ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παροπλίζονται τα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4, μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας

 

Παροπλίζονται τα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado μετά από 40 χρόνια λειτουργίας, καθώς αντικαθίστανται από πιο σύγχρονα αεροσκάφη. Τα τελευταία τρία Tornado που είχαν μείνει στη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο αναχώρησαν χθες για την τελική τους πτήση, επιστρέφοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση του Μάραμ στο Νόρφολκ.

 

Τα άλλα πέντε Tornado που τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν στην Κύπρο είχαν επιστρέψει στην ίδια βάση τη Δευτέρα. Τα Tornado τέθηκαν στην υπηρεσία της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου το 1979 και αποτελούσαν τα τελευταία χρόνια την προμετωπίδα της βρετανικής δύναμης που πραγματοποιούσε επιθέσεις κατά στόχων του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ, με ορμητήριο τη βάση Ακρωτηρίου.

 

Η πρώτη συμμετοχή τους σε στρατιωτική επιχείρηση ήταν το 1991 στον Πόλεμο του Κόλπου ενάντια στις δυνάμεις του Σαντάμ Χουσείν. Ακολούθησαν αποστολές του αναβαθμισμένου μοντέλου Tornado GR-4 στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 και οι πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν πιο πρόσφατα.

 

Ο επίσημος παροπλισμός τους θα γίνει στο τέλος Μαρτίου. Έως τότε τα Tornado θα χρησιμοποιούνται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον δήλωσε ότι αποχαιρετά τα αεροσκάφη «με βαριά καρδιά αλλά με τεράστια περηφάνεια», κάνοντας λόγο για «τέλος εποχής».

Τα Tornado θα αντικατασταθούν από αεροσκάφη τύπου EF 2000  Typhoon, τα οποία έχουν ήδη εκτελέσει αποστολές από το Ακρωτήρι και τα νεότευκτα μαχητικά F35 Lightning. Στο Ακρωτήρι θα παραμείνουν έξι αεροσκάφη Typhoon. Ερωτηθείς αν η αποχώρηση των Tornado θα πλήξει την Επιχείρηση Σκίαση κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο υποπτέραρχος Χάρβεϊ Σμιθ απάντησε αρνητικά. «Ουσιαστικά έχουμε αναβαθμίσει το σμήνος των Typhoon ώστε να έχουν τις ίδιες ικανότητες με τα Tornado», είπε ο Βρετανός υποπτέραρχος.

 

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο