ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

O SEAL Γκάλαχερ και η απόλυση του Γραμματέα του US Navy*

Σε μια απροσδόκητη και πρωτόγνωρη τροπή για τα δεδομένα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ απέλυσε (τυπικά τον “παραίτησε” μέσω του υπουργού Άμυνας της χώρας) τον Γραμματέα του Αμερικανικού Ναυτικού με αιτία την προσπάθειά για την καταδίκη του αρχικελευστή SEAL Έντουαρντ Γκάλαχερ, ο οποίος φερόταν να έχει εκτελέσει εγκλήματα πολέμου.

Ο βετεράνος βατραχάνθρωπος, που έχει διατελέσει μεταξύ άλλων υπεύθυνος προγράμματος εκπαίδευσης των ομάδων SEAL ης Δυτικής ακτής, εκπαιδευτής ελευθέρων σκοπευτών και ομαδάρχης επιχειρησιακών ομάδων SEAL, κατηγορήθηκε για δολοφονία με μαχαίρι ενός τραυματία, ανήλικου μαχητή του ISIS που βρισκόταν υπό την εποπτεία του, και για πυροβολισμούς κατά αμάχων στην διάρκεια της ανάπτυξής του στη Μοσούλη το 2017.

Μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ, ο υπαξιωματικός συνελήφθη και προφυλακίστηκε μέχρι να δικαστεί. Το κατηγορητήριο βασίστηκε σε “εμπιστευτικές” μαρτυρίες υφισταμένων του, που δόθηκαν με υπόσχεση ανωνυμίας και μετά από στοχευμένες και “παράτυπες” μεθοδεύσεις ερευνητών του Ναυτικού (NCIS) με στόχο τον εγκλεισμό και καθαίρεση του Γκάλαχερ.

Στην διάρκεια της δίκης, οι περισσότερες κατηγορίες κατέπεσαν και ο αρχικελευστής αφέθηκε ελεύθερος. Ρόλο έπαιξε η κοινή γνώμη, οι οργανώσεις βετεράνων, μεταξύ των οποίων και εν ενεργεία βουλευτές και γερουσιαστές που στήριξαν με εράνους και τηλεοπτικές εμφανίσεις τον Έντουαρντ Γκάλαχερ.

Τέλος, ο ίδιος ο πρόεδρος Τράμπ διαμήνυσε στο Ναυτικό, ότι, αν ο βετεράνος SEAL καταδικαζόταν, ήταν διατεθειμένος να του απονείμει προεδρική χάρη για τα εγκλήματά του. Ο ίδιος ο Γκάλαχερ μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης είχε δηλώσει στα σκαλιά του δικαστηρίου ότι σκόπευε να αιτηθεί την αποστρατεία του και να επιστρέψει στην πολιτική ζωή και την οικογένεια του (είναι πατέρας 2 παιδιών), για να επουλώσει τις ψυχολογικές πληγές και το οικονομικό βάρος που του επέφερε η δικαστική περιπέτεια.

Παρά την αθώωση του Γκάλαχερ, Ο Γραμματέας του Ναυτικού, κος. Ρίτσαρντ Σπένσερ, επέμεινε στην διώξη του βατραχανθρώπου με άλλο τρόπο, και προσπάθησε να πετύχει τον υποβιβασμό του με στέρηση δύο βαθμών, και να τον αποτάξει από τη δύναμη των SEAL (να του αφαιρέσει το έμβλημα με την τρίαινα, το πιστόλι και τον αητό) ως τιμωρία.

Αντ’ αυτού, μόλις έγιναν γνωστές αυτές οι ενέργειες του Γραμματέα, ο υπουργός Άμυνας, κος. Μάρκ Έσπερ, ενημέρωσε τον Σπένσερ ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανέμενε την παραίτηση του για τον “ανήθικο” χειρισμό της υπόθεσης Γκάλαχερ.

Σε ακόλουθο μήνυμα του στο twitter, ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι “Ο Γκάλαχερ θα αποστρατευτεί με τιμή και θα διατηρήσει την Τρίαινα του” (σ.σ.: το έμβλημα των SEAls που αφαιρείται όταν κανείς διωχθεί για ηθικό παράπτωμα). Την θέση του Γραμματέα του Ναυτικού αναμένεται να πάρει ο νυν πρέσβης των ΗΠΑ στην Νορβηγία, υποναύαρχος ε.α. κος Κένεθ Μπρέθγουετ.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ λένε ότι ο πρόεδρος ευτυχώς επεμβαίνει ακόμη και προσωπικά, για να διορθώνει τις αδικίες εναντίον αυτών που υπηρετούν στα πολεμικά πεδία την Αμερική. Οι αντίπαλοι του αναφέρουν ότι εν όψει των εκλογών του 2020 “ψαρεύει ψήφους” μεταξύ των δεξιών πατριωτών.

*Λεπτομερές ρεπορτάζ για την υπόθεση Γκάλαχερ υπάρχει στο τεύχος της ΚΑΤΑΔΡΟΜΗΣ Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου 2019-2020 που κυκλοφορεί.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο