ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο τυφέκιο/ οπλοπολυβόλο US Army: Η πρόταση της General Dynamics, ένα Bullpup 6,8!

Αποκαλύφθηκε το όπλο και της τρίτης εταιρείας που προκρίθηκε για την τελική φάση του διαγωνισμού για Όπλο Ομάδος Νέας Γενεάς (New Generation Squad Weapon – NGSW), στις εκδόσεις οπλοπολυβόλου και τυφεκίου, σε διαμέτρημα 6,8 Γενικής Χρήσης (6.8 GP). Πρόκειται για το τυφέκιο της General Dynamics, η οποία τόλμησε και επέλεξε ένα σχήμα bullpup, το οποίο δεν έλκυσε ποτέ τον Αμερικανικό Στρατό.

Οι απαιτήσεις, ωστόσο,  του προγράμματος NGSW για ένα όπλο όσο γίνεται πιο μικρό αλλά με ανώτερα βαλλιστικά χαρακτηριστικά, οδήγησαν αναπόφευκτα την GD στην υιοθέτηση αυτής της σχεδίασης. Το όπλο της GD διαθέτει κάννη 20 ιντσών στην έκδοση τυφεκίου (NGSW-R) και 22 ιντσών στην έκδοση οπλοπολυβόλου (NGSW-AR), όντας και οι δύο εκδόσεις βραχύτερες από την αραβίδα Μ4Α1 και το ελαφρύ πολυβόλο Μ249. Το Μ4Α1 με πλήρως εκτεταμένο κοντάκιο έχει μήκος 33 ίντσες, ενώ το Μ249 36 ίντσες, με κάννες μήκους 14,5 και 16 ίντσες αντίστοιχα.

Η εταιρεία κρατά αρκετά χαρακτηριστικά του όπλου μυστικά, αλλά έγινε γνωστό ότι η έκδοση τυφεκίου είναι ελαφρύτερη των 10 λιβρών (5 κ.) και του οπλοπολυβόλου ελαφρύτερη των 11 λιβρών (5,25 κ.) Η ομάδα της GD για το NGSW περιλαμβάνει την εταιρεία πυρομαχικών True Velocity, που παράγει ένα ελαφρύ συνθετικό πυρομαχικό 6,8 και την Beretta USA. Όλοι οι μοχλοί ελέγχου είναι αμφιδέξιοι. Ακόμη οι σχεδιαστές της GD δεν έχουν καταλήξει στον ρυθμό βολής του όπλου, αλλά κινούνται μεταξύ των 500 β.α.λ για το τυφέκιο και των 750 β.α.λ για το οπλοπολυβόλο.

Η GD συνεργάζεται με την εταιρεία Delta P Deign για να αναπτύξει τους φλογοκρύπτες-σιγαστήρες-εξισωτήρες και των δύο εκδόσεων του NGSW. Οι σιγαστήρες κατασκευάζονται από κράμα σκληρυμένου Inconel για έξτρα ελαφρύ βάρος. Να υπενθυμίσουμε ότι οι άλλες διαγωνιζόμενες εταιρείες είναι η Textron (σε συνεργασία με την Heckler & Koch και την Olin Winchester) και η Sig Sauer , εκ των οποίων η πρώτη παρουσίασε ένα όπλο με τηλεσκοπικό πυρομαχικό, ενώ η δεύτερη ένα πολύ κλασσικό σχέδιο εξωτερικά AR χωρίς κάτι το εξαιρετικό.

Τα πρώτα τυφέκια NGSW-R και οπλοπολυβόλα NGSW-AR αναμένεται να παραληφθούν από τις μάχιμες μονάδες πρώτης γραμμής το 2022, αντικαθιστώντας τα επιρρεπή σε εμπλοκές τυφέκια Μ16Α2 και αραβίδες Μ4, με ένα αξιόπιστο όπλο. Ταυτόχρονα το πρόγραμμα NGSW καταργεί το προβληματικό σε ανασχετική δύναμη σε μάχη CQB, ασθενικό σε μεσαίες, και πλήρως αναποτελεσματικό σε μεγάλες αποστάσεις διαμέτρημα 5,56×45 το οποίο ταλάνισε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επί 50 και πλέον έτη, καθώς και πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, που συμπαρασύρθηκαν από την αμερικανική κυριαρχία στις αποφάσεις οπλισμού της Συμμαχίας. Το Μ-249 (Μinimi) καταργήθηκε για τακτικούς λόγους, σύμφωνα με τους οποίους τα σκοπευμένα πυρά είναι πιο αποτελεσματικά από το καταιγιστικό πυρ για καταστολή του εχθρού, αλλά και γιατί το οπλοπολυβόλο είναι πιο ευέλικτο μέσα σε αστικό περιβάλλον.  

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο