ΔΙΕΘΝΗ

To HB αποκαλύπτει πρόπλασμα του μελλοντικού μαχητικού Tempest

Στις 16 Ιουλίου 2018 ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκάβιν Ουίλιαμσον, αποκάλυψε στην αεροπορική επίδειξη Farnborough το πρόπλασμα πλήρους κλίμακας μιας σχεδίασης αντίληψης μαχητικού επόμενης γενιάς, με την επωνυμία Tempest. Ο Ουίλιαμσον δήλωσε πως το Tempest θα πετά μαζί με τα F-35 της Lockheed Martin και Typhoon της Eurofighter της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) από τα μέσα της δεκαετίας του 2030.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, η αντίληψη σχεδίασης του Tempest διαμορφώθηκε από τις βρετανικές εταιρείες BAE Systems (προηγμένα συστήματα εναέριας μάχης και ολοκλήρωση), Leonardo (προηγμένοι αισθητήρες και ηλεκτρονικά) MBDA (προηγμένα οπλικά συστήματα) και Rolls-Royce (προηγμένα συστήματα ισχύος και πρόωσης), σε συνεργασία με το Γραφείο Ταχέων Αποτελεσμάτων της RAF.
Ο Ουίλιαμσον δήλωσε πως το πρόγραμμα Tempest αντιπροσωπεύει επένδυση £2 δις (€2,2 δις) μέχρι το 2025, σε μια βιομηχανία που υποστηρίζει 18.000 θέσεις απασχόλησης άμεσα και 100.000 στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ αντιπροσωπεύει ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των £6 δις (€6,6 δις) στο ΗΒ.
Εγκαινιάζοντας ενωρίτερα την αεροπορική επίδειξη Farnborough –που διεξάγεται μεταξύ 16 και 22 Ιουλίου– η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη δημοσίευση της Στρατηγικής Εναέριας Μάχης του ΗΒ, η οποία επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της χώρας να διατηρήσει διεθνώς κορυφαίες ικανότητες αεροπορικής ισχύος και να ενισχύσει μια βιομηχανία που παράγει δισεκατομμύρια σε έσοδα για την εθνική οικονομία και υποστηρίζει χιλιάδες θέσεις απασχόλησης.
Οι πρώτες αποφάσεις για την προμήθεια της μελλοντικής ικανότητας μαχητικού θα επιβεβαιωθούν μέχρι τέλους του 2020, προτού να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις επένδυσης μέχρι το 2025. Ο στόχος είναι το μαχητικό επόμενης γενιάς να φθάσει σε επιχειρησιακή ικανότητα μέχρι το 2035.
Δεν είναι σαφής η προέλευση της χρηματοδότησης €2 δις του Tempest μέχρι το 2025, καθώς ο σχεδιασμός εξοπλισμών του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας είναι ήδη υποχρηματοδοτημένος κατά €21 δις (€25,2 δις), σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Ελεγκτικού Γραφείου στις 21 Ιανουαρίου 2018.
Υπενθυμίζεται πως στις 19 Ιουνίου 2018 οι Γαλλία και Γερμανία υπέγραψαν Επιστολή Πρόθεσης (LoI) για την ανάπτυξη του Μελλοντικού Συστήματος Εναέριας Μάχης (SCAF) με επικεφαλής την πρώτη, ενώ η δεύτερη ανέλαβε επικεφαλής της ανάπτυξης κοινού άρματος μάχης. Η βρετανική κίνηση δεν αποκλείεται να αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης του Λονδίνου για να διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο σε κοινό πρόγραμμα μαχητικού αεροσκάφους. Δύο προγράμματα μελλοντικών μαχητικών στην Ευρώπη φαίνονται να αποτελούν τεράστια σπατάλη πόρων. Ο αστάθμητος παράγοντας όμως είναι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο του ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η διαμόρφωση των σχέσεων μετά από αυτήν.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο