ΔΙΕΘΝΗ

«ΕΑ&Τ» Νοεμβρίου: Αξιωματικοί της ρωσικής GRU οι ύποπτοι για τις επιθέσεις με Νόβιτσοκ – Απελάσεις από την Ολλανδία

Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται οι πρόσφατες θεαματικές αποκαλύψεις για τις επιχειρήσεις της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών (GRU) του ρωσικού Γενικού Επιτελείου στην Ευρώπη. Στις 26 Σεπτεμβρίου και 8 Οκτωβρίου 2018 ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat σε συνεργασία με τον αντίστοιχο ρωσικό “The Insider” αποκάλυψαν τις πραγματικές ταυτότητες των δύο υπόπτων για τις επιθέσεις με νευροτοξικό παράγοντα «Νόβιτσοκ» (νεοφερμένος) στον Σεργκέι Σκρίπαλ 66 ετών και στην κόρη του Γιούλια (33), στο Σόλσμπερι του Ηνωμένου Βασιλείου στις 4 Μαρτίου 2018. Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στην Ευρώπη. Προηγουμένως, στις 5 Σεπτεμβρίου η βρετανική Μητροπολιτική Αστυνομία είχε κατονομάσει ως υπόπτους τους «Ρουσλάν Μποσίροφ» και «Αλεξάντερ Πέτροφ». Οι δύο ύποπτοι είναι αξιωματικοί της GRU του ρωσικού Γενικού Επιτελείου.
Από το 1995 ο Σκρίπαλ ήταν διπλός πράκτορας της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) ή τμήματος 6 των Στρατιωτικών Πληροφοριών (ΜΙ6). Τον Δεκέμβριο του 2004 συνελήφθη στη Μόσχα και τον Αύγουστο του 2006 καταδικάσθηκε για εσχάτη προδοσία σε φυλάκιση 13 ετών, σε ποινική αποικία. Στις 9 Ιουλίου 2010 περιλήφθηκε στην ανταλλαγή τεσσάρων Ρώσων διπλών πρακτόρων της Δύσης με 10 Ρώσους κατάσκοπους στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η περιβόητη Άννα Τσάπμαν.
Οι Σκρίπαλ δηλητηριάσθηκαν με Νόβιτσοκ όταν άγγιξαν το πόμολο της εξώπορτας στην κατοικία του Σεργκέι στο Σόλσμπερι. Νοσηλεύθηκαν διατρέχοντας θανάσιμο κίνδυνο αλλά ανένηψαν και αναρρώνουν, όπως και ο Ντετέκτιβ Αρχιφύλακας Νικ Μπέιλι (38) που ερεύνησε την κατοικία. Μια πλήρης ανάλυση για το περιστατικό και για το πρόγραμμα ανάπτυξης των νευροτοξικών παραγόντων Νόβιτσοκ, δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου 2018 της «ΕΑ&Τ» (βλ. τ. 101, σελ. 70-85: Χρήση Νευροτοξικού Όπλου σε Ευρωπαϊκό Έδαφος – Παράγοντες Νεύρων “Novichok”).
Στις 30 Ιουνίου 2018 δηλητηριάσθηκαν με Νόβιτσοκ –από το φιαλίδιο που είχαν πετάξει οι «Μποσίροφ» και «Πέτροφ»– η Ντον Στέρτζες (44) και o Τσάρλι Ρόουλι (45) στο Άμεσμπερι, 12 χιλιόμετρα από το Σόσλμπερι. Η Στέρτζες, μητέρα τριών παιδιών, εξέπνευσε σε νοσοκομείο στις 8 Ιουλίου χωρίς να ανακτήσει τις αισθήσεις της. Ο Ρόουλι αναρρώνει.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου αποκαλύφθηκε πως στα τέλη Μαρτίου απελάθηκαν δύο Ρώσοι διπλωμάτες από την Ολλανδία, επειδή αποπειράθηκαν να «χακάρουν» το ελβετικό εργαστήριο Spiez, όπου διεξάγονταν δοκιμές δειγμάτων Νόβιτσοκ από το Σόλσμπερι. Στις 4 Οκτωβρίου η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε πως συνέλαβε και απέλασε στις 13 Σεπτεμβρίου τέσσερεις Ρώσους αξιωματικούς της GRU με διπλωματικά διαβατήρια, ενώ επιχειρούσαν να διεισδύσουν στο δίκτυο υπολογιστών του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη.
Λεπτομέρειες στο τεύχος Νοεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο