ΔΙΕΘΝΗ

Euronaval 2018 – Το μετέωρο βήμα της γαλλο-ιταλικής ναυτικής συνεργασίας

Εγκαινιάζοντας την έκθεση Euronaval 2018 στις 23 Οκτωβρίου, η Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα υλοποιήσει το πρόγραμμα πετρελαιοφόρων Εφοδιασμού Στόλου (Flotte Logistique: FLOTLOG) σε συνεργασία με την Ιταλία. Θα ναυπηγηθούν τέσσερα πλοία, δύο από τα οποία θα παραδοθούν μέχρι το 2025. Ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών της Γαλλίας, Ζοέλ Μπαρ και ο Ιταλός Γενικός Γραμματέας Άμυνας, Στρατηγός Νικολό Φαλσαπέρνα υπέγραψαν στις 24 Οκτωβρίου σχετική συμφωνία ενώπιον της Παρλί και της Ιταλίδας Υπουργού Άμυνας, Ελιζαμπέτα Τρέντα.
Ουσιαστικά η Γαλλία προσχωρεί στο πρόγραμμα Πλοίου Εφοδιαστικής Υποστήριξης (Logistic Support Ship: LSS) της Ιταλίας, η διαχείριση του οποίου έχει ανατεθεί στον ευρωπαϊκό Πολυεθνικό Οργανισμό Συνεργασίας στους Εξοπλισμούς (OCCAR). Το ιταλικό LSS, VULCANO (Α 5335) καθελκύσθηκε στα ναυπηγεία Μουγκιάνο της Λα Σπέτσια, ιδιοκτησίας της κρατικής Fincantieri, στις 23 Ιουνίου 2018 και αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2019. Το γαλλικό πρόγραμμα FLOTLOG αποσκοπεί στην αντικατάσταση των πετρελαιοφόρων μονής γάστρας του Γαλλικού Ναυτικού που τέθηκε σε υπηρεσία στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, με σύγχρονα πλοία διπλής γάστρας, σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα διεθνή πρότυπα. Τα πλοία του προγράμματος FLOTLOG θα υποστηρίζουν αεροπλανοφόρα, ελικοπτεροφόρα δεξαμενής αμφίβιων επιχειρήσεων, αντιτορπιλικά και φρεγάτες σε υπερπόντιες αποστολές, παρέχοντας καύσιμα, πυρομαχικά, ανταλλακτικά και τρόφιμα. Για το γαλλικό πρόγραμμα θα υιοθετηθεί η ιταλική σχεδίαση του VULCANO, με τις απαραίτητες προσαρμογές για την υποστήριξη συγκροτήματος μάχης αεροπλανοφόρου.

Λεπτομέρειες στο αναλυτικό άρθρο για την έκθεση Euronaval 2018, στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία».

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο