήνης της Χάγης.
Η ανατροπή της αντίληψης αυτής και η αποκατάσταση της πραγματικότητας για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η ομολογουμένως μεγαλεπήβολη φιλοδοξία της μονογραφίας αυτής, η οποία συντάχθηκε χωρίς τις ειδικές γνώσεις του νομικού επιστήμονα και μάλιστα του εξειδικευμένου στο δίκαιο της θάλασσας, αλλά με την ερευνητική διάθεση και την υποχρέωση του δημοσιογράφου για ακριβή και πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών.
ΣΟΥΓΙΑΔΕΣ & Τακτικά Πολυεργαλεία
Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Το Δυτικό μεσαιωνικό ρητό αναφέρεται βασικά στην σημασία της Διοικητικής Μέριμνας στον πόλεμο, ταυτόχρονα όμως δηλώνει την σημασία των μικρών πραγμάτων και γενικά των μικρών ενεργειών, που αν και ασήμαντες μπορεί να αποτελέσουν την αφετηρία πολύ σημαντικών καταστάσεων. Οι σουγιάδες και τα πολυεργαλεία συγκριτικά με τα όπλα ενός στρατού είναι ασήμαντο υλικό, αλλά έχει αποδειχθεί ότι λύνουν με πρόχειρο τρόπο σημαντικά προβλήματα τόσο του στρατιώτη όσο και των μηχανημάτων που λειτουργεί, ενώ έχουν εφαρμογές σε μύριες εργασίες στο πεδίο της μάχης. Στην μονογραφία «ΤΑΚΤΙΚΑ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΑ» που κρατάτε στα χέρια σας θα περιγράψουμε την ιστορική εξέλιξη του πολυεργαλείου/ πολυσουγιά, θα εξετάσουμε την χρήση του στον πόλεμο και φυσικά θα παρουσιάσουμε από κοντά τα καλύτερα δείγματά τους.
Φυσικά, τα πολυεργαλεία και οι πολυσουγιάδες δεν περιορίζονται μόνον σε στρατιωτική χρήση, αλλά αποτελούν χρησιμότατα φορητά και συμπαγή εργαλεία για τον άνθρωπο της υπαίθρου, τον εκδρομέα, τον κυνηγό, τον αυτοκινητιστή, τον τεχνίτη αλλά και τον καθημερινό άνθρωπο που θέλει να έχει μια εργαλειοθήκη στην τσέπη του, τόσο για να εκτελείαπλές αλλά σημαντικές εργασίες, όσο και για να ανταποκριθεί σε έκτατες ανάγκες. Επομένως, η μονογραφία «ΤΑΚΤΙΚΑ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΑ» απευθύνεται σε ένα ευρύτατο κοινό, από τον επαγγελματία στρατιωτικό και αστυνομικό, πυροσβέστη και διασώστη, μέχρι τον ορειβάτη, τον εκδρομέα, τον οδηγό αγώνων ράλι στην ύπαιθρο αλλά και τον απλό νοικοκύρη, που μαστορεύει στο σπίτι ή το εξοχικό του και θέλει κάτι απλό που θα τον εξυπηρετεί σε πολλές δουλειές.
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ φιλοδοξεί να προσφέρει γνώση για τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων όλων των χωρών του Κόσμου, και ιδιαίτερα των χωρών που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή πέριξ αυτής καθώς και των χωρών που πρωταγωνιστούν στον λεγόμενο Παγκόσμιο Πόλεμο Κατά της Τρομοκρατίας. Οι Ειδικές Δυνάμεις στην αρχή του 21ου αιώνα αποτελούν τα κύρια όργανα εφαρμογής της εξωτερικής πολιτικής των παλαιών και νέων «μεγάλων δυνάμεων» υπό την συμβατική αλλά και την ασυμμετρική έννοια, και είναι αυτές που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» του πολέμου αποκτώντας σημασία ανάλογη των αεροναυτικών δυνάμεων και των πυρηνικών οπλοστασίων του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα στον παγκόσμιο πόλεμο των «φαντασμάτων» της Τρομοκρατίας, των ανταρτικών κινημάτων και των εγκληματικών οργανώσεων, οι Ειδικές Δυνάμεις είναι αυτές που προσφέρουν άμυνα και ασφάλεια έναντι όλων των σύγχρονων απειλών στο περιβάλλον της παγκοσμιοποιούμενης ανθρωπότητας.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΕΛΛΑΔΑ
Γεω-Ενέργεια: Μια νέα θεώρηση του κόσμου
Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ»
ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, MIDDLE EAST NEW ORDER – MIDDLE EAST NEW AGE
Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η διαμόρφωση του χάρτη της Μέσης Ανατολής και η διευθέτηση των συναφών θεμάτων προκλήθηκε από τα γεωπολιτικά, αλλά κυρίως από τα γεωενεργειακά συμφέροντα της τότε κοσμοκράτειρας Μ. Βρετανίας. Η έλλειψη εγχώριων πηγών πετρελαίου και η άμεση κάλυψή τους αποτέλεσε την κύρια επιδίωξη της αυτοκρατορίας. Το όλο ζήτημα «τακτοποιήθηκε» βαθμιαία, μετά από μια μακρά, χρονοβόρα αλλά και επίμονη προσπάθεια του Λονδίνου, χρησιμοποιώντας παράλληλα συγκεκριμένες πολιτικές, αντικρουόμενες μεταξύ τους, σε ορισμένο βαθμό, εναντίον εχθρών και συμμάχων. Τα προβλήματα ουσιαστικά δεν επιλύθηκαν – αργότερα, σταδιακά θα εμφανίζονταν με νέες μορφές.
Την τωρινή περίοδο, ενενήντα έτη μετά τoν πρώτo διακανονισμό, βιώνουμε μια μεταβατική φάση αναδιάταξης της διεθνούς κατανομής ισχύος στη Μέση Ανατολή, και την επανα-οριοθέτηση του χάρτη της περιοχής. Βασική αιτία και πάλι αποτελούν οι ενεργειακοί πόροι της, καθώς οι σύγχρονοι γεωενεργειακοί παίκτες στην περιοχή επιχειρούν να αποκομίσουν οφέλη, τρέχοντα και μελλοντικά, δρώντας εναντίον των άλλων μεγάλων δυνάμεων.
Ο Ελληνισμός (Ελλάδα και Κύπρος) βρίσκεται και αυτός στον «κυκλώνα» της περιφερειακής ανακατανομής κυριαρχίας στο «γεωενεργειακό σύμπλοκο» της γειτονικής του Μέσης Ανατολής, όσο και αν και δεν είναι φανερό με μια πρώτη θεώρηση: αν και τα δυο κράτη αποτελούν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλές αναλύσεις συμπίπτουν με θεωρίες συνομωσίας και υποθέσεις εργασίας ότι έχει μεθοδευτεί (αν δεν σχεδιάστηκε) συστηματικά, επιτήδεια και εύστοχα η γεωενεργειακή αξιοποίηση της οικονομικής τους κρίσης…
ΡΩΣΙΚΑ ΟΠΛΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Η παρούσα μονογραφία ασχολείται με ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η ρωσική αμυντική βιομηχανία στον χώρο της εξέλιξης και κατασκευής φορητού οπλισμού, ο οποίος απευθύνεται σε μονάδες ειδικών επιχειρήσεων. Μέσα από τις σελίδες της θα γνωρίσετε αναλυτικά μοντέλα φορητών όπλων, τα οποία έως σήμερα καλύπτονταν από ένα πέπλο μυστικότητας καθώς προορίζονταν για τις ρωσικές ειδικές ομάδες δράσης. Αφήσαμε εκτός περιγραφής τα κλασσικά και πασίγνωστα τυφέκια και αραβίδες της σειράς ΑΚ-47 και ΑΚ-74, καθώς και τα τυφέκια της σειράς ΑΚ-101, τα οποία φυσικά χρησιμοποιούνται από ειδικές αλλά και συμβατικές δυνάμεις. Περιοριστήκαμε σε απολύτως ειδικά όπλα, κατάλληλα όχι μόνο για καταδρομικές αλλά και για μυστικές και παραστρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η ρωσική οπλοβιομηχανία έχει αναπτύξει μια μεγάλη ποικιλία όπλων για τις ανάγκες των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων που στην Ρωσία χαρακτηρίζονται με τον γενικό τίτλο: “Spetsnaz” («δυνάμεις ειδικού σκοπού»). Βασιζόμενη στην παράδοση που κληρονόμησε από την πρώην Σοβιετική Ένωση, η σημερινή Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει ειδικά όπλα για ειδικές ανάγκες, ανταποκρινόμενη σε απαιτήσεις τόσο των κλασσικών μονάδων καταδρομών, αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών του Ρωσικού Στρατού και Ναυτικού, όσο και στις απαιτήσεις των μονάδων ειδικών αποστολών της πανίσχυρης στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU και του κρίσιμου για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας Υπουργείου Εσωτερικών (MVD).
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Μέση Ανατολή και Ιταλία 1941 – 1944
Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΜΑΧΕΣ & ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ»
Επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, οι Έλληνες Αεροπόροι πολέμησαν σε όλη τη Μεσόγειο, τη Μ. Ανατολή, την Αφρική και την Ελλάδα. Η τιμή που τους πρέπει είναι απεριόριστη, καθώς αφιερώθηκαν στο καθήκον ως άνθρωποι χωρίς πατρίδα, σε έναν άγνωστο και αδυσώπητο πόλεμο. Η πατρίδα που δεν υπήρχε πια ζούσε μόνο στις καρδιές τους. Δεν πολέμησαν για επιβίωση, ούτε καν για την προστασία των ήδη κατακτημένων «βωμών και εστιών» τους. Πολέμησαν για να τις πάρουν πίσω και το πέτυχαν με δόξα και τιμή. Οι καρδιές του Καμπέρου και του Μωραϊτίνη μπορούσαν να φωλιάσουν και πάλι στη γαλήνη του ελληνικού ουρανού και του Αιγαίου, εκεί που το γαλάζιο σμίγει αιώνες τώρα σε αναρίθμητες αποχρώσεις, θυμίζοντας σε κάθε αυτόκλητο επισκέπτη τις ιστορικές του καταβολές
ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΜΑΧΗΣ
Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Ο τίτλος της Μονογραφίας που κρατάτε στα χέρια σας πιστεύω ότι απαιτεί μία μικρή «εξήγηση».
Με τον όρο «τακτικά μαχαίρια» εννοώ όλα εκείνα τα εργαλεία κοπής, τα οποία εκ σχεδιασμού και κατασκευής είναι κατάλληλα για να βοηθήσουν τον κάτοχό τους να επιβιώσει σε περίπτωση εμπλοκής σε μάχη ή σε μία κατάσταση ανάγκης, όπως για παράδειγμα ένα σοβαρό ατύχημα, που απαιτεί απεγκλωβισμό από ένα όχημα ή την φυσική επιβίωση μετά από ναυάγιο. Βέβαια, συνηθίζεται να λέγεται ότι «δεν υπάρχουν τακτικά μαχαίρια αλλά τακτικά μυαλά». Θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψη αυτή, καθώς πιστεύω ότι ακόμα και ένας ταπεινός σουγιάς DOUK-DOUK ή OKAPI, σε περίπτωση ανάγκης θα βοηθήσει σημαντικά τον κάτοχο του. Στις σελίδες που ακολουθούν θα ασχοληθούμε με την ιστορική εξέλιξη των τακτικών μαχαιριών, τις τάσεις και τις εξελίξεις στον χώρο αυτόν, ενώ θα εξετάσουμε από κοντά κάποια αξιόπιστα και δοκιμασμένα εργαλεία κοπής.
ΤΑΚΤΙΚΑ ΛΕΙΟΚΑΝΝΑ
Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Η μονογραφία «ΤΑΚΤΙΚΑ ΛΕΙΟΚΑΝΝΑ» παρουσιάζει μερικά από τα πιο διάσημα αλλά και περισσότερο χρησιμοποιούμενα λειόκαννα τυφέκια από αστυνομικές και στρατιωτικές υπηρεσίες και ειδικές μονάδες. Τα λειόκαννα που αναλύονται στην μονογραφία είναι ειδικά διασκευασμένα για τακτική χρήση, πράγμα που καθιστά την συγκεκριμένη έκδοση μοναδική στον ελληνικό χώρο.
Η παρουσίαση των όπλων στην μονογραφία «ΤΑΚΤΙΚΑ ΛΕΙΟΚΑΝΝΑ» γίνεται με αποκλειστικές φωτογραφίες του συγγραφέα, που εμφανίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια, καθώς τα όπλα έχουν αποσυναρμολογηθεί στον ύψιστο βαθμό, που μόνο ένας ειδικός οπλουργός μπορεί να φτάσει.
Ο συγγραφέας της μονογραφίας «ΤΑΚΤΙΚΑ ΛΕΙΟΚΑΝΝΑ» είναι γνωστός στον χώρο του περιοδικού ειδικού Τύπου και έμπειρος οπλουργός, ο οποίος μιλά από προσωπική εμπειρία και όχι από δευτερογενείς πηγές ή βάσει απόψεων τρίτων, έχοντας χρησιμοποιήσει, επιδιορθώσει και αναλάβει βελτιώσεις λειόκαννων για επίσημες υπηρεσίες.
Παράλληλα με την παρουσίαση των τακτικών λειόκαννων, στην μονογραφία «ΤΑΚΤΙΚΑ ΛΕΙΟΚΑΝΝΑ» γίνεται μια εκτενής αναφορά στην ιστορική εξέλιξη των λειόκαννων, ως όπλων μάχης για αστυνομικές και στρατιωτικές υπηρεσίες. Επίσης, υπάρχουν κεφάλαια στα οποία αναλύονται τακτικές χρήσης των λειόκαννων από αστυνομικούς και στρατιώτες, καθώς και ένα πολύ ενδιαφέρον παράρτημα στο οποίο περιγράφεται η μετατροπή των απλών λειόκαννων σε τακτικά όπλα.
Η μονογραφία «ΤΑΚΤΙΚΑ ΛΕΙΟΚΑΝΝΑ» απευθύνεται σε ένα πολύ ευρύ κοινό, που μπορεί να περιλαμβάνει από τον επαγγελματία των αστυνομικών και στρατιωτικών υπηρεσιών, μέχρι τον σκοπευτή αθλητικών συλλόγων ή και τον απλό θιασώτη των όπλων που ενδιαφέρεται για την θεωρητική έστω ενημέρωσή του.
ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΜΑΧΗΣ
Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Η μονογραφία «ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΜΑΧΗΣ & ΕΞΩΤΙΚΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ» σκοπό έχει να παρουσιάσει συγκεντρωτικά μερικά από τα πιο διάσημα επιχειρησιακά πιστόλια, τα οποία ως επί το πλείστον χρησιμοποιούν στρατιωτικές και αστυνομικές υπηρεσίες, καθώς και ειδικές μονάδες.
Τα πιστόλια παρουσιάζονται με αποκλειστικές φωτογραφίες, οι οποίες καλύπτουν από τα κύρια μέρη μέχρι και το πιο μικρό εξάρτημα των όπλων. Η ανάλυση για κάθε πιστόλι είναι γραμμένη από έναν επαγγελματία του είδους, ο οποίος όχι μόνο τα έχει χρησιμοποιήσει στο πεδίο βολής αλλά και τα έχει συντηρήσει και επιδιορθώσει, γνωρίζοντας έτσι όλα τα «μυστικά» τους, τα πλεονεκτήματα αλλά και τις αδυναμίες τους.
Παράλληλα, δίνονται και σύντομα ιστορικά στοιχεία, τα οποία πολλές φορές εξηγούν την πορεία εξέλιξης των περιγραφομένων όπλων. Επίσης, στην μονογραφία περιλαμβάνεται και ένα παράρτημα με «εξωτικά» πυρομαχικά, ήτοι πυρομαχικά που αναπτύχθηκαν για συγκεκριμένο σκοπό ή ανάγκη, και σήμερα καθορίζουν τα οπλοστάσια πολλών υπηρεσιών ή απλώς εξαφανίστηκαν, αποτελώντας ενδιαφέροντα ιστορικά μνημεία για τους θιασώτες της Ιστορίας των όπλων.
Εκ των ανωτέρω, είναι φανερό ότι η μονογραφία «ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΜΑΧΗΣ & ΕΞΩΤΙΚΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ» απευθύνεται σε ένα πολύ ευρύ κοινό, που μπορεί να περιλαμβάνει από τον επαγγελματία των αστυνομικών και στρατιωτικών υπηρεσιών, μέχρι τον σκοπευτή αθλητικών συλλόγων ή και τον απλό θιασώτη των όπλων που ενδιαφέρεται για την θεωρητική έστω ενημέρωσή του.