ΔΙΕΘΝΗ

Επάνοδος σε πτήση για περισσότερα από το 80% των F-35, ανεπηρέαστες οι δοκιμές στο QUEEN ELIZABETH

Οι Ναυτικές Δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως το F-35B Lightning II του Σώματος Πεζοναυτών πραγματοποίησε την πρώτη του αποστολή κρούσης μάχης στο Αφγανιστάν, στις 27 Σεπτεμβρίου 2018. Το F-35B πραγματοποίησε την αποστολή σε υποστήριξη επιχειρήσεων εκκαθάρισης εδάφους και η κρούση κρίθηκε επιτυχημένη από τον διοικητή της δύναμης εδάφους. Τα F-35B της 211 Μοίρας Μαχητικών Επιθετικών αεροσκαφών των Πεζοναυτών (VMFA-211) απονηώθηκαν από το Αποβατικό Ελικοπτεροφόρο Δεξαμενής ESSEX (LHD 2) κλάσης WASP. Η 13η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (MEU) είναι η πρώτη MEU παραταγμένη σε μάχη που αντικατέστησε το AV-8B Harrier II με το F-35B.
Την επομένη όμως ένα F-35B από την 501 Εκπαιδευτική VMFA (VMFAT-501) της 2ης Πτέρυγας Αεροσκαφών των Πεζοναυτών, με βάση στον Αεροσταθμό του Σώματος Πεζοναυτών (MCAS) στο Μπόφορτ, συνετρίβη στην ίδια περιοχή της Βόρειας Καρολίνας περί τις 11:45 το πρωί. Ο χειριστής χρησιμοποίησε με ασφάλεια το εκτινασσόμενο κάθισμα. Στις 11 Οκτωβρίου το Διακλαδικό Γραφείο Προγράμματος (JPO) F-35 ανακοίνωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και οι διεθνείς εταίροι ανέστειλαν προσωρινά τις πτήσεις για να επιθεωρηθεί ένας σωλήνας καυσίμου στον κινητήρα όλων των αεροσκαφών F-35A/B/C. Εάν ήταν εγκατεστημένοι ύποπτοι σωλήνες, επρόκειτο να αντικατασταθούν. Εάν ήταν εγκατεστημένοι σωλήνες εγνωσμένης ασφάλειας, τα αεροσκάφη θα επέστρεφαν στις πτήσεις. Οι επιθεωρήσεις αναμενόταν να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων 24-48 ωρών. Η καθήλωση στο έδαφος ήταν αποτέλεσμα των αρχικών δεδομένων από τη διερεύνηση της συντριβής του F-35B στις 28 Σεπτεμβρίου. Στις 15 Οκτωβρίου το JPO F-35 ανακοίνωσε πως το 80% των αεροσκαφών είχε επανέλθει σε υπηρεσία, ενώ η αντικατάσταση του σωλήνα καυσίμου στα υπόλοιπα βρισκόταν σε εξέλιξη. Το διαθέσιμο απόθεμα ανταλλακτικών κάλυπτε περί τα μισά από τα επηρεαζόμενα αεροσκάφη, ενώ για τα υπόλοιπα απαιτούνταν πρόσθετες προμήθειες ώστε να επανέλθουν σε υπηρεσία τις επόμενες εβδομάδες. Από τα 16 βρετανικά F-35B επηρεάσθηκαν τα 5, περιλαμβανόμενου ενός από τα 9 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δοκιμές των δύο F-35B στο αεροπλανοφόρο QUEEN ELIZABETH (R 08) δεν διακόπηκαν, ενώ πραγματοποιούνται με το αναπτυξιακό πρωτότυπο BF-04 και αεροσκάφος της Μοίρας Δοκιμών και Αξιολόγησης Αέρος 23 (VX-23) του Ναυτικού των ΗΠΑ.
Τέλος, στις 5 Οκτωβρίου 2018 το περιοδικό “Marine Corps Times” ανέφερε πως πρόσφατα το Σύστημα Ρουκετών Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας (HIMARS) κατέστρεψε στόχο με βάση δεδομένα θέσης του από τους αισθητήρες ενός F-35B, που μεταβιβάσθηκαν μέσω ζεύξης δεδομένων. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε πεδίο βολής της Γιούμα στην Αριζόνα. Το δημοσίευμα δεν ανέφερε πρόσθετες λεπτομέρειες. Η δυνατότητα αυτή είχε επισημανθεί από τους Τούρκους συντάκτες της μελέτης για την αξιοποίηση του F-35A από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί (βλ. τ. 105, Οκτώβριος 2018, σελ. 70).

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο