ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

Η «εξαφάνιση» των Ειδικών Δυνάμεων

Από την πραγματικά εντυπωσιακή πλημμυρίδα ειδήσεων των ΥΠΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ, που καλύπτει και την παραμικρή τελετή, επίσκεψη, δήλωση, συνέντευξη, ενημέρωση για την προσφορά στους λαθρομετανάστες, τις αεροδιακομιδές, τα συνέδρια, και ασκήσεις-επιδείξεις, βραβεύσεις, ορκωμοσίες κ.λπ. έχουν εξαφανιστεί κυριολεκτικά οι Ειδικές Δυνάμεις. Η μοναδική είδηση που αφορούσε τις Ειδικές Δυνάμεις εδώ και τέσσερις μήνες ήταν η επίσκεψη του ΑΓΕΣ στο ΚΕΕΔ, όπου δόθηκαν στην δημοσιότητα τρεις φωτογραφίες με τον ίδιο κυρίως. Η συνηθισμένη, μηνιαία σχεδόν, ενημέρωση για ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων και ιδίως της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων με συμμαχικές και ξένες SOF εξαφανίστηκε κυριολεκτικά.

Και πραγματικά αναρωτιέσαι τι συνέβη; Σταμάτησαν να εκπαιδεύονται όπως πριν; Ή η εκπαίδευσή τους έγινε τόσο απόρρητη, ώστε ούτε καν να αναφέρεται έστω σε γενικές γραμμές με απόλυτη τήρηση του απορρήτου, όπως άλλωστε συνέβαινε τα τελευταία έτη; Επίσης, εξαφανίστηκε και η υπόθεση της δημιουργίας της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, ενώ η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων «αγνοείται» επίσης… τουλάχιστον ως ενημέρωση. Αν επιβλήθηκε πολιτική απόλυτης μυστικότητας, είναι πραγματικά φαιδρό το θέμα. Ακόμα και οι Αμερικανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων  – που πολεμούν εδώ και 18 έτη – ενημερώνουν όχι μόνον για ασκήσεις, αλλά και πολεμικές επιχειρήσεις, με πλούσιο φωτογραφικό και βιντεακό υλικό, τηρώντας φυσικά την απαιτούμενη απόκρυψη απόρρητων πληροφοριών. Αλλά δεν νομίζουμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Κάποιοι που  θεωρούσαν τις Ειδικές Δυνάμεις ως «αναγκαίο κακό» ήρθαν σε θέσεις κλειδιά. «Αναγκαίο» κακό, διότι οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ επέβαλλαν στην Ελλάδα να δημιουργήσει μια Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως άλλωστε συμβαίνει όχι μόνο και στον πιο μικρό στρατό της Συμμαχίας, αλλά και σε κάθε στρατό του κόσμου. Και αν μεν οι Ειδικές Δυνάμεις εκπαιδεύονται όπως πρώτα αλλά αποσιωπάται η δράση τους, έχει καλώς. Η δουλειά γίνεται, και αυτοί που έχουν το… «πρόβλημα» ηρεμούν ψυχικά. Αλλά μπορεί να συμβαίνει και το άλλο. Η εκπαίδευση να έχει περιοριστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ετοιμότητα των πλέον μάχιμων μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελούν και την αιχμή του δόρατος σε έναν πόλεμο.

Επί Καμμένου «χάσαμε» τους ΠΥΡΠΟΛΗΤΕΣ που συχνά καλούσε ως απροειδοποίητες ασκήσεις των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης ο τότε ΑΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος. Τώρα χάσαμε εντελώς και την δραστηριότητα των μονάδων. Και πραγματικά αναρωτιέται κανείς; Πως θα διαφημιστεί το έργο των Ειδικών Δυνάμεων ώστε αφενός να προσελκύσει πολύτιμους εθελοντές, μια εποχή σκληρής λειψανδρίας, και αφετέρου πως θα επιτευχθεί η απαιτούμενη αποτροπή προς τους εχθρούς της Ελλάδος;

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο