ΔΙΕΘΝΗ

Τορπίλες Black Shark Advanced (BSA) για τα ιταλικά υποβρύχια Τύπου 212A

Η Leonardo ανακοίνωσε στις 20 Ιουνίου 2018 πως θα εφοδιάσει με τορπίλες Black Shark Advanced (BSA) και συναφείς υπηρεσίες εφοδιαστικής υποστήριξης τα υποβρύχια Τύπου 212Α δεύτερης σειράς του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού (ΜΜΙ). Ο νέος εξοπλισμός θα αυξήσει σημαντικά την ικανότητα ανθυποβρυχιακού πολέμου του ΜΜΙ. Η BSA είναι εξέλιξη της βαριάς τορπίλης Black Shark, η οποία αποκτήθηκε από χώρες όπως η Χιλή, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Πορτογαλία και Σιγκαπούρη.
Η τελευταία αυτή έκδοση ενσωματώνει ένα καινοτομικό τμήμα παραγωγής ενέργειας που μπορεί να βελτιστοποιηθεί για εκπαιδευτικούς ή επιχειρησιακούς σκοπούς. Όταν η BSA χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ένας εξαρχής ανεπτυγμένος αναφορτιζόμενος συσσωρευτής επιτρέπει μέχρι και 100 βολές, παρέχοντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους σε σύγκριση με την προγενέστερη έκδοση.
Στην επιχειρησιακή διαμόρφωση, η BSA είναι εξοπλισμένη με έναν καινοτομικό συσσωρευτή που εξασφαλίζει αύξηση ικανοτήτων και επιδόσεων. Η νέα λύση παρέχει επίσης σημαντική μείωση στο κόστος κύκλου ζωής.
Οι τορπίλες Black Shark και BSA περιγράφηκαν λεπτομερώς στο προηγούμενο τεύχος της «ΕΑ&Τ» (βλ. τ. 101, Ιούνιος 2018, σελ. 26-41). Τόσο η επιχειρησιακή όσο και η εκπαιδευτική έκδοση της τορπίλης BSA χρησιμοποιούν κοινής τεχνολογίας αναφορτιζόμενο συσσωρευτή Λιθίου – Πολυμερούς, αντί συσσωρευτή μιας χρήσης Οξειδίου του Αργύρου – Αλουμινίου της γαλλικής Saft στην αρχική Black Shark. Η τορπίλη BSA θέτει υποψηφιότητα για την απαίτηση τορπιλών υποβρυχίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο