ΤΟΥΡΚΙΑ/ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Νέο τουρκικό βομβιδοβόλο 40mm

Η τουρκική ιδιωτική εταιρεία κατασκευής οπλισμού ΑΤΑ, η οποία είναι γνωστή και στη χώρα μας από εισαγωγές λειόκαννων τυφεκίων, ανέπτυξε για λογαριασμό της τουρκικής γραμματείας εξοπλισμών ένα νέο βομβιδοβόλο μονής βολής των 40 mm.

To όπλο θα μπορεί να χρησιμοποιείται αυτόνομα, με την προσάρτηση χειρολαβής και κοντακίου (όπως το FN40 GL), αν και προορίζεται για ανάρτηση στον κορμό του τυφεκίου ΜΡΤ-76. Εδώ και πολλά έτη, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν θέσει (και διατηρούν) σε υπηρεσία ένα αντίστοιχο συνδυασμό τυφεκίου-βομβιδοβόλου, προσαρμόζοντας στα τυφέκια G3/HK33 που διαθέτουν το βομβιδοβόλο Τ-40, ένα τουρκικό αντίγραφο του αμερικανικού Μ-203.

Το νέο βομβιδοβόλο ονομάζεται ΒΑ-40 και είναι πιο εύχρηστο και ελαφρύτερο από τον προκάτοχο του, αφού η σχεδίασή του επιτρέπει τη γέμιση είτε από δεξιά είτε από αριστερά με την ίδια ευκολία, και διαθέτει ασφάλεια τύπου μοχλού όπως τα τυφέκια. Με τη χρήση συνθετικών υλικών, το βάρος του ΒΑ-40 είναι 1.300 γραμμάρια με κάνnη μήκους 23 εκατοστών. Το μέγιστο βεληνεκές του φτάνει τα 400 μέτρα. Τα πρώτα κομμάτια από την παραγωγή αναμένεται να παραδοθούν στον τουρκικό στρατό στα τέλη του 2018.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο