ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές από τυφώνα σε F-22 Raptor της Αεροπορικής Βάσης Τίντολ

Μαχητικά αεροσκάφη F-22 Raptor υπέστησαν ζημιές στην Αεροπορική Βάση Τίντολ (Tyndall) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) στις 10 Οκτωβρίου 2018, από τον τυφώνα Μάικλ. Η πλειονότητα των αεροσκαφών διαφόρων τύπων πέταξε στην ΑΒ Ράιτ-Πάτερσον (Wright-Patterson) του Οχάιο προτού η βάση Τίντολ πληγεί από τον τυφώνα, αλλά μέχρι και 17 F-22 υποβάλλονταν σε συντήρηση και παρέμειναν σε υπόστεγα, τα οποία υπέστησαν βαριές καταστροφές. «Δεν έχουμε κατεστραμμένα αεροσκάφη στην Τίντολ. Οπτικά όλα τα αεροσκάφη είναι άθικτα, γενικά φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο Διευθυντής Δημοσίων Υποθέσεων της USAF Ταξίαρχος Έντουαρντ Τόμας σε δημοσιογράφους στις 17 Οκτωβρίου, προσθέτοντας: «Σίγουρα μερικά από τα αεροσκάφη εκείνα υπέστησαν κάποια ζημιά, αλλά αναμένουμε πως είναι όλα ανατάξιμα, θα είναι όλα επισκευάσιμα, αναμένουμε πως θα πετάξουν όλα ξανά». Ο Τόμας προσέθεσε πως ωσότου το προσωπικό συντήρησης –περιλαμβανόμενων μηχανικών της USAF και της Lockheed Martin– «ρυμουλκήσει τα αεροσκάφη εκείνα έξω και μπορέσει να κάνει μια καλή δομική εκτίμηση, πρόκειται να είναι δύσκολο να σας πω ποια μπορεί να είναι η ζημιά.»
Ενώ τα αεροσκάφη φαίνονταν «σχετικά στέρεα», τα υπόστεγα υπέστησαν «καταστροφικές ζημιές – στέγες αποσχίσθηκαν, τούβλα, παραπετάσματα αποσχίσθηκαν από τα υπόστεγα, συντρίμμια παντού», κατέληξε ο Τόμας. Οι 3.600 ένοικοι της Τίντολ, στρατιωτικό προσωπικό και οικογένειες, απομακρύνθηκαν εγκαίρως, ενώ 93 άτομα προσωπικού φρούρησης της USAF παρέμειναν χωρίς να υποστούν συνέπειες.
Η USAF διαθέτει 186 F-22, από τα οποία όμως μόνον 123 έχουν «κωδικό μάχης» (combat-coded) διαθέτοντας το πλήρες σύνολο υλικού και λογισμικού για πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση και δοκιμές. Η ΑΒ Τίντολ είναι έδρα της 325ης Πτέρυγας Μαχητικών που διαθέτει περί τα 55 F-22. Τα 24 αεροσκάφη της 95ης Μοίρας Μαχητικών είναι μάχιμα, ενώ η 43η Μοίρα Μαχητικών είναι η κύρια μονάδα εκπαίδευσης F-22 με 31 αεροσκάφη. Η USAF δεν ανέφερε επίσημα τους αριθμούς αεροσκαφών στην ΑΒ Τίνταλ, για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας.
Στις 19:00 της 11ης Οκτωβρίου, προσωπικό της 23ης Μοίρας Ειδικών Τακτικών εκκαθάρισε έναν διάδρομο προσγείωσης και ανέλαβε τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, ενώ στις 19:06 άρχισαν οι προσγειώσεις αεροσκαφών για μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και ανθρωπιστικής βοήθειας. Τις επόμενες ημέρες άρχισαν οι διαδικασίες εκτίμησης ζημιών και αποκατάστασης λειτουργίας της βάσης, ενώ επιτράπηκε περιορισμένη πρόσβαση σε κατοικίες και κοιτώνες.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο