ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανικός Στρατός… άλλαξε γνώμη για τα υποπολυβόλα.

Για να μην νομίζετε ότι η προχειρότητα υπάρχει μόνο στα καθ’ ημάς, ο Αμερικανικός Στρατός με μια πρόσφατη λιτή ανακοίνωση ακύρωσε ότι το πρόγραμμα υποπολυβόλων το οποίο είχε αρχίσει μόλις πριν δύο μήνες! Για να υπενθυμίσουμε, εντός του Ιουλίου 2018 ένα σύνολο 13 κατασκευαστών είχαν κληθεί να παραδώσουν στο Στρατό έτοιμα εμπορικά διαθέσιμα υποδείγματα υποπολυβόλων 9x19mm για αξιολόγηση. Σύμφωνα με την αρχική προδιαγραφή, σκοπός ήταν η επιλογή ενός συμπαγούς όπλου για χρήση από αδιευκρίνιστες ομάδες προστασίας (σωματοφύλακες) της υπηρεσίας.

Ξαφνικά και ενώ έχουν ήδη αγοραστεί τα προς αξιολόγηση υποδείγματα, η παρακάτω δήλωση απεστάλη στις συμμετέχουσες εταιρείες: «Ειδοποιούνται οι βιομηχανίες ότι, λόγω αλλαγών στις απαιτήσεις, η Κυβέρνηση [ενέχει τη σημασία που θα δίναμε εμείς στη λέξη “το Δημόσιο”] ακυρώνει αμέσως την προμήθεια. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία θέσπισης νέων προδιαγραφών για το Πρόγραμμα Υπο-Συμπαγούς Όπλου και θα ανακοινώσει τις αλλαγές στο fbo.gov εντός των ερχομένων εβδομάδων».

Είναι φανερό ότι το όλο εγχείρημα σταμάτησε απότομα, και σίγουρα δεν έχει προλάβει να αποδώσει συμπεράσματα από τις όποιες αξιολογήσεις μπόρεσαν να γίνουν. Αν και η ανακοίνωση αφήνει ανοιχτό το ζήτημα για το μέλλον, δύο παράγοντες μας αφήνουν κενό για σπέκουλα. Ο ένας είναι ότι (όπως αναφέρεται στο τεύχος της “Κ&Α” που κυκλοφορεί) ο Στρατός πρόσφατα εξέδωσε απευθείας πενταετές συμβόλαιο ανάθεσης προς την SIG SAUER για την αγορά μεταξύ άλλων 2.000 υποπολυβόλων τύπου ΜΡΧ καθώς και 200 συνολικά αραβίδων MCX με κάννες 9 και 11,5 ιντσών.

Το συμβόλαιο περιλαμβάνει και 5.000 πιστόλια τύπου SP2022. Αυτό αποτελεί έκπληξη, γιατί το 2022 είναι μια παλαιά σχεδίαση που δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση όταν εμφανίστηκε πριν μια δεκαετία περίπου. Επιπροσθέτως, η είσοδος του σε υπηρεσία τη στιγμή που το πολύ νεότερο Μ17 της ίδιας εταιρείας ήδη αποτελεί το νέο πιστόλι γενικής χρήσης του US Army, αυξάνει την πολυτυπία χωρίς προφανή λόγο.

Αν και πηγές του Στρατού έσπευσαν να αναφέρουν ότι η απευθείας αγορά των όπλων της SIG SAUER, δεν είναι ο λόγος ακύρωσης του προγράμματος υποπολυβόλου, υπάρχει προφανής επικάλυψη ρόλων μεταξύ των αναζητούμενων όπλων προστασίας του ακυρωθέντος προγράμματος και των αντίστοιχων που θα αγοραστούν από την γερμανική εταιρεία.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο