ΔΙΕΘΝΗ

Νέο GLOCK 45 σε διαμέτρημα… 9mm!

Στους κύκλους των οπλόφιλων υπάρχει ένα ανέκδοτο: “μόνο οι Σουηδοί θα κατασκεύαζαν ένα όπλο που ονομάζεται Model 45 και θα το έβγαζαν σε διαμέτρημα 9”. Το ευφυολόγημα αυτό αναφέρεται στο παλιό υποπολυβόλο Carl Gustaf M45 των… 9 mm, που έγινε γνωστό για τη χρήση του από τους SEALs και τη CIA κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ. Τώρα πιά θα πρέπει στο ανέκδοτο να συμπληρώσουμε: “και οι Αυστριακοί”, αφού η Glock παρουσίασε επίσημα το μοντέλο Glock 45 (G 45 για συντομία) σε διαμέτρημα 9×19 ΝΑΤΟ.

Το πιστόλι αποτελεί μια βελτίωση του G 19X, το οποίο με τη σειρά του είναι παράγωγο του όπλου που υπέβαλλε η εταιρεία στο διαγωνισμό MHS του Αμερικανικού στρατού. Ουσιαστικά συνδυάζει τη λαβή του πλήρους μεγέθους G 17 με το κοντότερο κλείστρο του κόμπακτ G 19.
Περιλαμβάνει όλες τις βελτιώσεις της σειράς Gen 5, περιλαμβανομένης της διαμορφούμενης ράχης στη λαβή, αμφιδέξιο αναστολέα κλείστρου, και της νέας κάννης με συμβατικές ραβδώσεις που η εταιρεία ονομάζει “marksman barrel”. Οι μεταλλικές επιφάνειες προστατεύονται με μια νέα βαφή δεσμού ιόντων (ion bond) που εμποτίζει την επιφάνεια σε μοριακό επίπεδο και προστατεύει από διάβρωση και τριβή. Αισθητικά ξεχωρίζει γιατί στο εμπρός μέρος του συντμημένου κλείστρου έχουν προστεθεί χαράξεις όπλισης, και από τη λαβή έχει απαλειφθεί το άνοιγμα που διαθέτουν τα υπόλοιπα όπλα Gen 5 για ευκολότερη απόρριψη του γεμιστήρα. Πάντως, το κανάλι εισαγωγής γεμιστήρων έχει διευρυνθεί για ταχύτερη πλήρωση.

Το τελευταίο “διαφορετικό” στοιχείο του νέου μοντέλου είναι ότι δεν βγαίνει σε χρώμα καφέ, όπως το G 19X, αλλά στο κλασσικό μαύρο που χαρακτηρίζει την εταιρεία επί 30 χρόνια. Δε ξέρω πόσο παραγωγικοί είναι πλέον στη Glock από πλευράς νέων ιδεών, αλλά η ιστορία αρχίζει να θυμίζει σε εμάς τους παλαιότερους οπλόφιλους την Smith & Wesson της δεκαετίας του 1990 με το “μοντέλο της εβδομάδας”. Κάθε φορά που ψάχνουμε τα νέα, φαίνεται ότι κάποιο καινούργιο πιστόλι Glock βγαίνει στην αγορά, καλύπτοντας κάθε πιθανή ή απίθανη πτυχή της αγοράς.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο