ΔΙΕΘΝΗ

Εκσυγχρονισμός 6 πρόσθετων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ATL2 της Γαλλίας

Η Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, ανακοίνωσε στα εγκαίνια της έκθεσης Euronaval 2018 στις 23 Οκτωβρίου πως 18 Αεροσκάφη Ναυτικής Περιπολίας (ΜΡΑ) Atlantic 2 (ATL2) θα εκσυγχρονισθούν σε βάθος. Στις 11 Οκτωβρίου 2018 η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) ανέθεσε στις Dassault Aviation και Thales τον εκσυγχρονισμό 6 ακόμη ATL2, τα οποία θα προστεθούν στα 12 της αρχικής σύμβασης, ανεβάζοντας το σύνολο στα 18 αντί των 15 προβλεπόμενων αρχικά. Τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη θα παραδοθούν εντός της διάρκειας του Νόμου Στρατιωτικού Σχεδιασμού 2019-2025, αρχίζοντας με δύο το 2019.
Το τότε Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας –προτού ο Πρόεδρος Εμανιουέλ Μακρόν το μετονομάσει σε Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων– είχε ανακοινώσει στις 4 Οκτωβρίου 2013 την υπογραφή σύμβασης ύψους €400 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό 15 αεροσκαφών ATL2 από τον Υπουργό Άμυνας Ζαν-Υβ και τους διευθύνοντες συμβούλους των Dassault και Thales. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης η Naval Group για το λογισμικό και η Υπηρεσία Αεροναυτικής Βιομηχανίας (SIAé) του Υπουργείου Ένοπλων Δυνάμεων για τις κονσόλες του συστήματος αποστολής και λοιπές ήσσονος σημασίας μετατροπές. Το πρώτο αεροσκάφος επρόκειτο να παραδοθεί το 2018 και το 15ο το 2023. Από το τρίτο αεροσκάφος, ρόλο κύριου αναδόχου του εκσυγχρονισμού επρόκειτο να αναλάβει η SIAé. Με δεδομένη την πρόσφατη ανακοίνωση, φαίνεται πως η αρχική σύμβαση αναφερόταν στον εκσυγχρονισμό 12 αεροσκαφών με δικαίωμα προαίρεσης για τα υπόλοιπα τρία, το οποίο επεκτάθηκε σε 6.

Λεπτομέρειες στο αναλυτικό άρθρο για την έκθεση Euronaval 2018, στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία».

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο