ΤΟΥΡΚΙΑ/ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε η παράδοση συστήματος S-300PMU2 στην κυβέρνηση της Συρίας

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διένειμε βίντεο στις 2 Οκτωβρίου 2018 με στιγμιότυπα από την υποτιθέμενη άφιξη οχημάτων του συστήματος βλημάτων αεράμυνας S-300PMU2 στην κυβέρνηση της Συρίας, με αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών An-124-100 Ruslan. Επίσης στις 2 Οκτωβρίου ο τηλεοπτικός σταθμός Rossiya-24 μετέδωσε στιγμιότυπα συνεδρίασης του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με τον Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να αναφέρει στον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την επιτυχημένη παράδοση του συστήματος. «Η δουλειά τελείωσε μια μέρα πριν», δήλωσε ο Σοϊγκού. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας είπε πως το σύστημα απαρτιζόταν από «49 τεμάχια εξοπλισμού, περιλαμβάνοντας ραντάρ, οχήματα ελέγχου και τέσσερεις εκτοξευτές», ενώ προσέθεσε πως θα απαιτηθούν τρεις μήνες για την εκπαίδευση προσωπικού.
Στο βίντεο διάρκειας μόλις μεγαλύτερης του ενός λεπτού διακρίνονται ένα βοηθητικό όχημα του συστήματος, ένα όχημα εκτόξευσης 5Ρ85SM2 με τέσσερα κάνιστρα βλημάτων σε φορτηγό ΜΑΖ-543Μ, ένα όχημα κλωβού και τέσσερα κάνιστρα βλημάτων για ανεφοδιασμό.
Η ισραηλινή Haaretz ανέφερε στις 3 Οκτωβρίου πως οι ιρανικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να αποχωρούν από την αεροπορική βάση Τιγιάς (Τ-4) στα περίχωρα της Χομς, επικαλούμενη δημοσίευμα της εφημερίδας Al-Quds με βάση πηγές αντικαθεστωτικών της Συρίας. Η εκκένωση θα επέτρεπε την άφιξη ρωσικών δυνάμεων που θα υποστήριζαν τη μεταβίβαση του συστήματος S-300PMU2.
Σε τηλεοπτική δήλωση στις 24 Σεπτεμβρίου 2018 ο Σοϊγκού είχε ανακοινώσει πως η κατάρριψη του ρωσικού αναγνωριστικού αεροσκάφους Il-20M από σύστημα βλημάτων S-200 της Συρίας, οδηγούσε στην υιοθέτηση μέτρων ενίσχυσης της ασφάλειας των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία. Έτσι η Ρωσία «θα μεταβιβάσει το σύγχρονο σύστημα αεράμυνας S-300 στις συριακές ένοπλες δυνάμεις εντός δύο εβδομάδων. Είναι ικανό να αναχαιτίζει αεροπορικά όπλα κρούσης σε απόσταση μεγαλύτερη των 250 χιλιομέτρων και να πλήττει ταυτόχρονα αρκετούς στόχους αέρος», δήλωσε ο Σοϊγκού. Ακτίνα δράσης 250km διαφημίζεται για το βλήμα 48Ν6Ε2 του συστήματος S-300PMU2 Favorit.
Ο Σοϊγκού ανακοίνωσε επίσης πρόσθετα μέτρα:
• «Σε περιοχές πλησίον της Συρίας επάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, θα υπάρχει ραδιο-ηλεκτρονική καταστολή της δορυφορικής ναυτιλίας, των επιβιβασμένων συστημάτων ραντάρ και συστημάτων επικοινωνιών της στρατιωτικής αεροπορίας που επιτίθεται σε αντικείμενα στη συριακή επικράτεια.»
• «Οι σταθμοί διοίκησης των συριακών δυνάμεων αεράμυνας θα εξοπλισθούν επίσης με ρωσικά αυτοματοποιημένα συστήματα, με τα οποία εφοδιάζονται μόνον οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό θα διευκολύνει τον συγκεντρωτικό έλεγχο επί όλων των δυνάμεων και πόρων της συριακής αεράμυνας, την παρακολούθηση της κατάστασης στον αέρα και θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή έκδοση διαταγών. Το σημαντικότερο, θα εγγυόμαστε την ταυτοποίηση όλων των ρωσικών αεροσκαφών από τα συριακά συστήματα αεράμυνας.»
Το τελευταίο μέτρο αποτελεί παραδοχή πως ήταν τραγικά εσφαλμένη η απόφαση της Μόσχας να επιχειρούν ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις στις ζώνες εμπλοκής των συστημάτων αεράμυνας της Συρίας, χωρίς τα τελευταία να διαθέτουν διαλειτουργικό εξοπλισμό Ταυτοποίησης Φίλου ή Εχθρού (IFF).

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο