ΤΟΥΡΚΙΑ/ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Βλήματα RAM για την Τουρκία

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 10 Μαΐου 2018 πως η Raytheon ανέλαβε σύμβαση ύψους $242 εκατ. για προμήθειες Βλημάτων Κυλιόμενης Ατράκτου (RAM) Block 2 του Ναυτικού των ΗΠΑ (USN) για το Δημοσιονομικό Έτος 2018 (FY18) και του Κατάρ.

Η σύμβαση περιλαμβάνει πλήρεις συσκευασίες βολής κατευθυνόμενων βλημάτων, μετατροπές όπλου και ανταλλακτικά. Η σύμβαση περιλαμβάνει προαιρέσεις, η άσκηση των οποίων θα ανεβάσει την αξία της σε σχεδόν $530 εκατ. Η σύμβαση συνδυάζει προμήθειες του USN (43,5%) και Αλλοδαπών Στρατιωτικών Πωλήσεων (FMS, 56,5%) στις κυβερνήσεις του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Η Αίγυπτος και η Τουρκία πιθανότατα παραλαμβάνουν βλήματα RAM Block 1.
Το Κογκρέσο ουδέποτε έχει ειδοποιηθεί από την Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ για προμήθεια βλημάτων RAM της Τουρκίας. Η ειδοποίηση είναι υποχρεωτική όταν η αξία του Μείζονος Εξοπλισμού Άμυνας (MDE) μιας προμήθειας FMS υπερβαίνει τα $25 εκατ. για τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Το όριο για λοιπά αμυντικά είδη και υπηρεσίες είναι $100 εκατ.

(βλ. «ΕΑ&Τ» Ιουνίου, σελ. 11)

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο