ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε ισπανικές κορβέτες & τέσσερεις αμερικανικές φρεγάτες για τη Σαουδική Αραβία

Η ισπανική Navantia ανακοίνωσε στις 12 Ιουλίου 2018 πως υπέγραψε σύμβαση ύψους €1,8 δις με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για 5 κορβέτες, η οποία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη εξαγωγική επιτυχία σε αξία στην ιστορία του κρατικού ναυπηγικού ομίλου. Η σύμβαση αντιπροσωπεύει περί τα 7 εκατομμύρια ώρες για τα ναυπηγεία των Κάντιθ, Φερόλ και Καρταχένα. Το πρόγραμμα θα αρχίσει στο τέλος του 2018 και το τελευταίο πλοίο θα παραδοθεί το 2022. Η Navantia θα είναι υπεύθυνη για την Υποστήριξη Κύκλου Ζωής επί 5 έτη από την παράδοση του πρώτου πλοίου, με δικαίωμα προαίρεσης για 5 ακόμη. Η εταιρεία εκτιμά πως το πρόγραμμα θα δημιουργήσει και θα συντηρεί για μια πενταετία περί τις 6.000 θέσεις απασχόλησης, με περισσότερες από 1.100 άμεσες στα ναυπηγεία, 1.800 στους προμηθευτές της Navantia και 3.000 έμμεσα σε λοιπούς προμηθευτές. Οι κορβέτες θα στηρίζονται στη σχεδίαση Avante 2200 προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του Σαουδαραβικού Ναυτικού. Η Νavantia θα συνεισφέρει επίσης το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) CATIZ, το ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνιών HERMESYS, το σύστημα ελέγχου πυρός DORNA, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Πλατφόρμας (SICP), την ολοκληρωμένη γέφυρα MINERVA, τις μηχανές και τα συγκροτήματα μειωτήρων και μετάδοσης.
Παράλληλα στις 16 Ιουλίου η Lockheed Martin ανέλαβε επέκταση σύμβασης ύψους $450,75 εκατ. από το Ναυτικό των ΗΠΑ, για να αρχίσει τη λεπτομερή σχεδίαση τεσσάρων πλοίων Μάχης Επιφανείας Πολλαπλών Αποστολών (MMSC) και τον σχεδιασμό κατασκευής τους από τη Fincantieri Marinette Marine στο Ουισκόνσιν, για το Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας. Τον Μάρτιο του 2018 η LM είχε αναλάβει σύμβαση ύψους $481 εκατ. για υλικά μακρού χρόνου αναμονής των MMSC. Το Κογκρέσο είχε ειδοποιηθεί για το πρόγραμμα Αλλοδαπής Στρατιωτικής Πώλησης (FMS) εκτιμώμενου ύψους $11,25 δις στις 19 Οκτωβρίου 2015. Η υπογραφή Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) ύψους $6 δις είχε αναφερθεί από το πρακτορείο Bloomberg κατά την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Ριάντ, στις 20 Μαΐου 2017.
Μια βαρύτερα οπλισμένη έκδοση του Πλοίου Παράκτιας Μάχης (LCS) κλάσης FREEDOM, το MMSC επιτυγχάνει ακτίνα ενεργείας μεγαλύτερη των 5.000 ναυτικών μιλίων και ταχύτητα υψηλότερη των 30 κόμβων. Το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) είναι τύπου COMBATSS-21 της LM, ενώ ο οπλισμός περιλαμβάνει δύο μονάδες Συστήματος Κάθετης Εκτόξευσης (VLS) Mk41 με 16 κυψέλες συνολικά για 64 Εξελιγμένα Βλήματα Sea Sparrow (ESSM), 8 Harpoon Block II, ένα σύστημα SeaRAM με 11 Βλήματα Κυλιόμενης Ατράκτου (RAM) Block II (RIM-116C), κύριο πυροβόλο Mk75 των 76mm/62cal, τηλεχειριζόμενο αυτόματο πυροβόλο Narwhal των 20mm, τορπιλοσωλήνες Mk32 και αυτόματο σύστημα εξαπόλυσης αναλώσιμων αντιμέτρων ALEX. Οι αισθητήρες περιλαμβάνουν περιστρεφόμενο ραντάρ ενεργής φασικής διάταξης TRS-4D της γερμανικής Hensoldt, συμπαγές ενεργό/ παθητικό σόναρ μεταβλητού βάθους, ραντάρ ελέγχου βολής και καταύγασης Ceros 200, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) WBR-2000 και Link-16.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο