ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

Όπλα ΕΣΕΑ Ειδικών Δυνάμεων Κύπρου

Μία ματιά σε μερικά από τα όπλα που χρησιμοποιούν οι Ελεύθεροι Σκοπευτές Ειδικών Αποστολών (ΕΣΕΑ) των Ειδικών Δυνάμεων/ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου δίνουν φωτογραφίες που δημοσίευσε η επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς με αφορμή συνεκπαίδευση ΕΣΕΑ από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και ελεύθερων σκοπευτών από την Αρμενία.

Δύο τύποι τυφεκίων εμφανίζονται: το FN Model 30-11 διαμετρήματος 7,62x51 NATO και τυφέκιο G3 αναβαθμισμένο ως τυφέκιο ακροβολιστή. Τα δύο όπλα υποδηλώνουν τον οπλισμό ενός ζεύγους ΕΣΕΑ – σκοπευτή και παρατηρητή – με τον πρώτο να αποτελεί τον κύριο σκοπευτή που χρησιμοποιεί το τυφέκιο κινητού ουραίου FN Model 30-31 και τον παρατηρητή το αναβαθμισμένο G3.

Στο G3 φαίνεται να έχουν τοποθετηθεί: ρυθμιζόμενο κοντάκιο τύπου Μ4 (πιθανώς της εταιρείας FAB Defence), χειροφυλακτήρα με σύστημα τοποθέτησης εξαρτημάτων τύπου M-LOK, ο οποίος έχει επιτρέψει την τοποθέτηση πρόσθιας χειρολαβής και ρυθμιζόμενου δίποδα, ενώ υπάρχουν και τεμάχια ράγας Picatinny για επιπλέον εξαρτήματα όπως π.χ. σκοπευτικό λέιζερ και τακτικός φακός. Στον κορμό έχει προσαρμοστεί βάση με ράγα Picatinny στην οποία έχει τοποθετηθεί σκοπευτικό red dot με μεταβλητή μεγέθυνση ώστε να χρησιμοποιείται για βολές τόσο σε μάχη CQB όσο και σε αποστάσεις μέχρι τα 400-600 μ.

Το FN Model 30-11 είναι διαμετρήματος 7,62x51 NATO, βάρους 4,85 κ. και μήκους 1.117 χλστ. με την κάννη να έχει μήκος 19,8 ίντσες. Το όπλο κατασκευαζόταν από το 1976 μέχρι και το 1986. Προέρχεται από το FN Model 30 που βασίζεται στον μηχανισμό Mauser. Η σκανδάλη και το κοντάκιο είναι ρυθμιζόμενα, το δεύτερο με προσθήκη επιστρωμάτων. Ο κορμός είναι ξύλινος. Η τροφοδοσία γίνεται από γεμιστήρα 5 φυσιγγίων. Η αρχική ταχύτητα του βλήματος ανέρχεται σε 850 μ.α.δ. (2.789 π.α.δ.). Στο όπλο έχει τοποθετηθεί σύγχρονη διόπτρα μεγάλης μεγέθυνσης και σιγαστήρας. Λογικά, το μέγιστο δραστικό του φτάνει τα 800 μ., αν και με τις κατάλληλες διορθώσεις και με βάση την εμπειρία του σκοπευτή μπορεί εκτελεστούν βολές μέχρι και τα 1.000 μ.

Οι Ειδικές Δυνάμεις της Κύπρου, και συγκεκριμένα ο Λόχος Ειδικών Επιχειρήσεων (ΛΕΕ) έχει αποκτήσει και το τυφέκιο FN SCAR-H TPR (Tactical Precision Rifle). Το SCAR-H TPR βασίζεται στο SCAR-H Mk17 και διαθέτει κάννη 20’’ ιντσών προσφέροντας μέγιστο δραστικό βεληνεκές 1.000 μ. για στόχους σημείου, που σημαίνει ότι είναι κατάλληλο όχι μόνον σε αποστολές ακροβολιστή Ομάδας αλλά και σε αποστολές ελεύθερου σκοπευτή ειδικών επιχειρήσεων. Η ακρίβειά του μετριέται σε λιγότερο από 1 ΜΟΑ στις 1.000 γιάρδες (911 μ.).

Όπως φαίνεται από τα επιράμματα στις εξαρτύσεις και τα τζόκεϊ των σκοπευτών, πρόκειται για εκπαιδευτές του Κέντρου Εκπαίδευσης Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίοι συμμετείχαν την εκπαίδευση.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο