ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγικά βλήματα NSM για τα LCS του Ναυτικού των ΗΠΑ & για το Γερμανικό Ναυτικό

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 31 Μαΐου 2018 την ανάθεση σύμβασης ύψους $14,9 εκατ. στη Raytheon, για Οπλικά Συστήματα Πέραν Του Ορίζοντα (ΟΤΗ). Η σύμβαση περιλαμβάνει βλήματα σε κάνιστρα (Encanistered Missiles: EM) φορτωμένα σε Μηχανισμούς Εκτόξευσης (Launching Mechanisms: LM) και ένα Σύνολο Ελέγχου Βολής (FCS). Η σύμβαση περιλαμβάνει προαιρέσεις που εάν ασκηθούν, θα ανεβάσουν τη συσσωρευτική αξία της σε $847,6 εκατ. Η Raytheon προσέφερε το Βλήμα Ναυτικής Κρούσης (NSM) της νορβηγικής Kongsberg, με υπέρυθρο παθητικό ερευνητή και ακτίνα δράσης της τάξης των 180km. Τα βλήματα θα παράγονται κυρίως στη Νορβηγία, ενώ η Raytheon θα κατασκευάζει τους φορείς εκτόξευσης και εξαρτήματα.
Το Οπλικό Σύστημα ΟΤΗ προορίζεται για τα Πλοία Παράκτιας Μάχης (LCS) του Ναυτικού των ΗΠΑ (USN). Η επιλογή του NSM ήταν αναπόφευκτη, επειδή το 2017 οι υποψηφιότητες του Harpoon Block II Plus της Boeing και του Βλήματος Εναντίον Πλοίων Μακράς Ακτίνας δράσης (LRASM) αποσύρθηκαν από τον διαγωνισμό. Πηγές συνδεόμενες με τις δύο εταιρείες ανέφεραν πως απέσυραν τις υποψηφιότητες επειδή οι απαιτήσεις του USN δεν εκτιμούσαν τις ικανότητες δικτύωσης των βλημάτων τους.
Παράλληλα η Kongsberg ανακοίνωσε στις 20 Ιουνίου 2018 σύμβαση ύψους 220 εκατ. Νορβηγικών Κορωνών (€23,17 εκατ) με την Υπηρεσία Αμυντικού Υλικού (FFI) της Νορβηγίας, ως πρώτη φάση της συνεργασίας με το Γερμανικό Ναυτικό για το NSM. Τον Φεβρουάριο του 2017 η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με τη Γερμανία για την προμήθεια νέων υποβρυχίων, ενώ το Γερμανικό Ναυτικό θα προμηθευόταν NSM. Οι δύο χώρες θα συνεργασθούν στη μακροπρόθεσμη εξέλιξη του NSM για τις ναυτικές δυνάμεις τους. Η σύμβαση αυτή διάρκειας ενός έτους είναι η πρώτη φάση της συνεργασίας αυτής.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο