ΤΟΥΡΚΙΑ/ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Το πρόβλημα IFF στην κατάρριψη του IL-20 από S-200

Στο περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού IL-20Μ από σύστημα S-200 της Συρίας, είναι προφανή τα ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη και διαλειτουργικότητα του εξοπλισμού Ταυτοποίησης Φίλου ή Εχθρού (IFF) εκατέρωθεν. Απλουστευμένα ο ανακριτής (interrogator) IFF στο S-200 θα έπρεπε να εκπέμψει κωδικοποιημένο σήμα ερώτησης ταυτότητας προς το IL-20, του οποίου ο αναμεταδότης (transponder) IFF θα αναγνώριζε και θα αποκρινόταν επίσης με κατάλληλο κωδικοποιημένο σήμα. Η λήψη του σήματος αυτού από το S-200 θα ταυτοποιούσε το IL-20.
Στις 20 Σεπτεμβρίου ο προπαγανδιστικός ρωσικός ιστότοπος “sputniknews.gr” ανέβασε είδηση με τίτλο: «Υπ. Άμυνας Ρωσίας: Το IL-20 δεν κατερρίφθη λόγω σφάλματος του συστήματος IFF». Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης ήταν το ακόλουθο, χωρίς διόρθωση σφαλμάτων:
«Διευκρινίσεις για την πτώση του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους τύπου IL-20, πριν λίγες ημέρες, έδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κάνοντας λόγο για “ψευτό-ειδικούς” που βγάζουν συμπεράσματα.
Κάθε κράτος έχει το δικό του σύστημα IFF, και η Ρωσία δεν εγκαθιστά τα συστήματα αναγνώρισης στον στρατιωτικό εξοπλισμό που εξάγει, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, αναφορικά με την πτώση του IL-20.
Το υπουργείο δήλωσε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο μεταφοράς συστημάτων IFF με ρωσικούς κωδικούς αναγνώρισης σε άλλες χώρες.
“Το σύστημα αναγνώρισης IFF είναι αυστηρά προσωπικό για κάθε κράτος και ακόμη και για όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό που εξάγονται από τη Ρωσία στο πλαίσιο της συνεργασίας σε στρατιωτικό και τεχνικό επίπεδο, δεν έχει εγκατασταθεί ποτέ. Όλα αυτά ισχύουν πλήρως και για τα συστήματα αεράμυνας που έχουν παραδοθεί στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας”, δήλωσε ο Κονασένκοφ.
Σημειώνεται ότι το IFF (Identification Friend and Foe) είναι σύστημα αναγνώρισης φίλιων αεροσκαφών, πυραύλων και ελικοπτέρων.
“Οι υποθέσεις από ψευτό-ειδικούς ότι σφάλμα στο σύστημα IFF, υποτίθεται ότι ευθύνεται για την πτώση του IL-20 είναι απλά φαντασιώσεις ερασιτεχνών”, ανέφερε ο Κονασένκοφ χαρακτηριστικά.
Η ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ έχασε την επαφή με το πλήρωμα του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους IL-20 αργά τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίθεσης τεσσάρων ισραηλινών F-16 κατά συριακών στόχων στη Λατάκια.»
Υπό τις συνθήκες αυτές είναι πραγματικά εξωφρενικό να επιχειρούν ρωσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα σε θέατρο πολέμου, όπου λειτουργούν συμμαχικά συστήματα SAM μακράς και μέσης ακτίνας δράσης χωρίς διαλειτουργικό εξοπλισμό IFF! Στην πραγματικότητα ομολογήθηκε πως η Ρωσία αδυνατεί να διεξάγει συμμαχικές αεροπορικές επιχειρήσεις!
Στο ΝΑΤΟ αυτό θα ήταν αδιανόητο, καθώς τα συστήματα IFF των κρατών – μελών του είναι διαλειτουργικά, με κατάλληλες και αυστηρές διαδικασίες ασφαλείας για την προστασία του απορρήτου των σχετικών κωδίκων.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο