Στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, αναλύονται οι ανθυποβρυχιακές ικανότητες των γαλλικών Φρεγατών Πολλαπλών Αποστολών (FREMM) και των Φρεγατών Ενδιάμεσου Μεγέθους (Frégates de Taille Intermédiaire: FTI) τύπου Belh@rra.
Στον πυρήνα της ανθυποβρυχιακής ικανότητας των δύο τύπων φρεγατών βρίσκεται το Συνδυασμένο Ενεργό Παθητικό Σόναρ Ρυμουλκούμενης Διάταξης (Combined Active Passive Towed Array Sonar: CAPTAS) 4, με την αναπτυσσόμενη Συμπαγή Ανεξάρτητη (Compact Independent: CAPTAS-4CI) έκδοση στην περίπτωση των Belh@rra. Σύμφωνα με την Thales Underwater Systems η νέα αυτή έκδοση επιτυγχάνει την ίδια επίδοση αποκάλυψης πολύ μακράς εμβέλειας, με 20% χαμηλότερο βάρος και σχεδόν 50% μικρότερο αποτύπωμα καταστρώματος, προσφέροντας στην FTI την πλέον αποτελεσματική ικανότητα υποθαλάσσιου εντοπισμού που είναι διαθέσιμη στην αγορά.
Η φρεγάτα FTI θα διαθέτει επίσης το νέο πρωραίο σόναρ Kingklip Mk2 της Thales με καινοτομική τεχνολογία ηλεκτρο-ακουστικού μορφοτροπέα, προσφέροντας βελτιωμένες ικανότητες αποκάλυψης. Το πρωραίο σόναρ της φρεγάτες FREMM είναι τύπου UMS 4110. Οι δύο τύποι φρεγατών χρησιμοποιούν ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90 Impact.
Τα συστήματα της οικογένειας CAPTAS είναι υψηλών επιδόσεων, Χαμηλής Συχνότητας Ενεργά (Low Frequency Active: LFA) Σόναρ Μεταβλητού Βάθους (Variable Depth Sonar: VDS). Τα συστήματα αυτά αντιπροσωπεύουν σήμερα την καλύτερη διαθέσιμη ικανότητα πλοίων επιφανείας στην αγορά, εναντίον υποβρυχίων Πρόωσης Ανεξάρτητης του Αέρα (ΑΙΡ) με ηλεκτροχημικές Κυψέλες Καυσίμου (FC), όπως τα ναυπηγούμενα Τύπου 214 του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK). Η τεχνολογία FC ελαχιστοποιεί το ίχνος θορύβου των υποβρυχίων σε χαμηλές ταχύτητες και δυσχεραίνει τον εντοπισμό από παθητικά σόναρ χαμηλής συχνότητας, συρρικνώνοντας την εμβέλεια των τελευταίων.
Επομένως τα ενεργητικά σόναρ θα είναι η κύρια επιλογή εναντίον των μελλοντικών τουρκικών υποβρυχίων Τύπου 214 και φυσικά οι χαμηλές συχνότητες προσφέρουν μακρύτερες εμβέλειες. Στο CAPTAS τα χαρακτηριστικά χαμηλής συχνότητας και ενεργητικής λειτουργίας συνδυάζονται με διατάξεις εκπομπής και λήψης μεταβλητού βάθους, για την αντιμετώπιση της επίδρασης του θερμοκλινούς, όπως αναλύεται στο παράρτημα του άρθρου με τίτλο «Υποθαλάσσια διάδοση του ήχου».
Λεπτομέρειες στο τεύχος Αυγούστου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.