ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραγγέλθηκε το σκοπευτικό-σύστημα ελέγχου πυρός του νέου τυφεκίου 6.8 GP του Αμερικανικού Στρατού για δοκιμές

O Αμερικανικός Στρατός συνεχίζει το πρόγραμμα Όπλου Ομάδας Επόμενης Γενεάς (New Generation Squad Weapon – NGSW) διαμετρήματος 6.8 GP, και ήδη ανέθεσε στην εταιρεία οπτικών Vortex να παράγει το πρωτότυπο ενός Συστήματος Ελέγχου Πυρός που θα εξοπλίσει το όπλο.

Το σκοπευτικό Next Generation Squad-Fire Control (NGSW-FC) αποτελεί βασικό συστατικό του NGSW καθώς θα εκμεταλλεύεται το μεγάλο δραστικό βεληνεκές 800-1.000 μέτρων του νέου τυφεκίου επιτρέποντας βολές μεγάλης ακριβείας.

Συγκεκριμένα, η Vortex Optics ανακοίνωσε ότι επελέγη για να παραδώσει έτοιμα σκοπευτικά νέου τύπου NGSW-FC για δοκιμές και αξιολογήσεις. Το συμβόλαιο ΟΤΑ (Other Transaction Authority) που εξέδωσε το Υπουργείο Αμύνης αφορά την ανάπτυξη, έρευνα και παραγωγή πρωτότυπων συστημάτων.

Το σκοπευτικό-σύστημα ελέγχου πυρός της Vortex θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη φάση αξιολογήσεων Soldier Touch Point (STP), κατά την οποία οι στρατιώτες χρησιμοποιούν το τυφέκιο σε συνθήκες πεδίου και εξάγονται συμπεράσματα.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν το συμβόλαιο ΟΤΑ έχει ανατεθεί και σε άλλες εταιρείες, των οποίων τα σκοπευτικά θα αξιολογηθούν και αυτά στην ίδια φάση STP.

Συγκεκριμένα, η OTA του Αμερικανικού Στρατού προς την Vortex αναφέρει:

… για να παράσχει ένα ανθεκτικό σύστημα ελέγχου πυρός που αυξάνει την ακρίβεια και τα θανατηφόρα αποτελέσματα για τον πεζό μαχητή στο πεδίο της μάχης. Οι ικανότητες επιτυγχάνονται μέσω ολοκλήρωσης προηγμένων τεχνολογιών, για να παράγει ένα σύστημα ελέγχου πυρός αποτελούμενο από ένα οπτικό απευθείας θέας, έναν υπολογιστή βαλλιστικών δεδομένων, έναν αισθητήρα ατμοσφαιρικών συνθηκών και ένα αποστασιόμετρο λέιζερ. Συνδυάζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά με ένα ενσωματωμένο στο σκοπευτικό ψηφιακό σταυρόνημα, το σκοπευτικό θα παράγει ένα σημείο σκόπευσης για τον στρατιώτη εντός του πεδίου όρασής του”.

Η μονάδα σκόπευσης της Vortex έχει αναπτυχθεί εδώ και αρκετά έτη, και περιγράφεται ως οπτικό ευθείας θέας με μεγέθυνση 1-8x30 Active Reticle Fire Control. Είναι μεταβλητής μεγέθυνσης με “ενεργό σκοπευτικό είδωλο” (Active Reticle), που “έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ακρίβεια και την ταχύτητα σκόπευσης”.

Το σκοπευτικό συνδυάζει δεδομένα από το αποστασιόμετρο λέιζερ (ακτίνας 1.000 μ.), από έναν υπολογιστή βαλλιστικών δεδομένων και από έναν αισθητήρα ατμοσφαιρικών συνθηκών, για να υπολογίσει που ο στρατιώτης πρέπει να τοποθετήσει το σημείο σκόπευσης, που εμφανίζεται σε μια μικρο-οθόνη.

Ο αρχικός αριθμός των σκοπευτικών που θα παράγει η Vortex ανέρχεται σε 3.983 μονάδες, οι οποίες θα κατασκευαστούν μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαρτίου 2023. Ωστόσο, ολόκληρη η πρώτη παραγγελία αφορά την αγορά 30.000 συστημάτων ελέγχου πυρός.

Με βάση την περίοδο παράδοσης των πρώτων σκοπευτικών, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι περίπου εκείνη την περίοδο θα έχει επιλεγεί το νέο τυφέκιο και οπλοπολυβόλο (στην θέση του ελαφρού πολυβόλου) Ομάδος του Αμερικανικού Στρατού διαμετρήματος 6.8 GP (General Purpose), που θα αντικαταστήσει το ελαφρύ πολυβόλο Μ-249 (Minimi), το προβληματικό σύστημα τυφεκίου/ αραβίδας Μ16/Μ4 καθώς και το ασθενικό φυσίγγιο 5,56x45 στις μάχιμες μονάδες, περιορίζοντας την χρήση του Μ4 μόνον σε βοηθητικές μονάδες (π.χ. αποθηκάριοι, οδηγοί), και μονάδες υποστήριξης μάχης (π.χ. πυροβολικό).

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο