ΤΟΥΡΚΙΑ/ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Η ανακοίνωση των Ισραηλινών Ένοπλων Δυνάμεων για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 4:38 π.μ. της 18ης Σεπτεμβρίου 2018 με μηνύματα Twitter του Εκπροσώπου Τύπου της Ισραηλινής Δύναμης Άμυνας (IDF) και παράλληλα αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), εκφράζεται η λύπη του Ισραήλ για τον θάνατο των ιπταμένων του ρωσικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε την προηγούμενη νύχτα λόγω των συριακών αντιαεροπορικών πυρών. Το Ισραήλ θεωρεί πλήρως υπεύθυνο το καθεστώς Άσαντ, καθώς οι στρατιωτικοί του κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος. Το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν και την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολά επίσης υπεύθυνους για το ατυχές περιστατικό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την προηγούμενη νύχτα αεριωθούμενα μαχητικά της IDF επιτέθηκαν σε εγκατάσταση των Συριακών Ένοπλων Δυνάμεων, από την οποία συστήματα κατασκευής φονικών όπλων ακριβείας επρόκειτο να μεταφερθούν εκ μέρους του Ιράν στην οργάνωση Χεζμπολά του Λιβάνου.
Τα όπλα αυτά προορίζονταν για επιθέσεις στο Ισραήλ, αποτελώντας μια αφόρητη απειλή εναντίον του. Η IDF και οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ένα σύστημα αποσυμφόρησης (deconfliction), το οποίο συμφωνήθηκε από τους ηγέτες των δύο κρατών και έχει δοκιμασθεί επανειλημμένα τα τελευταία έτη. Το σύστημα αυτό βρισκόταν σε χρήση την προηγούμενη νύχτα.
Σύμφωνα πάντα με την ισραηλινή ανακοίνωση, μια αρχική διερεύνηση του περιστατικού υποδεικνύει τα ακόλουθα:
1. Μαζικά και ανακριβή συριακά αντιαεροπορικά πυρά με Βλήματα Επιφανείας-Αέρος (SAM) προκάλεσαν την προσβολή και κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.
2. Όταν ο Συριακός Στρατός εκτόξευσε τα βλήματα που έπληξαν το ρωσικό αεροσκάφος, τα αεριωθούμενα μαχητικά της IAF βρίσκονταν ήδη στον ισραηλινό εναέριο χώρο.
3. Στη διάρκεια της επίθεσης κατά του στόχου στη Λατάκεια, το ρωσικό αεροσκάφος που επλήγη κατόπιν δεν βρισκόταν στην περιοχή επιχειρήσεων.
4. Οι συριακές αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες έβαλαν αδιακρίτως και από όσα αντιλαμβάνονται οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί, δεν ασχολήθηκαν να επιβεβαιώσουν πως ρωσικά αεροσκάφη δεν βρίσκονταν σε πτήση.
Το Ισραήλ δηλώνει πως θα μοιρασθεί με τη ρωσική κυβέρνηση όλες τις συναφείς πληροφορίες για την ανασκόπηση του περιστατικού και την επιβεβαίωση των γεγονότων της διερεύνησης αυτής.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο