ΔΙΕΘΝΗ

Επικράτηση του ΜΗ-139 των Boeing & Leonardo για την αντικατάσταση των UH-1N της USAF

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2018 η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ανακοίνωσε την ανάθεση σύμβασης ύψους $375,55 εκατ. στην Boeing για την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων και την ολοκλήρωση μη αναπτυξιακών ειδών σε αυτά, με σκοπό την αντικατάσταση των UH-1N “Huey” που χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων εκτόξευσης Διηπειρωτικών Βαλλιστικών Βλημάτων (ICBM). Εφόσον ασκηθεί το σύνολο των προβλεπόμενων προαιρέσεων, το ύψος της σύμβασης θα φθάσει τα $2,38 δις για την προμήθεια και διατήρηση μέχρι 84 ελικοπτέρων ΜΗ-139, εκπαιδευτικών συσκευών και συναφούς εξοπλισμού υποστήριξης. Η παράδοση του πρώτου επιχειρησιακού ελικοπτέρου προβλέπεται για το Δημοσιονομικό Έτος 2021 (FY21), ενώ εάν ασκηθούν όλες οι προαιρέσεις το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2031.
«Ο ισχυρός ανταγωνισμός μείωσε τα κόστη του προγράμματος, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση $1,7 δις για τον φορολογούμενο», δήλωσε η Υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Χέδερ Ουίλσον. Η αρχική εκτίμηση κόστους της USAF για το πρόγραμμα ήταν $4,1 δις.
Το MH-139 είναι παράγωγο του AW139 της ιταλικής Leonardo. Περισσότερα από 900 ελικόπτερα του τύπου βρίσκονται σε υπηρεσία με 270 κυβερνήσεις, στρατιωτικές δυνάμεις και εταιρείες, από τα οποία 260 συναρμολογήθηκαν και παραδόθηκαν από το εργοστάσιο της Leonardo στη βορειοανατολική Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Εκεί θα συναρμολογηθούν τα ΜΗ-139, ενώ η Boeing θα ολοκληρώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στις εγκαταστάσεις της στο Ρίντλι Παρκ της Πενσυλβάνια, νότια της Φιλαδέλφεια.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο