ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

Εξοπλισμός της Honeywell για πρόγραμμα του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο

Στις 24 Ιουλίου 2018 η Honeywell των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμφωνία με το ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αναβάθμιση των επιχειρήσεων Έρευνας Και Διάσωσης (SAR) της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας τεχνολογία ιχνηλάτησης επόμενης γενιάς, στηριζόμενη σε δορυφόρους. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη με την “EMS Technologies Canada Limited”, θυγατρική της Honeywell, όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στις 19 Ιουλίου 2018 και είχε αναφέρει τότε το hellenicdefence.gr.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Honeywell θα εφοδιάσει το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Αποστολών (ΕΚΕΑ) με 8 δορυφορικές κεραίες, τρία συστήματα ελέγχου διάσωσης, εξοπλισμό υπολογιστών καθώς και εγκατάσταση, παραμετροποίηση, εκπαίδευση και υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για διάστημα 7 ετών. Η τεχνολογία μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια ραδιοφάρους σημάτων κινδύνου και να συντονίσει την αποστολή ομάδων ταχείας αντίδρασης.
«Μοχλεύοντας ένα δίκτυο κεραιών βασισμένων στο έδαφος και δορυφόρους μέσης γήινης τροχιάς, μπορούμε να εντοπίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια σήματα κινδύνου από ραδιοφάρους έκτακτης ανάγκης», δήλωσε σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Mehrez Hached, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης του κλάδου Παγκόσμιας Ιχνηλάτησης και Έρευνας Και Διάσωσης της Honeywell, ο οποίος είχε υπογράψει τη σύμβαση στις 19 Ιουλίου εκ μέρους της “EMS Technologies Canada Limited”. «Η λύση αυτή της Honeywell θα βοηθήσει το Ελληνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης [ΕΚΣΕΔ] και την Ελληνική Ακτοφυλακή να σώζουν ζωές ταυτοποιώντας ταχέως αεροσκάφη, πλοία και ανθρώπους σε κίνδυνο ανεξάρτητα από το πόσο απομακρυσμένη είναι η τοποθεσία τους.»
Η Honeywell θα εγκαταστήσει δορυφορικές κεραίες σε χώρους της Πολεμικής Αεροπορίας και θα τοποθετήσει εξοπλισμό διαχείρισης και επιτήρησης στο Αρχηγείο της Ελληνικής Ακτοφυλακής στον Πειραιά. Η τεχνολογία περιλαμβάνει το COSPAS-SARSAT, ένα διεθνές πρόγραμμα βασιζόμενο σε δορυφόρους για ανίχνευση σημάτων κινδύνου και διανομή πληροφοριών.
Όπως είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο, η σύμβαση ύψους €5.384.624,36 εντάσσεται στο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020.
Για το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν η κεραία Τοπικού Τερματικού Χρήστη (Local User Terminal) για δορυφόρους Μέσης Γήινης Τροχιάς (Medium Earth Orbit: MΕΟ) MEOLUT-600 και η Κονσόλα Επιχειρησιακού Ελέγχου (Operational Control Console) OCC-600 της Honeywell.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο