ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

Σύμβαση στην IDE για την παραγωγή του συστήματος βλημάτων αεράμυνας IRIS-T SLM

Η ελληνική IDE (INTRACOM Defense Electronics) ανακοίνωσε σήμερα πως επεκτείνει τη συνεργασία της με τη γερμανική εταιρεία Diehl Defence, υπογράφοντας σύμβαση – πλαίσιο πενταετούς διάρκειας και ύψους €10 εκατ. Η σύμβαση αφορά τη σειριακή παραγωγή κρίσιμων ηλεκτρονικών πυραυλικών τμημάτων που αναπτύχθηκαν από την IDE και δοκιμάστηκαν με απόλυτη επιτυχία κατά την διάρκεια εκτενών δοκιμών στη φάση πιστοποίησης του επίγειου συστήματος αεράμυνας IRIS-T SLM (Surface-Launched Medium range).
Η IDE επιλέχθηκε από την Diehl Defence, μία από τις κορυφαίες αμυντικές εταιρείες παγκοσμίως, μετά από διεθνή διαγωνισμό για την πιο κατάλληλη διαθέσιμη τεχνολογία. Η επιλογή αυτή καθιερώνει την IDE ως αξιόπιστο συνεργάτη της Diehl Defence και επιβεβαιώνει την εξαιρετική συνεργασία των δύο εταιρειών τα τελευταία είκοσι χρόνια.
«Η νέα αυτή επιτυχία επιβεβαιώνει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα της IDE, αλλά και το προηγμένο τεχνολογικό επίπεδο της εταιρείας μας σε τεχνολογίες αιχμής, που αναγνωρίζονται στην πράξη από τους διεθνείς πελάτες μας», δήλωσε ο κ. Γιώργος Τρουλλινός, Διευθύνων Σύμβουλος της IDE.
Υπενθυμίζεται πως στις 18 Μαρτίου 2014 η IDE είχε ανακοινώσει ακόμη μία επιτυχημένη εκτόξευση βλήματος IRIS-T SLM στο πεδίο δοκιμών Overberg της Νότιας Αφρικής. Η δοκιμή επιβεβαίωσε την άριστη απόδοση του συστήματος ζεύξης δεδομένων Ραδιο-Συχνότητας (RF) προσδιοριζόμενης από το λογισμικό, που σχεδίασε η IDE για το IRIS-T SLM, στο πλαίσιο της σύμβασης πλήρους ανάπτυξης που της ανατέθηκε, μετά από διεθνή διαγωνισμό για την καταλληλότερη διαθέσιμη τεχνολογία. Συγκεκριμένα, καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, ενημερώσεις δεδομένων μεταφέρονται από το ραντάρ εδάφους στο βλήμα μέσω της ζεύξης δεδομένων (datalink), επιτρέποντας στον ανιχνευτή υπέρυθρων να εγκλωβίσει τον στόχο μέχρι το τελικό πλήγμα.
Το σύστημα χρησιμοποιεί μια βαρύτερη, μακρύτερη και μεγαλύτερης διαμέτρου έκδοση του βλήματος αέρος-αέρος IRIS-T (Imaging Infra-Red Seeker – Tail) των 88kg, 2,9m και 127mm αντίστοιχα, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο ευρωπαϊκού πολυεθνικού προγράμματος.
Το βλήμα IRIS-T Εκτόξευσης Επιφανείας (SL) διατηρεί τον ερευνητή Υπέρυθρης Απεικόνισης (IIR) μηχανικής σάρωσης των 2×64 στοιχείων για τερματική κατεύθυνση, ο οποίος σύμφωνα με τον κατασκευαστή παρέχει υψηλή ανάλυση και ανοσία στα αντίμετρα, περιλαμβανόμενων των λέιζερ τύφλωσης. Στην αρχική και ενδιάμεση φάση πτήσης ο ερευνητής με το ημισφαιρικό ρύγχος καλύπτεται από διασπώμενο αιχμηρό περίβλημα, για λόγους μείωσης της οπισθέλκουσας. Το νέο βλήμα επιτυγχάνει μέγιστη ακτίνα δράσης 40km και υψόμετρο 20km κατά προσέγγιση, σύμφωνα με την Diehl Defence. Η κάθετη εκτόξευση και ο Έλεγχος Διανύσματος Ώσης (TVC) παρέχουν ικανότητα εμπλοκής 360°. Το σύστημα IRIS-T SLM περιλαμβάνει Κέντρο Τακτικών Επιχειρήσεων (TOC) και φορείς 8 βλημάτων σε κάνιστρα αποθήκευσης, μεταφοράς και εκτόξευσης, καθώς η μέση ακτίνα δράσης συνεπάγεται Εγκλωβισμό στόχου Μετά την Εκτόξευση (LOAL).

Λεπτομερής περιγραφή του συστήματος IRIS-T SLM δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου 2018 της «ΕΑ&Τ» (βλ. τ. 102, σελ. 42-59. Βαγγέλης Α. Παγώτσης: Βλήματα Επιφανείας-Αέρος Αυτόνομης Κατεύθυνσης – Η κυριαρχία των συστημάτων νέας γενιάς).

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο