ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

Κυκλοφορεί το τεύχος Αυγούστου (103) του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία»

  • Αντικατάσταση έως 6 συστημάτων ΕΟ/ΙΡ στα S-70B-6 – Εξελίξεις στα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού. Η Διεύθυνση Διαχείρισης Ευρωπαϊκών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΔΙΔΕΑΠ) της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού & Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κήρυξε στις 26 Ιουνίου 2018 την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για την εγκατάσταση μέχρι 6 Ηλεκτροπτικών/ Υπέρυθρων (ΕΟ/IR) συστημάτων σε ελικόπτερα S-70B-6 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού. Ωστόσο τα οκτώ S-70B-6 διαθέτουν ήδη σύστημα EO/IR, καθώς από το 2002-2003 εγκαταστάθηκε το AN/AAQ-22 Star SAFIRE (Shipborne Airborne Forward-looking Infra-Red Equipment: Πλωτός Αερομεταφερόμενος Εξοπλισμός Πρόσθιας θέας Υπερύθρων) II της FLIR Systems! Έτσι η διαβούλευση αυτή φαίνεται να αποκαλύπτει έναν ευρύτερο σχεδιασμό του ΠΝ για την αναβάθμιση του εξοπλισμού EO/IR των S-70B-6, αλλά και ενδεχομένως για μεταφορά των AAQ-22 στα υπολειπόμενα AB 212ASW, καθώς δύο απέκτησαν ήδη το σύστημα από τα 6 ελικόπτερα AS 365N3 Dauphin 2 του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κάποια από τα οποία είναι καθηλωμένα στο έδαφος.
  • Καταστροφή ναρκών κατά προσωπικού από τις ΕΑΣ & Soukos Robots. Συνέχεια στην περιβόητη υπόθεση της καταστροφής των ναρκών κατά προσωπικού του Ελληνικού Στρατού δόθηκε στις 22 Μαΐου 2018, με απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Φ. Κουβέλη σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου από τις 30 Απριλίου 2018. Η «ΕΑ&Τ» παρακολουθεί το θέμα από τον Οκτώβριο του 2012 με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και επανέρχεται ακολούθως, επισημαίνοντας μια κρίσιμη έλλειψη στην υπουργική απάντηση και περιγράφοντας την τεχνική λύση που εφαρμόζεται τελικά.
  • Οι αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ – Το παραπλανητικό 2,27% της Ελλάδας. Οι αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις 11 και 12 Ιουλίου 2018 στις Βρυξέλλες, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να ασκεί οξύτατη κριτική προς τις κυβερνήσεις που δεν εκπληρώνουν τον διακηρυγμένο στόχο του 2% επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) τους. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΝΑΤΟ στις 10 Ιουλίου 2018, η Ελλάδα ανήκει στα 5 κράτη-μέλη που εκπληρώνουν τον στόχο με εκτίμηση για 2,27% εφέτος, με βάση τις τιμές και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του 2010. Μάλιστα η Ελλάδα είναι δεύτερη, πίσω μόνον από το 3,5% των ΗΠΑ και επάνω από την Εσθονία (2,14%), το Ηνωμένο Βασίλειο (2,10%) και τη Λεττονία (2,00%). Το ποσοστό της Ελλάδας όμως είναι εντελώς παραπλανητικό για τις δαπάνες προμηθειών στρατιωτικών μέσων και όπλων, όπως αναλύεται ακολούθως.
  • FREMM & Belh@rra: Συστήματα Ανθυποβρυχιακού Πολέμου – Το σόναρ CAPTAS-4 μοναδική επιλογή κατά των τουρκικών Υ/Β Τύπου 214. Μετά την ανάλυση των ικανοτήτων Αντι-Αεροπορικού Πολέμου (AAW) της φρεγάτας Belh@rra στο προηγούμενο τεύχος της «ΕΑ&Τ» (βλ. τ. 102, Ιούλιος 2018, σελ. 60-69) αναλύονται στο τεύχος αυτό οι ικανότητες Ανθυποβρυχιακού Πολέμου (ASW) σε σύγκριση με εκείνες των Φρεγατών Πολλαπλών Αποστολών (FREMM). Στον πυρήνα της ανθυποβρυχιακής ικανότητας των δύο τύπων φρεγατών βρίσκεται το Συνδυασμένο Ενεργό Παθητικό Σόναρ Ρυμουλκούμενης Διάταξης (Combined Active Passive Towed Array Sonar: CAPTAS) 4, με την αναπτυσσόμενη Συμπαγή Ανεξάρτητη (Compact Independent: CAPTAS-4CI) έκδοση στην περίπτωση των Belh@rra.
  • Υποθαλάσσια διάδοση του ήχου. Για την κατανόηση των δύο προηγούμενων άρθρων, είναι χρήσιμα ορισμένα αποσπάσματα και τα αντίστοιχα σχήματα από το βιβλίο «Αρχές Υδροακουστικής & Συστημάτων Σόναρ» των Γεώργιου Α. Σάγου MSc και Νικόλαου Γ. Μαλαχία MSc, αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού (εκδ. Παπασωτηρίου, Αθήνα 2003).
  • Farnborough 2018 – Το πρόπλασμα του Tempest κλέβει την παράσταση. Πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 22 Ιουλίου 2018 στο Farnborough, στα περίχωρα του Λονδίνου, η ομώνυμη διεθνής αεροπορική επίδειξη, με 87 τύπους αεροσκαφών να εκτελούν πτήσεις ή να παρουσιάζονται σε στατικές εκθέσεις. Από τα 107 αεροσκάφη στο Farnborough, τα 47 ήταν στρατιωτικά και τα υπόλοιπα εμπορικά. Συμμετείχαν περίπου 1.500 εκθέτες –οι 166 νέοι σε σύγκριση με το 2016– από 52 χώρες, με το 71% από το εξωτερικό. Την έκθεση επισκέφθηκαν 98 στρατιωτικές αντιπροσωπείες από 66 χώρες, 73.000 επαγγελματίες του κλάδου από 75 χώρες στις 5 εμπορικές ημέρες και 11.451 εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης από 47 χώρες. Παρά τις εντυπωσιακές πτητικές επιδείξεις μαχητικών, στρατιωτικών μεταφορικών, πολιτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, την παράσταση έκλεψε στο Farnborough εφέτος ένα… πρόπλασμα!
  • Eurosatory 2018 – Αναβαθμίσεις, μετατροπές, καινοτομίες. Οι 16 σελίδες που αφιερώθηκαν στο προηγούμενο τεύχος της «ΕΑ&Τ» (βλ. τ. 102, Ιούλιος 2018, σελ. 26-41) για την έκθεση Eurosatory 2018, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να καλύψουν τον τεράστιο όγκο εκθεμάτων και ειδήσεων. Η διεθνής έκθεση χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων και ασφάλειας πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι μεταξύ 11 και 15 Ιουνίου, με συμμετοχή 1.802 εκθετών από 63 χώρες. Η επανεξέταση του φωτογραφικού υλικού και των σημειώσεων από την έκθεση, ανέδειξε πρόσθετα σημαντικά εκθέματα και θέματα που παρουσιάζονται στις επόμενες σελίδες.
  • Οι επιτυχίες αέρος-αέρος του F-16 – Καταρρίψεις, πιλότοι, αντίπαλοι. Η υπογραφή της Επιστολής Προσφοράς & Αποδοχής (LOA) για την αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ και 52+ Advancedτης Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V, σημαίνει πως ο τύπος θα παραμείνει σε ελληνική υπηρεσία μέχρι τα μέσα του αιώνα! Το ορόσημο είναι εντυπωσιακό, καθώς η αρχική έκδοση F-16Aτέθηκε σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) τον Οκτώβριο του 1980! Μια όψη της μακράς αυτής πορείας είναι οι εντυπωσιακές επιτυχίες του τύπου σε μάχες αέρος-αέρος, οι οποίες αναλύονται στις επόμενες σελίδες.Η επίσημη επωνυμία του F-16 είναι “FightingFalcon”(Μαχόμενο Γεράκι), αλλά οι χειριστές χρησιμοποιούν το ανεπίσημο προσωνύμιο “Viper”(Οχιά, Έχιδνα), το οποίο αξιοποιήθηκε για την πλέον προηγμένη έκδοση του μαχητικού.
  • Η σφαγή των Ρώσων μισθοφόρων στη Συρία – Λεπτομέρειες της μάχης από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Στις 24 Μαΐου 2018 ο Τόμας Γκίμπονς-Νεφ δημοσίευσε στους “New York Times” τις λεπτομέρειες της τετράωρης επίθεσης περίπου 500 μαχητών του καθεστώτος Άσαντ –περιλαμβανόμενων Ρώσων μισθοφόρων– εναντίον ενός φυλακίου με Αμερικανούς στρατιωτικούς, στις 7 Φεβρουαρίου στην ανατολική Συρία. Στις ανελέητες αμερικανικές αεροπορικές κρούσεις φονεύθηκαν 200-300 επιτιθέμενοι, ενώ οι Αμερικανοί αμυνόμενοι που έφθασαν τελικά περί τους 40 παρέμειναν αβλαβείς. Το δημοσίευμα στηρίχθηκε σε συνεντεύξεις και έγγραφα που απέκτησαν οι ΝΥΤ, προσφέροντας την πρώτη δημόσια επιτόπια περιγραφή από το αμερικανικό Πεντάγωνο για την πλέον αιματηρή μάχη στην οποία έχουν εμπλακεί οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία.
Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο