ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

ΕΟΤech για την 32 ΤΑΞΠΝ και ακουστικά προστασίας/ ενδοεπικοινωνίας για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων του ΕΣ

Μια ποσότητα ολογραφικών σκοπευτικών EOTech θα προμηθευτεί η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών με σκοπό την βελτίωση της σκοπευτικής ικανότητας των Πεζοναυτών στην ταχεία πρόσκτηση στόχων στο πεδίο της μάχης. Επειδή η 32 ΤΑΞΠΝ δεν διαθέτει Μ4 και Μ16Α2 με επίπεδη «ράχη» κορμού χωρίς χειρολαβή μεταφοράς-σκοπευτικό (flat top), τα αρκετά υψηλά EOTech θα τοποθετηθούν με ειδικές βάσεις που θα βιδωθούν στην οπή της χειρολαβής μεταφοράς. Υπάρχουν δύο τρόποι.

Ο ένας χρησιμοποιεί μια βάση με ράγα Picattiny σχήματος Ζ που το ένα σκέλος βιδώνει στην χειρολαβή και το άλλο σκέλος ακουμπά επάνω στον χειροφυλακτήρα. Κατ’ αυτό τον τρόπο ο νηματόσταυρος του σκοπευτικού ξεπερνά μόλις το ύψος της χειρολαβής επιτρέποντας την σκόπευση. Ο άλλο τρόπος είναι μια βάση Picattiny επάνω στην χειρολαβή. Το μειονέκτημα του δεύτερου τρόπου είναι ότι το ήδη υψηλό σκοπευτικό υψώνεται πολύ και καθιστά πολύ δύσκολη την σκόπευση. Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι τα ηλεκτροπτικά σκοπευτικά σε βάσεις χάνουν εύκολα τον μηδενισμό τους, και χρειάζεται να επαναλαμβάνεται συχνά η διαδικασία, κάτι αδύνατο, φυσικά, αν το σκοπευτικό αφαιρεθεί στο πεδίο.

Για αυτό και ο Αμερικανικός Στρατός και όλοι σχεδόν οι χρήστες του συστήματος AR-15 έχουν αντικαταστήσει τις αραβίδες Μ4 με το μοντέλο Μ4Α1 με ενσωματωμένη στον κορμό ράγα Picattiny, ώστε όσες φορές και αφαιρεθεί το σκοπευτικό ή τοποθετηθεί ένα καινούργιο, δεν απαιτείται ο μηδενισμός του όπλου. Τα μοναδικά τυφέκια της 32 ΤΑΞΠΝ με κορμό flat top είναι τα τυφέκια ακροβολιστή, στα οποία η χειρολαβή αφαιρείται για να αποκαλύψει μια ράγα Picattiny όπου τοποθετείται διόπτρα ACOG (4×32).

Επιπλέον, οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων ΕΣ έχουν εισέλθει σε διαδικασία επιλογής μεγάλου αριθμού ηλεκτρονικών ακουστικών προστασίας/ ενδοεπικοινωνίας. Τα ακουστικά απαγορεύουν οξείς και ισχυρούς ήχους να φτάσουν στα αυτιά των στρατιωτών, αλλά ενισχύουν χαμηλής συχνότητας ήχους αυξάνοντας την τακτική επίγνωση στο πεδίο της μάχης. Ο αριθμός των ακουστικών που θα αποκτηθούν θα καλύψει κατά 100% το προσωπικό των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΕΣ, που υπάγονται στην Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ-ΓΕΕΘΑ).

Να σημειώσουμε ότι η ΔΔΕΕ θα παραλάβει 110 ασυρμάτους χειρός PRC-152 πολλαπλών συχνοτήτων που με βάρος μόλις 1,2 κ. επιτρέπουν την επικοινωνία εντός της Επιχειρησιακής Ομάδας, με ανώτερα κλιμάκια διοίκησης, με μαχητικά, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα και πλοία. Αρκετά από τα ακουστικά θα είναι διπλής επικοινωνίας, προοριζόμενα για Ομαδάρχες ώστε να συμμετέχουν σε περισσότερα από ένα δίκτυα επικοινωνιών.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο