ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

«KATAΔΡΟΜΗ» Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2018 – Κυκλοφορεί Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου

«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ» SOF ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ

Στην πορεία για δημιουργία των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στον ΕΣ, οι μειωμένες αμυντικές δαπάνες θα μπορούσαν να καταδειχθούν ως το πλέον εμφανές εμπόδιο. Ωστόσο, υπάρχει ένα εξίσου σημαντικό αλλά αφανές εμπόδιο: το σύστημα Επιλογής-Αξιολόγησης στις Ειδικές Δυνάμεις και το σύστημα Μεταθέσεων του ΕΣ. Το «υβριδικό» αυτό πρόβλημα είναι πιο σημαντικό από την έλλειψη κονδυλίων για αγορά νέων όπλων, μέσων και υλικών, καθώς πλήττει τις ΔΕΕ στον πυρήνα της ουσίας τους: το ανθρώπινο δυναμικό.

Ο.Π.Κ.Ε ΡΕΘΥΜΝΟΥ: «ΟΥ ΦΕΙΣΟΜΕΘΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΗΜΩΝ»

Η διαχρονική αυτή ρήση-απάντηση του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου Η’ στον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την υπόσταση και την φιλοσοφία της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Ρεθύμνου. Μιας ομάδας ειδικευμένης στην πρόληψη και την καταστολή του «σκληρού» εγκλήματος στον ιδιαίτερα ευαίσθητο και πολύπλοκο από άποψης αστυνόμευσης χώρο του παλιού Νομού Ρεθύμνου.Την ομάδα αυτή είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε στα πλαίσια της σύντομης παρουσίας μας στην Κρήτη και παρουσιάζουμε μέσα από τις σελίδες της «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ & ΕΝΕΔΡΕΣ ΚΑΤΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ: ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙ-ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗΣ ΠΥΡΩΝ

Οι Operator περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα και γύρω από τα οχήματά τους. Είτε πρόκειται για στρατιωτικούς που επιχειρούν μεταξύ άλλων και με οχήματα (λ.χ. μετακινούμενοι εμφανώς ή αφανώς από/ προς την εκτέλεση της αποστολής τους ή συνοδεύοντας κομβόι κ.α.), είτε για αστυνομικούς που περιπολούν, είτε ακόμη για ιδιωτικούς Contractor που ενεργούν χρηματαποστολές ή συνοδείες υψηλού ρίσκου, ο κίνδυνος είναι παρών και κοινός: Η ένοπλη επίθεση κατά των οχημάτων τους και ειδικά το πιο θανατηφόρο είδος αυτής, η ενέδρα. Οι ενέδρες πάντα χαρακτηρίζονται από ακραία, μη αναμενόμενη, υψηλής έντασης βία ενάντια στον στόχο. Ο σκοπός τους είναι να αιφνιδιάσουν το θύμα και με την έντασή τους να το καθηλώσουν, καταστέλλοντας του οποιαδήποτε θέληση ή προσπάθεια για αντίδραση.

ΤΟΥΡΚΙΚΑ UAV: ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣ

Οι προσβολές ακριβείας στόχων του ΡΚΚ από αεροσκάφη και οπλισμένα UAV, οι ικανότητες επικοινωνίας και μετάδοσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από UAV σε επίπεδο Ομάδας και οι ικανότητες υποκλοπής επικοινωνιών και εντοπισμού ακόμα και μικρών, ταχύτατα εμφανιζόμενων/ εξαφανιζόμενων στόχων από UAV των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών αποτελούν μια νέα απειλή για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς ο εχθρός μπορεί να υποκλέπτει επικοινωνίες μέχρι και σε τακτικό επίπεδο, να εντοπίζει σταθμούς διοίκησης αλλά και μικρές μονάδες ειδικών αποστολών, να στοχοποιεί τα ευρήματα για μια μεγάλη ποικιλία όπλων και να τα πλήττει με μεγάλη ακρίβεια.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ: ΕΛΛΑΣ vs ΤΟΥΡΚΙΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ – ΣΚΟΠΙΑ

Γενικές αρχές αντιμετώπισης ελεύθερου σκοπευτή, και ειδικότερα από το Πεζικό και τις Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ απέναντι σε Ελεύθερους Σκοπευτές – Ακροβολιστές γειτονικών στρατών της Τουρκίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων.

WALTHER PPQ M2: Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ Ρ99

Ο πλαστικός απόγονος του θρυλικού Walter P99 κοντράρει με μεγάλες αξιώσεις τον πλαστικό πρωταθλητή της Glock και άλλα σύγχρονα πιστόλια, με ξεχωριστό πλεονέκτημα μια σκανδάλη που προσφέρει μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια βολής, αλλά και απαιτεί επίπονη εκπαίδευση και προσοχή.

Μ4Α1 SURG: H NEA AΡΑΒΙΔΑ ΤΗΣ USSOCOM

Η Sig Sauer είναι τελικά η εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό για το Σιγασμένο Συγκρότημα Άνω Κορμού (Suppressed Upper Receiver Grοup – SURG) της Αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (USSOCOM), η οποία ουσιαστικά αντικαθιστά όλο τον… «στόλο» των Μ4Α1 με το MCX.

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ MKEK MPT-55 KAI Η ΦΡΟΥΡΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η προπαγάνδα του Ερντογάν με φωτογραφίες στυλ «Secret Service» των ΗΠΑ και η διαφήμιση της νέας αραβίδας ΜΡΤ-55 των 5,56 mm.

ΤΣΕΧΙΚΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΜΕ «ΕΞΩΓΗΙΝΗ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μια σχετικά άγνωστη εταιρεία, η Luago Arms, ανακοίνωσε την παρουσίαση του πρώτου της αγωνιστικού πιστολιού με το «πιασάρικο» όνομα ALIEN δηλαδή «εξωγήινο».

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ: ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟ ΜΙΝΙΜΙ ΜΕ ΤΥΦΕΚΙΟ ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗ 7,62 ΚΑΙ ΒΟΜΒΙΔΟΒΟΛΟ

Ο Βρετανικός Στρατός αποφάσισε τελικά να υιοθετήσει την πρόταση για κατάργηση του ελαφρού πολυβόλου L110A2 (Minimi), σύμφωνα με ανακοίνωση του Αντισυνταγματάρχη Σερλ, διοικητή της Μονάδας Δοκιμών και Ανάπτυξης Πεζικού (Infantry Trials and Development Unit – ITDU), στην διάσκεψη Τεχνολογίας Στρατιώτη του Μέλλοντος, που έλαβε χώρα στο Λονδίνο στις 14 και 15 Μαρτίου 2018.

COMMANDO PARACHUTISTE DE L’AIR 10 (CPA 10)

H μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της Γαλλικής Αεροπορίας.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο