ΤΟΥΡΚΙΑ/ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Σε υπηρεσία το EO/IR σύστημα CATS της Aselsan σε τουρκικά UAV Anka-S

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής στην υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας της Προεδρίας (SSB) της Δημοκρατίας, ανέφερε σε μήνυμα Twitter στα Τουρκικά: «Εργαζόμαστε σκληρά για να αυξήσουμε τα ποσοστά εθνικής συνεισφοράς των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας μας. Το απεικονιστικό σύστημα CATS που κατασκευάζεται από την Aselsan για τα εθνικά μας UAV [Ανεπάνδρωτα Εναέρια Οχήματα], έγινε αποδεκτό ως ένα από τα συστήματα στο UAV Anka-S της ΤΑΙ.»
Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Ντεμίρ επανήλθε: «Πριν από τρία χρόνια ένα σύστημα αναγνώρισης, επιτήρησης και στόχευσης για τα UAV μας δεν πωλήθηκε ποτέ σε εμάς με διάφορες δικαιολογίες. Με την επιτυχία των SSB και Αselsan, κατασκευάσαμε το σύστημα CATS και το βάλαμε σε υπηρεσία με τις δυνάμεις ασφαλείας μας.»
Τα δύο μηνύματα επαναλήφθηκαν στα Αγγλικά στις 26 και 28 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται πως η SSB ανακοίνωσε στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 με μήνυμα Twitter την παράδοση στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία δύο ακόμη Anka-S, του έβδομου και όγδοου, τα οποία επομένως διαθέτουν το Σύστημα Στόχευσης Κοινού Διαφράγματος (Common Aperture Targeting System: CATS) της Aselsan, αντί του Star SAFIRE 380-HLD της FLIR Systems των ΗΠΑ στα προηγούμενα.
Το Ηλεκτροπτικό/ Υπέρυθρο (EO/IR) σύστημα CATS χρησιμοποιεί κοινό διάφραγμα διαμέτρου 220mm. Τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν πολύ μεγάλο διάφραγμα για Στενά Οπτικά Πεδία (FOV) και πολύ Στενά FOV για τις κάμερες IR υψηλών επιδόσεων των 640×512 εικονοστοιχείων, Τηλεοπτική Υψηλής Ανάλυσης (HDTV) των 1920×1080 και Χαμηλού Φωτισμού – Εγγύς Υπέρυθρου (LL-NIR, 0,8-2,5μm) των 640×480. Μεγαλύτερο διάφραγμα σημαίνει περισσότερο φως στους αισθητήρες και επομένως καλύτερη ποιότητα εικόνας και μεγαλύτερη εμβέλεια. Στην κάμερα HDTV δεν εφαρμόζεται ψηφιακή μεγέθυνση (zoom) ενώ παρέχονται 2,25 φορές περισσότερα εικονοστοιχεία από τις κάμερες HDTV των 1280×720. Τα FOV είναι κοινά για τις κάμερες IR και HDTV (0,5°/ 0,9°/ 3,2°/ 30°) και 0,5° για την κάμερα LL-NIR. Πρόσθετα χαρακτηριστικά είναι η εσωτερική μονάδα ευθυγράμμισης, ο πλήρως ψηφιακός αγωγός βίντεο, η προηγμένη επεξεργασία εικόνας, η ιχνηλάτηση πολλαπλών στόχων, η ταυτόχρονη ιχνηλάτηση στόχου σε βίντεο IR/ HDTV/ LL-NIR, η ακριβής γεω-τοποθέτηση στόχου, ο προσδιορισμός αδρής πορείας και ταχύτητας κινούμενου στόχου, η Μονάδα Αδρανειακής Αναφοράς (IMU), η ακριβής σταθεροποίηση, η αυτόματη ευθυγράμμιση με τον φορέα εγκατάστασης και η λειτουργία σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και μεγάλα υψόμετρα. Το CATS περιλαμβάνει επίσης Λέιζερ Εύρεσης Απόστασης και Σήμανσης Στόχου εμβέλειας μέχρι 25km και μήκους κύματος 1064nm, καθώς και δείκτη/ καταυγαστήρα λέιζερ με NIR μήκος κύματος.
Το CATS είναι συμπαγές και ελαφρύ σύστημα, με διάμετρο της σφαίρας αισθητήρων 415mm, ύψος 520mm, πλάτος αντίζυγου 437mm και βάρος 61kg. Η κίνηση του αντίζυγου παρέχει κάλυψη αζιμουθίου 360° και τόξου ανύψωσης μεταξύ +10° και -105°.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο