ΤΟΥΡΚΙΑ/ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Η ισραηλινή απάντηση στους ρωσικούς ισχυρισμούς

Μετά τους νέους ρωσικούς ισχυρισμούς για την κατάρριψη του αναγνωριστικού αεροσκάφους Il-20M από βλήμα συστήματος αεράμυνας S-200 της Συρίας, η Ισραηλινή Δύναμη Άμυνας (IDF) και η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) απάντησαν αυθημερόν με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μια αντιπροσωπεία της IDF, με επικεφαλής τον διοικητή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, [Υποπτέραρχο] Αμικάμ Νοκρίν, παρουσίασε την πλήρη Ανασκόπηση Μετά τη Δράση (AAR) της IDF της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από συριακά αντιαεροπορικά πυρά σε ανώτερους Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματικούς. Η AAR διεξήχθη και παρουσιάσθηκε με σχολαστικό, λεπτομερή και επαγγελματικό τρόπο. Οι ενδελεχείς, ακριβείς και τεκμηριωμένες λεπτομέρειες είναι γνωστές στους συναφείς επαγγελματίες Ρώσους στρατιωτικούς και δηλώνουν σαφώς πως: ο μηχανισμός αποσυμφόρησης λειτούργησε στο συναφές χρονοδιάγραμμα (όπως έχει λειτουργήσει τα τελευταία δυόμιση έτη), η IAF δεν κρύφθηκε πίσω από οποιοδήποτε αεροσκάφος και πως τα ισραηλινά αεροσκάφη ήταν στον ισραηλινό εναέριο χώρο κατά τον χρόνο κατάρριψης του ρωσικού αεροπλάνου.
Το αποτέλεσμα της κατάρριψης του ρωσικού αεροπλάνου από τα συριακά πυρά είναι σοβαρό και τραγικό και μεταβιβάζουμε τα συλλυπητήριά μας στις τεθλιμμένες οικογένειες και τον ρωσικό λαό. Ο συντονισμός μεταξύ της IDF και των Ρώσων στρατιωτικών έχει αποδείξει την αξία του πολυάριθμες φορές τα τελευταία έτη. Η συνέχιση του συντονισμού είναι προς το κοινό συμφέρον υπό το φως των ποικίλων περιφερειακών προκλήσεων. Επιπρόσθετα, όπως είδαμε στη διάρκεια του περιστατικού αυτού, η χρήση προηγμένων όπλων από ανεύθυνες οντότητες θέτει σε σημαντικό κίνδυνο την περιοχή και μπορεί να βλάψει σοβαρά τις δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή. Η ασφάλεια και ευημερία των ρωσικών στρατευμάτων που επιχειρούν στη Συρία είναι εστιακό συστατικό σε κάθε έγκριση οποιασδήποτε δραστηριότητας από ανώτερους αξιωματούχους στην IDF και στο Ισραήλ. Η IDF θα εξακολουθήσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως το πράττει μέχρι σήμερα, για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Η IDF θα εξακολουθήσει να επιχειρεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ισραηλινής κυβέρνησης κατά των ακατάπαυστων προσπαθειών του Ιράν να εγκαθιδρυθεί στη Συρία και να εξοπλίσει την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολά με φονικά και ακριβή όπλα.»

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο