ΔΙΕΘΝΗ

Το Iσπανικό Nαυτικό δοκιμάζει ελαφρά αλεξίσφαιρα νέας τεχνολογίας

 

Το ισπανικό ναυτικό με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Άμυνας (EDA) και τη συνεργασία επιστημόνων από το πολυτεχνείο της Cartagena, έχει αναπτύξει νέα αντιβαλλιστικά υλικά τα οποία πρόσφατα δοκιμάστηκαν σε πρακτικές δοκιμές βολών.

Οι έρευνες γίνονται υπό την αιγίδα της αντίστοιχης Σχολής Πεζικού της Ισπανίας και σε συνεργασία με την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Tecnalia. Τα αποτελέσματα κρίνονται ενθαρρυντικά για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς αλεξίσφαιρων υλικών μικρού βάρους και υψηλής αποτελεσματικότητας. Βάση για τη νέα τεχνολογία αποτελεί το γραφένιο, ένα τεχνητό υλικό που περιγράφεται ως “ημι-μεταλλικό”. Αποτελείται από μονοστρωματικά άτομα άνθρακα προσανατολισμένα σε εξαγωνική διάταξη. Κάθε “στρώση” ατόμων άνθρακα προστίθεται πάνω στην προηγούμενη δημιουργώντας μια σειρά από “φύλλα” μικροσκοπικού πάχους.

Πολλαπλές στρώσεις σχηματίζουν ένα από τα ανθεκτικότερα υλικά που έχουν υπάρξει ως σήμερα με ελάχιστο συγκριτικά πάχος. Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες που εδώ και αρκετά χρόνια αναπτύσσουν τεχνολογίες γραφενίου για στρατιωτική εφαρμογή. Πηγές αναφέρουν ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου το ερευνητικό πρόγραμμα μπήκε στη φάση βαλλιστικών δοκιμών με βολές πολλών διαμετρημάτων κατά του υλικού.

Το γραφένιο φαίνεται να είναι ελπιδοφόρο για μελλοντική χρήση σε βαλλιστικούς θώρακες λόγω μικρού βάρους και ευκαμψίας σε σχέση με τα τωρινά πλέγματα αραμιδίου. Σε παράλληλες έρευνες μελετάται η δημιουργία σύμμεικτων υφασμάτων από ίνες μεταξιού, γραφενίου ή και γενετικά τροποποιημένου ιστού αραχνών (!) για τη δημιουργία μαλακού θώρακα χαμηλού βάρους, αλλά με ικανότητα να σταματά βολίδες υψηλής ταχύτητας.

Τα διαφαινόμενα υλικά, όταν γίνουν διαθέσιμα, θα συνδυάζουν άνεση στην κίνηση του στρατιώτη με μειωμένο βάρος εξάρτησης και διαπνοή του υλικού. Μέχρι τότε το θέαμα των βαρυφορτωμένων, κάθιδρων στρατιωτών που έχουν να επιλέξουν μεταξύ ευκινησίας ή προστασίας θα παραμένει πραγματικότητα.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο