ΤΟΥΡΚΙΑ/ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας επιρρίπτει την ευθύνη στο Ισραήλ για την κατάρριψη του Il-20 από S-200 της Συρίας

Χθες 23 Σεπτεμβρίου 2018 ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους αναγνώρισης Il-20 στις 17 του μηνός, στην οποία αμφισβήτησε τις ισραηλινές θέσεις όπως παρατέθηκαν σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον Ρώσο εκπρόσωπο, «το ρωσικό Il-20 αναγνώρισης άρχισε στις 20:31 μια ειδική αποστολή αναγνώρισης στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ». Ταυτόχρονα τέσσερα ισραηλινά F-16 απογειώθηκαν για να εκτελέσουν μια αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον βιομηχανικών εγκαταστάσεων στη Συρία. «Τα αεριωθούμενα F-16 πέταξαν επάνω από τη Μεσόγειο για να λάβουν θέση περιπολίας 90km δυτικά της Λατάκειας.
Στις 21:39 μια σμήναρχος της διοίκησης της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας ενημέρωσε τη ρωσική διοίκηση στη Συρία μέσω του διαύλου αποσυμφόρησης για την επικείμενη κρούση βλημάτων. Εκείνη είπε πως τα επόμενα λεπτά το Ισραήλ επρόκειτο να επιτεθεί σε εγκαταστάσεις στη βόρεια Συρία.
Σε ένα λεπτό, στις 21:40, τέσσερα ισραηλινά αεριωθούμενα F-16 έριξαν βόμβες GBU-39 στοχεύοντας τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην επαρχία της Λατάκειας.
Έτσι, η ισραηλινή πλευρά ενημέρωσε το ρωσικό συγκρότημα για την επιχείρησή της, παραβιάζοντας την υπάρχουσα συμφωνία, όχι εκ των προτέρων, αλλά ταυτόχρονα με την έναρξη των κρούσεων.
Αυτές οι ενέργειες αποτελούν σαφή παραβίαση των συμφωνιών της Ρωσίας με το Ισραήλ το 2015 που έχουν ως στόχο την πρόληψη συγκρούσεων μεταξύ των ενόπλων μας δυνάμεων στη Συρία, που επιτεύχθηκαν από κοινή ομάδα εργασίας.»
Ο Κονασένκοφ τόνισε πως η αντιπρόσωπος του αρχηγείου της IAF αναφέρθηκε σε επιθέσεις στη βόρεια Συρία. «Η συζήτηση έγινε στα Ρωσικά. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει την καταγραφή της συνομιλίας».
«Ο διοικητής του Il-20 που βρισκόταν στη βόρεια Συρία έλαβε εντολή να εγκαταλείψει την περιοχή αποστολής και να επιστρέψει στη στρατιωτική βάση.»
Ο Ρώσος εκπρόσωπος έδειξε σε συνθετικό βίντεο πως οι ισραηλινές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν όχι στη βόρεια Συρία, αλλά στη δυτική επαρχία της Λατάκειας, στην ακτή. «Οι παραπλανητικές πληροφορίες που παρείχε η Ισραηλινή αξιωματούχος για την περιοχή των επιδρομών, δεν έδωσε στο ρωσικό Il-20 τον απαραίτητο χρόνο για να μεταφερθεί σε ασφαλή περιοχή. Επιπλέον, δεν παρείχαν την τοποθεσία των ισραηλινών F-16.
Στις 21:51 οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας άρχισαν να αποκρούουν την ισραηλινή επίθεση και εκτόξευσαν αντιαεροπορικά βλήματα. Μετά την κρούση, τα ισραηλινά αεριωθούμενα έλαβαν ξανά θέση περιπολίας 70km δυτικά της συριακής ακτής, άρχισαν παρεμβολές και πιθανώς προετοιμάσθηκαν να επιτεθούν πάλι.
Στις 21:59 ένα από τα ισραηλινά αεροπλάνα άρχισε να ελίσσεται προς τη συριακή ακτή πλησιάζοντας το Il-20 που ερχόταν να προσγειωθεί. Οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας το θεώρησαν αυτό μια ακόμη επίθεση.
Ο Ισραηλινός πιλότος συνειδητοποίησε πως το αεροπλάνο Il-20 είχε πολύ μεγαλύτερη διατομή ραντάρ από εκείνη του αεριωθούμενου F-16 και πως θα ήταν το ρωσικό αεροσκάφος που θα αποτελούσε προτιμητέο στόχο για το αντιαεροπορικό βλήμα.
Επιπρόσθετα οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί γνώριζαν επίσης πως η Ρωσία και η Συρία χρησιμοποιούσαν διαφορετικά συστήματα φίλου ή εχθρού, και τα συριακά ραντάρ μπορούν να ταυτοποιήσουν το Il-20 ως ομαδικό στόχο από ισραηλινά αεριωθούμενα. Τη στιγμή εκείνη, το αεροπλάνο Il-20 που έκανε έναν ελιγμό για τελική προσέγγιση προς την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, έστρεψε στην πορεία των συριακών συστημάτων αεράμυνας που στόχευαν τα ισραηλινά αεριωθούμενα.
Πρέπει να τονισθεί πως τα ισραηλινά αεριωθούμενα είδαν το ρωσικό Il-20 και το χρησιμοποίησαν ως κάλυψη για να διαφύγουν από το αντιαεροπορικό βλήμα και συνέχισαν να ελίσσονται στην περιοχή.
Στις 22:30 ένα συριακό αντιαεροπορικό βλήμα ενέπλεξε έναν μεγαλύτερο και πλησιέστερο στόχο, το αεροπλάνο Il-20. Ο διοικητής ανέφερε πυρκαγιά στο αεροσκάφος και επείγουσα κάθοδο. Στις 22:07 το ρωσικό αεροσκάφος αναγνώρισης χάθηκε από τα ραντάρ. Στο μεταξύ, τα ισραηλινά αεριωθούμενα δεν έφυγαν για τον εναέριο χώρο τους αλλά έμειναν στην περιοχή και εξακολούθησαν να περιπολούν στον αέρα μέχρι τις 22:40.
Στις 22:29 ένας αξιωματικός του ρωσικού συγκροτήματος στη Συρία ανέφερε στον Ισραηλινό αξιωματικό στον σταθμό διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας, “Ως αποτέλεσμα της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε από την ισραηλινή πλευρά, το ρωσικό αεροσκάφος Il-20 είναι σε κίνδυνο. Ζητούμε τα ισραηλινά αεροσκάφη να εγκαταλείψουν την περιοχή καθώς εμπλέκουμε τις δυνάμεις μας διάσωσης”. Ένας Ισραηλινός υποσμηναγός απάντησε πως έλαβε την πληροφορία και θα την προωθούσε στη διοίκηση.
Μόλις στις 22:53 που είναι 50 λεπτά αφότου το Il-20 επλήγη από βλήμα, ένας σμήναρχος (αξιωματικός υπηρεσίας) του Κέντρου Διοίκησης της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας βγήκε στον ασύρματο και ανέφερε: “Λάβαμε την πληροφορία σας για το Il-20 σε κίνδυνο. Φύγαμε από τη ζώνη. Εάν χρειάζεστε βοήθεια, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε”.
Τα αντικειμενικά δεδομένα που παρουσιάσθηκαν μαρτυρούν πως οι ενέργειες των Ισραηλινών πιλότων μαχητικών, […] οδήγησαν στην απώλεια 15 Ρώσων στρατιωτικών και αποδεικνύουν είτε έλλειψη επαγγελματισμού, ή τουλάχιστον εγκληματική αμέλεια.
Επομένως, πιστεύουμε πως η κατηγορία για την τραγωδία με το ρωσικό αεροσκάφος Il-20 βαραίνει απολύτως τις ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις και εκείνους που έλαβαν την απόφαση για την πρόκληση αυτή.»
Ο Κονασένκοφ ανέφερε επίσης τα ακόλουθα:
• Στο σημείο συντριβής του Il-20, 27km δυτικά του λιμανιού Μπανιγιάς, διεξάγεται επιχείρηση ανάκτησης των σωρών του πληρώματος και των συντριμμιών από τον βυθό.
• Η ρωσική πλευρά δεν έχει παραβιάσει τη συμφωνία αποσυμφόρησης με το Ισραήλ και δεν έχει χρησιμοποιήσει τα ρωσικά όπλα αεράμυνας στη Συρία, παρά το γεγονός πως οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις απειλούν την ασφάλεια των Ρώσων στρατιωτικών.
• Η διοίκηση της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) έχει λάβει 310 προειδοποιήσεις για ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις πλησίον της ισραηλινής επικράτειας.
• Το Ισραήλ έχει δώσει μόνον 25 προειδοποιήσεις, μόλις πριν από τις επιθέσεις.
• Μετά από επιχείρηση που πραγματοποίησαν συριακά κυβερνητικά στρατεύματα με την υποστήριξη της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας το καλοκαίρι, το ειρηνευτικό απόσπασμα των Ηνωμένων Εθνών συνοδευόμενο από ρωσική στρατιωτική αστυνομία, επανέλαβε στις 2 Αυγούστου 2018 τις περιπολίες του στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας στα υψώματα του Γκολάν, μετά από διακοπή 6 ετών. Αυτό απέτρεψε νέες επιθέσεις στην ισραηλινή επικράτεια από τα υψώματα του Γκολάν.
• Μετά από αίτημα του Ισραήλ, η Μόσχα μεσολάβησε στην Τεχεράνη, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στα υψώματα του Γκολάν με βαρέα όπλα. Συνολικά 1.050 μαχητές, 24 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών και 145 τεμάχια οπλισμού και στρατιωτικού υλικού αποσύρθηκαν σε ασφαλή απόσταση από το Ισραήλ, μεγαλύτερη των 140km στα ανατολικά της Συρίας.
Ο Ρώσος εκπρόσωπος ανέφερε πρόσθετα παραδείγματα επίδειξης καλής θέλησης της Μόσχας προς το Τελ Αβίβ, καταλήγοντας να επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρριψη του Il-20 στη στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο