ΤΟΥΡΚΙΑ/ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Μνημόνιο για τη Σταθεροποίηση της Κατάστασης στην Περιοχή Αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ

Μετά από διαβουλεύσεις στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας Β. Πούτιν και της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, υπεγράφη στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 το ακόλουθο «Μνημόνιο για τη Σταθεροποίηση της Κατάστασης στην Περιοχή Αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ» της Συρίας:
«Η Δημοκρατία της Τουρκίας και η Ρωσική Ομοσπονδία, ως εγγυητές της τήρησης του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία,
• καθοδηγούμενες από το μνημόνιο δημιουργίας περιοχών αποκλιμάκωσης στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία της 4ης Μαΐου 2017 και τις διευθετήσεις που επιτεύχθηκαν στη Διαδικασία της Αστάνα,
• με σκοπό να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην περιοχή αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ όσο το δυνατό συντομότερα,
Έχουν συμφωνήσει για τα ακόλουθα:
1. Η περιοχή αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ θα διατηρηθεί και τα τουρκικά φυλάκια παρατήρησης θα οχυρωθούν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
2. Η Ρωσική Ομοσπονδία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και επιθέσεις στο Ιντλίμπ θα αποφευχθούν και η υπάρχουσα κατάσταση θα διατηρηθεί.
3. Θα καθιερωθεί μια αποστρατικοποιημένη ζώνη βάθους 15-20 km στην περιοχή αποκλιμάκωσης.
4. Η ακριβής οριοθέτηση γραμμών της αποστρατικοποιημένης ζώνης θα προσδιορισθεί μέσω περαιτέρω διαβουλεύσεων.
5. Όλες οι ριζοσπαστικές τρομοκρατικές ομάδες θα απομακρυνθούν από την αποστρατικοποιημένη ζώνη μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
6. Όλα τα άρματα, MLRS [Συστήματα Πολλαπλής Εκτόξευσης Ρουκετών] και οι όλμοι που ανήκουν στα αντιμαχόμενα μέρη θα αποσυρθούν από την αποστρατικοποιημένη ζώνη μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2018.
7. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και η στρατιωτική αστυνομία των Ένοπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα διεξάγουν συντονισμένες περιπολίες και παρακολούθηση με UAV [Ανεπάνδρωτα Εναέρια Οχήματα] κατά μήκος των ορίων της αποστρατικοποιημένης ζώνης.
Αποβλέποντας στην εξασφάλιση της ελεύθερης μετακίνησης των ντόπιων κατοίκων και αγαθών και στην αποκατάσταση του εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων:
8. Η κυκλοφορία διέλευσης στις οδούς Μ4 (Χαλέπι-Λατάκεια) και Μ5 (Χαλέπι-Χάμα) θα αποκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2018.
9. Θα ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την εξασφάλιση διατηρήσιμου καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός εντός της περιοχής αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ. Από την άποψη αυτή, οι λειτουργίες του Ενιαίου Ιρανικού-Ρωσικού-Τουρκικού συντονιστικού κέντρου θα ενισχυθούν.
10. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία στη Συρία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις.»
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αστάνα του Καζακστάν στις 15 Σεπτεμβρίου 2017 μεταξύ Ιράν, Ρωσίας και Τουρκίας, προέβλεπε πως η τελευταία θα εγκαθιστούσε 12 στρατιωτικά φυλάκια επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός και της αποκλιμάκωσης στην επαρχία Ιντλίμπ. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν την εγκατάσταση του πρώτου φυλακίου στις 13 Οκτωβρίου 2017, ενώ το τελευταίο δημιουργήθηκε στις 22 Μαΐου 2018.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο