ΔΙΕΘΝΗ

Συστήματα “Drone Dome” αντιμετώπισης ελαφρών τηλεχειριζόμενων (drones) για τον Βρετανικό Στρατό

Η ισραηλινή RADA Electronic Industries ανακοίνωσε στις 20 Αυγούστου 2018 πως τα Ημισφαιρικά Ραντάρ Πολλαπλών αποστολών (MHR) της εταιρείας, ενσωματωμένα στο σύστημα “Drone Dome” αντιμετώπισης ελαφρών τηλεχειριζόμενων (drones) της Rafael Advanced Defense Systems, θα παραδοθούν στον Βρετανικό Στρατό τους επόμενους μήνες.
Τα συστήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία από ιπτάμενα drones ορισμένων ευαίσθητων εγκαταστάσεων και θέσεων όπου παρατάσσονται βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της RADA, ο Βρετανικός Στρατός είναι ο πρώτος πελάτης για το Drone Dome. Αρκετά συστήματα αποκτούνται αρχικά, με προοπτική για σημαντικές πρόσθετες προμήθειες τους επόμενους μήνες και τρίμηνα. Η ομάδα Drone Dome της Rafael, περιλαμβανόμενης της RADA, επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, έναντι του ανταγωνισμού της Ισραηλινής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΙΑΙ) και της ιταλικής Leonardo.
Το MHR της RADA παρέχει επιτήρηση 360° και αποκαλύπτει τα drones σε αποστάσεις 3-5km. Σύστημα συλλογής Πληροφοριών Σημάτων (SIGINT) σε συνδυασμό με ηλεκτροπτικούς αισθητήρες παρέχουν πρόσθετα στρώματα ταξινόμησης και ταυτοποίησης απειλών, ενώ παρεμβολές Ραδιο-Συχνοτήτων (RF) εξασφαλίζουν τη μη φονική αντιμετώπιση των drones στο σύστημα Drone Dome.
Οι παραδόσεις στον Βρετανικό Στρατό αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2018. Ο Ντοβ Σελά, Διευθύνων Σύμβουλος της RADA, σχολίασε: «Η νίκη αυτή, απέναντι στον προηγμένο ανταγωνισμό, επιδεικνύει την ηγετική θέση των προσδιοριζόμενων από το λογισμικό ραντάρ AESA πολλαπλών αποστολών μας στους τομείς πολέμου VSHORAD (Πολύ Βραχεία Αεράμυνα) και C-UAV (Αντιμετώπιση Ανεπάνδρωτων Εναερίων Οχημάτων). Είναι η πρώτη πώληση της λύσης Drone Dome, μετά από εντατικές παγκόσμιες προσπάθειες επιχειρηματικής ανάπτυξης την τελευταία διετία από την ενιαία ομάδα, σε μια ηγετική παγκόσμια δύναμη όπως ο Στρατός του ΗΒ. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε πως οι πωλήσεις των ραντάρ εκείνων, ως τμήμα της λύσης Drone Dome, θα αποκτήσουν σημαντική ορμή στα επόμενα τρίμηνα.»
Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανέθεσε σύμβαση για 6 συστήματα Drone Dome στο πλαίσιο προγράμματος Επείγουσας Απαίτησης Ικανότητας (UCR) και η πρώτη αυτή φάση της συμφωνίας είναι ύψους $20 εκατ. Το βρετανικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην αντιμετώπιση ελαφρών drones (2-22kg) σε αποστάσεις 500m ή πλησιέστερα. Η σύμβαση υπεγράφη μόλις 8 μήνες αφότου η Rafael επέδειξε το σύστημα Drone Dome στο βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, τον Ιανουάριο του 2018.
Το Drone Dome συνδυάζει τέσσερα ραντάρ Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) PRS-42 pMHR συχνότητας S-ζώνης (2-4GHz), καθένα με κάλυψη 90°x90°, Ηλεκτροπτικό/ Υπέρυθρο (EO/IR) σύστημα MEOS της Cotrop και παθητικό αισθητήρα RF ευρείας ζώνης NetSense της Netline για την αποκάλυψη, ταξινόμηση και ταυτοποίηση απειλών. Η μη φονική εμπλοκή εκτελείται από τον παρεμβολέα RF C-Guard της Rafael. Προαιρετικά προσφέρεται φονικό λέιζερ υψηλής ισχύος, το οποίο όμως δεν περιλαμβάνεται στην προμήθεια του Βρετανικού Στρατού.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο