ΔΙΕΘΝΗ

Σε δικαστικό αγώνα για παράνομες εξαγωγές εμπλέκεται η Η&Κ

 

Έξι πρώην στελέχη της γερμανικής οπλοβιομηχανίας Heckler & Koch βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίου στη Γερμανία για υποθέσεις παράνομων εξαγωγών οπλισμού. Συγκεκριμένα, η κορυφή του παγόβουνου φέρεται να είναι μια υπόθεση εξαγωγής 16 παρτίδων τυφεκίων G36 προς τις αρχές του Μεξικού, τα οποία αποδεδειγμένα έφτασαν στα χέρια των καρτέλ ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής. Τα όπλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση παιδιών που η διεφθαρμένη Μεξικανική αστυνομία παρέδωσε ως ομήρους σε συμμορία κακοποιών. Το ξετύλιγμα του κουβαριού οδήγησε πίσω στο εργοστάσιο του Όμπεντορφ.

Το κανάλι Russia Today αλλά και το διεθνές πρακτορείο Reuters σχολιάζουν ότι παρά τη φαινομενικά σκληρότατη νομοθεσία περί ελέγχου των εξαγωγών πολεμικού υλικού, η Γερμανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στη διεθνή σκηνή, και πολύ συχνά τα προϊόντα της αναδύονται σε διάφορες συγκρούσεις ανά την υφήλιο, με πλέον πρόσφατες την Υεμένη και τη Συρία.

Θεωρητικά η Γερμανία δεν εξάγει όπλα σε χώρες μη φιλικές προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς και σε οντότητες κινήματα ή περιοχές όπου υπάρχει αναταραχή, επαναστάσεις ή καταπίεση ανθρωπίνων και δημοκρατικών αρχών. Αν και η συνήθης μέθοδος εξαγωγής πολεμικού υλικού είναι άκρως γραφειοκρατική και εμπίπτει σε εγκρίσεις από τα υπουργεία βιομηχανίας, άμυνας και εξωτερικών της χώρας, φαίνεται πως η εταιρεία εκμεταλλευόταν ένα “παραθυράκι” στο νόμο. Σε περίπτωση που μια εξαγωγή δεν εγκρινόταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δινόταν η δυνατότητα προσφυγής σε ένα συμβούλιο το οποίο απαρτίζουν η/ο καγκελάριος της Γερμανίας και κάποιοι ανώτατοι αξιωματούχοι. Το “περίεργο” είναι ότι οι αποφάσεις αυτού του συμβουλίου μπορούν να ανατρέψουν προηγούμενη άρνηση των υπηρεσιών, ενώ τα πρακτικά των συνεδριάσεων του είναι απόρρητα και μη ανακοινώσιμα.

Σύμφωνα με τον ενάγοντα της υπόθεσης δικηγόρο κο. Holger Mothbauer, ο οποίος καταγγέλλει επί χρόνια την πολιτική της Η&Κ, η “γκρίζα” αυτή διαδικασία θέτει τις εταιρείες εξαγωγής όπλων στο απυρόβλητο του νόμου με τις ευχές της εκάστοτε κυβέρνησης.
Μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν ανοίγει τα χαρτιά της, ενώ η μόνη επισήμανση που γίνεται από πλευράς της είναι ότι οι κατηγορούμενοι είναι πλέον πρώην υπάλληλοι και ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές σε ότι ζητήσουν.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο