Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται οι πρώτες δοκιμές του μαχητικού κρούσης F-35B Lightning II –της έκδοσης Βραχείας Απονήωσης, Κάθετης Προσνήωσης (STOVL) του τύπου– στο νεότευκτο αεροπλανοφόρο QUEEN ELIZABETH (R 08) του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού (RN). Στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 ο Αντιπλοίαρχος Νέιθαν Γκρέι του RN και ο Επισμηναγός Άντι Έτζελ της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) προσνήωσαν για πρώτη φορά αεροσκάφη, δύο F-35B στο QUEEN ELIZABETH. Αργότερα ο Αντιπλοίαρχος Γκρέι πραγματοποίησε την πρώτη απονήωση αεροσκάφους από την ανοδική ράμπα «χιονοδρομικού άλματος» (ski-jump) στην πλώρη του αεροπλανοφόρου. Ήταν επίσης η πρώτη απονήωση του F-35B με ski-jump εν πλω, μετά τις δοκιμές από χερσαία ράμπα. Πρόκειται για την έναρξη της σταδιακής επανόδου του RN στις επιχειρήσεις αεροσκαφών από αεροπλανοφόρο, μετά από διάλειμμα σχεδόν 8 ετών, καθώς η τελευταία εξαπόλυση Harrier II από το ARK ROYAL (R 07) πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2010.
Το QUEEN ELIZABETH πλέει στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, όπου σχεδιάζεται να πραγματοποιήσει περισσότερες από 500 προσνηώσεις και απονηώσεις F-35B σε δύο φάσεις Πτητικών Δοκιμών Πρώτου πλοίου Κλάσης (Σταθερών Πτερύγων) [First of Class Flight Trials (Fixed Wing): FOCFT (FW)] διάρκειας 11 εβδομάδων. Το QUEEN ELIZABETH προβλέπεται να κηρυχθεί πλήρως επιχειρησιακό στον ρόλο «Κρούσης Αεροπλανοφόρου» (Carrier Strike) το 2021. Στο μεταξύ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραλάβει 16 F-35B, από τα 138 μαχητικά που σχεδιάζει να αποκτήσει στο σύνολο της διάρκειας παραγωγής του τύπου. Η επίσημη ταξινόμηση του F-35B στο ΗΒ θα είναι Lightning.
Μια πλήρης παρουσίαση του QUEEN ELIZABETH και των δοκιμών του με ελικόπτερα και F-35B στο τεύχος Νοεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.