ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

Αναβάθμιση των ελληνικών ικανοτήτων Έρευνας Και Διάσωσης με συμμετοχή στο δορυφορικό σύστημα MEOSAR

Το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε στις 19 Ιουλίου 2018 την υπογραφή σύμβασης προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε η Ελλάδα να συμμετέχει στο νέο σύστημα λήψης και διανομής συναγερμών κινδύνου Έρευνας Και Διάσωσης (SAR) που βασίζεται σε δορυφόρους μέσης τροχιάς (Medium Earth Orbit Satellites for Search And Rescue: MEOSAR). Το έργο αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό/ αναβάθμιση του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Αποστολών (ΕΚΕΑ), του εθνικού κέντρου λήψης και διανομής δορυφορικών σημάτων κινδύνου του διεθνούς συστήματος δορυφορικού εντοπισμού έρευνας και διάσωσης COSPAS-SARSAT.
Το ΕΚΕΑ διασφαλίζει την αυτονομία της χώρας στη λήψη των συναγερμών κινδύνου που προέρχονται από ραδιοφάρους πλοίων, αεροσκαφών και προσώπων και την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης, του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) και του Συντονιστικού – Επιχειρησιακού Κέντρου Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος (199).
Το έργο άρχισε στις 15 Δεκεμβρίου 2016 με την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ η σχετική απόφαση ένταξης εκδόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2017. Ακολούθως καταρτίστηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία. Στις 29 Αυγούστου 2017 προκηρύχθηκε ηλεκτρονικός, ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός και στις 11 Ιουλίου 2018 το έργο κατακυρώθηκε στην εταιρεία “EMS Technologies Canada Limited” έναντι συμβατικού τιμήματος €5.384.624,36 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Το σύστημα που θα εγκατασταθεί περιλαμβάνει 8 κεραίες λήψης σημάτων δορυφόρων, τον απαραίτητο εξοπλισμού του κέντρου λήψης και διανομής δορυφορικών σημάτων κινδύνου (εξυπηρετητές, σταθμοί εργασίας, δικτυακός και μηχανογραφικός εξοπλισμός κλπ), τρία τερματικά διαχείρισης περιστατικών Έρευνας Και Διάσωσης (Rescue Control Systems: RCSs) και τις απαραίτητες υπηρεσίες εγκατάστασης, παραμετροποίησης, εκπαίδευσης, τεχνικής υποστήριξης καθώς και εγγυημένης λειτουργίας του συστήματος για χρονικό διάστημα επτά ετών. Η εγκατάσταση των δορυφορικών κεραιών αρχίζει άμεσα και θα πραγματοποιηθεί σε χώρους της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ ο εξοπλισμός διαχείρισης και εποπτείας θα εγκατασταθεί στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) στον Πειραιά. Το έργο θα παραδοθεί σε εννέα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Το νέο σύστημα θα παρέχει ακριβέστερο (ως προς το γεωγραφικό στίγμα) και ταχύτερο (εντός 15 λεπτών με τάση εκμηδενισμού) εντοπισμό της θέσης των σημάτων κινδύνου, σε σχέση με την απόδοση και λειτουργία του υφιστάμενου συστήματος, ο χρόνος αντίδρασης του οποίου είναι από 20 λεπτά έως 2,5 ώρες. Η χώρα θα επιτύχει αμεσότερη ενεργοποίηση των επιχειρησιακών μέσων για αποστολές έρευνας και διάσωσης, σε περίπτωση εκπομπής σήματος κινδύνου από ραδιοφάρους ένδειξης θέσης κινδύνου, ενώ παράλληλα αναμένεται να αυξηθεί η πιθανότητα έγκαιρης διάσωσης προσώπων που κινδυνεύουν για το σύνολο των μετακινούμενων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εγκατάσταση και λειτουργία του νέου συστήματος σε συνδυασμό με άλλες δράσεις που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως η πρόσφατα υποβληθείσα πρόταση χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ για την προμήθεια συστήματος επικοινωνιών για την έρευνα και διάσωση και την ασφάλεια ναυσιπλοΐας, θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, στον εκσυγχρονισμό του ΕΚΣΕΔ και στην ισχυροποίηση του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και της χώρας μας γενικά στο αντικείμενο της Έρευνας Και Διάσωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Τη σύμβαση υπέγραψαν στις 19 Ιουλίου ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο κ. Mehrez Hached, Διευθυντής τομέα Συστημάτων Παρακολούθησης, Έρευνας Και Διάσωσης της εταιρείας EMS Technologies Canada Ltd.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο