ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

US ARMY: Nέο Τυφέκιο/ Πολυβόλο 6,8 Χλστ. – Σε εξέλιξη οι δοκιμές, το 2023 ο εξοπλισμός των πρώτων Ταξιαρχιών

O επικεφαλής στρατηγός του προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό της θανατηφόρου ικανότητας του τυφεκιοφόρου του Αμερικανικού Στρατού δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως η υπηρεσία του θα αρχίσει να αντικαθιστά το ελαφρύ πολυβόλο Μ249 και την αραβίδα Μ4 διαμετρήματος 5,56x45 στις ταξιαρχίες πεζικού εντός του 2023.

Ήδη σκοπευτές του Στρατού δοκιμάζουν πυρομαχικά των 6,8 χλστ. χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία πρωτότυπων τυφεκίων και πολυβόλων του προγράμματος Όπλου Ομάδος Επόμενης Γενεάς (Next Generation Squad Weapon – NGSW) στα πεδία δοκιμών της Αμπερντίν, στο Μέριλαντ, σύμφωνα με τον στρατηγό Ντέιβιντ Χόντνε, όπως είχε αποκαλύψει στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Army Future Command στις 16 Ιουνίου.

Σκοπός της υπηρεσίας είναι να επιλέξει το νέο σχέδιο για το τυφέκιο και το πολυβόλο από έναν κοινό προμηθευτή το πρώτο τετράμηνο του 2022, και να αρχίσει η αντικατάσταση των Μ249 και των Μ4 στα Συγκροτήματα Μάχης Ταξιαρχιών Πεζικού (Infantry Brigade Combat Team – IBCT) το πρώτο τετράμηνο του 2023.

Το νέο τυφέκιο και το νέο πολυβόλο Ομάδος νέας γενεάς θα χρησιμοποιεί ένα ειδικά σχεδιασμένο για αποκλειστικά κρατική χρήση φυσίγγιο διαμετρήματος 6,8, το οποίο θα διαπερνά σύγχρονες σωματικές θωρακίσεις σε αποστάσεις έως και 800 μ.

Μέχρι τον Αύγουστο 2019 θα έχουν επιλεγεί τρία υποψήφια όπλα, που θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση επιλογής. Απαραίτητη προϋπόθεση στις κατασκευάστριες οπλοβιομηχανίες για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση είναι να μπορούν να κατασκευάσουν και τα δύο όπλα (τυφέκιο και πολυβόλο). Σε κάθε εταιρεία δόθηκε η άδεια να χρησιμοποιήσει το φυσίγγιο 6,8 που η ίδια σχεδίασε για χρήση στα όπλα της.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό τμήμα του προγράμματος είναι το προηγμένο σύστημα ελέγχου πυρός που θα διαθέτουν τα νέα όπλα. Το σκοπευτικό θα μπορεί να υπολογίζει την απόσταση του στόχου, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και τις βαλλιστικές παραμέτρους και των δύο όπλων (τυφεκίου και πολυβόλου). Ο Αμερικανικός Στρατός αναμένει να παραλάβει τα πρώτα σκοπευτικά αυτού του τύπου τον Οκτώβριο 2019, σύμφωνα με τον ταξίαρχο Άντονι Ποτς, διοικητή του Program Executive Office Soldier.

Σύμφωνα με τον Ποτς, “η τεχνολογία για το άλμα στα όπλα της Ομάδος μάχης υπάρχει, και θα θα φέρει όχι απλώς μια βελτίωση αλλά θα προκαλέσει μια επανάσταση, που πραγματικά θα αλλάξει την θανατηφόρα ικανότητα των Ομάδων μάχης πεζικού.

Η αλλαγή φορητού οπλισμού και συγκεκριμένα του συνδυασμού Μ16/ 5,56 στον Αμερικανικό Στρατό σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και του μεγαλύτερου σκανδάλου στην ιστορία των όπλων και του πολέμου, όπου ένα προβληματικό όπλο και ένα ανεπαρκές διαμέτρημα διατηρήθηκαν σε υπηρεσία για περισσότερο από μισό αιώνα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και 30 περίπου έτη σε αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των στρατιωτών στα πεδία της μάχης και τις επαναλαμβανόμενες αναφορές για την αναποτελεσματικότητα του συνδυασμού.

Μάλιστα τα 18 έτη του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας, όπου η αντιπαράθεση μικρών μονάδων έως και ατόμων αποτέλεσε το κύριο χαρακτηριστικό των πολεμικών επιχειρήσεων, ο συνδυασμός Μ16/ 5,56 χαρακτηρίστηκε σε επίσημες αναφορές όχι απλώς ως αναποτελεσματικός αλλά και υπεύθυνος για τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών.

Το ερώτημα, πάντως, που ανακύπτει είναι αν τα νέα όπλα θα είναι προσβάσιμα από Συμμάχους ή/ και οικονομικά προσιτά από χώρες χωρίς μεγάλες οικονομικές δυνατότητες και αμυντικούς προϋπολογισμούς. Στην πρώτη περίπτωση, ίσως οι ΗΠΑ θελήσουν να κρατήσουν μια υπεροχή στο πεδίο μάχης, και να μην αποδεσμεύσουν το νέο όπλο/ φυσίγγιο, παρά μόνο σε πολύ στενούς συμμάχους, όπως την αγγλοσαξωνική πεντάδα (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία). Στην δεύτερη περίπτωση, μπορεί οι ευρωπαϊκοί ΝΑΤΟικοί στρατοί να επιλέξουν μια φθηνότερη λύση, όπως την υιοθέτηση του 6,5 Creedmoore που μπορεί να μετατρέψει όπλα των 7,62x51 πολύ εύκολα (με αλλαγή κάννης μόνον) σε ένα νέο όπλο με αυξημένες βαλλιστικές ικανότητες και τερματικά αποτελέσματα.

Ήδη η Σερβία έχει επιλέξει το 6,5 Grendel, το οποίο φυσικά διαφέρει από το 6,5 Creedmoore στο ότι χρησιμοποιεί τον κάλυκα του φυσιγγίου 7,62x39, και ως εκ τούτου είναι κατάλληλο για μετατροπή όπλων της οικογένειας Καλάσνικοφ, καθώς ο γεμιστήρας και ο μηχανισμός κλείστρου παραμένουν τα ίδια. Αντίθετα το 6,5 Creedmoore χρησιμοποιεί τον κάλυκα του φυσιγγίου 7,62x51, και φυσικά έχει πολύ καλύτερες βαλλιστικές επιδόσεις από το 6,5 Grendel.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο