ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

H Knight Armement Corporation κέρδισε νέο συμβόλαιο 16 εκατ. δολαρίων για Μ110 SASS!

Η αμερικανική KAC, κατασκευάστρια του αρχικού τυφεκίου ακροβολιστή Μ110, έλαβε νέο συμβόλαιο για παράδοση μεταξύ 2019 και 2024 μιας αδιευκρίνιστης ποσότητας όπλων νέας παραγωγής. Το Μ110 SASS παράγεται για λογαριασμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το 2007 και χρησιμοποιείται από το Στρατό, τους Πεζοναύτες και την Ακτοφυλακή, για να συμπληρώνει ή να αντικαθιστά όπλα κινητού ουραίου (όπως το Remington M40) ή παλαιότερα ημιαυτόματα όπως τα παράγωγα του Μ14 DMR.

To “περίεργο” της είδησης είναι πως ο Στρατός έχει ήδη προχωρήσει στην αγορά του ΗΚ G28 στη μορφή του Μ110Α1 Compact SASS για τον ίδιο ρόλο. Το G28 βασίζεται στο ΗΚ417 και αποτελεί μια πιο συμπαγή και νεότερη εξέλιξη της ιδέας για ένα όπλο βασισμένο στον κορμό του AR10/SR25 έτσι ώστε να χωρά το μεγαλύτερο φυσίγγιο 7,62x51mm. Παρουσιάζει καλύτερη εργονομία με ρυθμιζόμενο κοντάκιο, βελτιωμένες ράγες ανάρτησης παρελκομένων γύρω από την κάννη 41 εκατοστών και ρυθμιζόμενο σύστημα αερίου με έμβολο που εξασφαλίζει αξιοπιστία. Χρησιμοποιώντας πολυμερικούς γεμιστήρες, είναι περίπου 1,3 κιλά ελαφρύτερο του Μ110 (σε ίδια διαμόρφωση) και αρκετά μικρότερο σε μήκος ώστε να κάνει διαφορά σε εποχούμενες επιχειρήσεις.

Υπό το πρίσμα αυτό, η νέα αγορά των Μ110 αποτελεί “αναχρονισμό”, αφού τα παλαιότερα μοντέλα στερούνται πλήρως ρυθμιζόμενου κοντακίου και διαθέτουν μακρύτερη κάννη μήκους 50 cm, ενώ λειτουργούν με το κλασικό σύστημα απευθείας έγχυσης αερίου, χωρίς έμβολο. Το χαρακτηριστικό αυτό έχει δεχτεί πολλές κριτικές γιατί μειώνει την αξιοπιστία του τυφεκίου (ειδικά όταν χρησιμοποιείται ο σιγαστήρας) και επιταχύνει τη φθορά του.  Αυτός ήταν και ένας από τους κύριους λόγους που οι μονάδες της SOCOM αντικατέστησαν το Μ110 με το FN SCAR ΜΚ20 SSR, όταν βρήκαν ότι το πρώτο έπαυε να πετυχαίνει τη επιθυμητή ακρίβεια, και απαιτούσε δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ανταλλακτικών και χρόνο συντήρησης για να παραμένει λειτουργικό σε συνθήκες πεδίου.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο