ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Aποκεφαλισμός Ηγεσίας”: Ο θάνατος του αρχηγού των Ειδικών Δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι στην διάρκεια των αεροπορικών προσβολών της 3ης Iανουαρίου 2019 στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης σκοτώθηκε ο στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, διοικητής της Δύναμης “Κουντς”, η οποία αποτελεί τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των Ιρανών “Φρουρών της Επανάστασης”, η ίδια μια επίλεκτη και φανατικά προσηλωμένη δύναμη στο Σιϊτικό ισλαμικό καθεστώς της Τεχεράνης.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης δήλωσε ότι, “ο στρατηγός Σολεϊμανί σχεδίαζε να επιτεθεί σε Αμερικανούς διπλωμάτες και στρατιωτικούς σε όλη την επικράτεια του Ιράκ”, και ότι “ο Σολεϊμανί ήταν υπεύθυνος εδώ και αρκετά έτη για τον θάνατο και τον τραυματισμό χιλιάδων μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων”.

Μαζί με τον Σολεϊμανί σκοτώθηκαν ο Αμπού Μαχντί αλ-Μουχαντίς, υποδιοικητής της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής “Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης”, και οι διοικητές δύο ακόμη φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών, εκ των οποίων ο ένας διοικούσε την «Καταέμπ Χετζμπολάχ», μια πολιτοφυλακή που θεωρείται υπεύθυνη για τις επιθέσεις διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία στην Βαγδάτη, που άρχισαν στις 31 Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, η επίθεση διεξήχθη από αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα, με αποτέλεσμα των θάνατο συνολικά 10 ατόμων που επέβαιναν σε δύο οχήματα. Ο Μουχαντίς είχε έρθει στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης για να υποδεχθεί τον Σολεϊμανί, ο οποίος ταξίδευε με ιδιωτικό τζετ που είχε απογειωθεί από τον Λίβανο ή την Συρία. Οι αμερικανικοί πύραυλοι – σύμφωνα με μια πληροφορία – χτύπησαν ακριβώς την στιγμή της συνάντησης των δύο ανδρών και της συνοδείας τους στο ταρμάκ του αεροδρομίου, αν και το πιο πιθανό είναι ότι τα δύο οχήματα χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν εν κινήσει απομακρυνόμενα από το αεροδρόμιο, ώστε να μην υπάρξουν παράπλευρες απώλειες αμάχων μέσα στον αερολιμένα.

Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση του επιχειρησιακού – τακτικού μέρους της επιχείρησης, να περιγράψουμε την σημασία της Δύναμης Κουντς και του Σολεϊμανί. Η Δύναμη Κουντς είναι μια ειδική δύναμη που – για να κατανοήσουμε τις δυνατότητές της – μπορούμε να πούμε ότι συνδυάζει τις ικανότητες των Πρασινοσκούφηδων των US Army Special Forces, του παραστρατιωτικού σκέλους της CIA, Special Activities Center (SAC – πρώην SAD), αλλά και της Μυστικής Υπηρεσίας (Cladenstine Service) – την υπηρεσία πρακτόρων “δράσης” της CIA. Οι κομμάντος-πράκτορες της Κουντς έχουν δημιουργήσει την Χετζμπολάχ, οργανώνουν, εκπαιδεύουν Σιϊτικές τρομοκρατικές-ανταρτικές οργανώσεις σε όλη την Μέση Ανατολή και την Αραβική Χερσόνησο, ενώ η μονάδα διαθέτει “Γραφεία” με γεωγραφικό προσανατολισμό για την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τις ΗΠΑ.

Ο Σολεϊμανί ανέλαβε την διοίκηση της Κουντς το 1998, και θεωρείτο ο Νο1 κίνδυνος για τις ΗΠΑ. Στην διάρκεια του ανταρτοπολέμου στο Ιράκ, η αμερικανική Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOC) σχημάτισε μια ξεχωριστή Δύναμη Κρούσης, γνωστή ως Task Force 17, για να αντιμετωπίσει τις ομάδες της Κουντς που είχαν διεισδύσει στο Ιράκ και οργάνωναν την αντίσταση. H εκστρατεία της TF-17 εναντίον της Κουντς είχε το κωδικό όνομα “Operation Canine”. Στην Κουντς και τις παρακλαδικές οργανώσεις της οφείλονται οι θάνατοι πολλών Αμερικανών από αντιαρματικά βλήματα με κεφαλή Explosive Formed Projectile (EFP), τα οποία κατέστρεφαν ακόμη και άρματα μάχης Μ1 Abrams. Οι Χούτις στην Υεμένη αποτελούν επίσης αποτέλεσμα της δραστηριότητας της Κουντς, η οποία εκπαιδεύει, εξοπλίζει και καθοδηγεί τον πανίσχυρο ανταρτικό στρατό εναντίον της κυβέρνησης της Υεμένης.

Όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, ο Σολεϊμανί, με διαταγή της Τεχεράνης, σχεδίαζε να μετατρέψει το Ιράκ σε πεδίο μάχης μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ μέσω φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών πολιτοφυλακών, ανταρτικών στρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο Σολεϊμανί είχε ξεφύγει τον θάνατο δύο φορές στο παρελθόν. Το 2006 θεωρήθηκε ως ένα από τα θύματα ενός μεταφορικού αεροσκάφους που συνετρίβη σκοτώνοντας αρκετούς Ιρανούς αξιωματούχους. Ίσως μια δολοφονική ενέργεια από τις αμερικανικές ή/ και ισραηλινές υπηρεσίες; Επίσης, το 2012 είχε θεωρηθεί ότι ευρίσκετο ανάμεσα στα θύματα βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο όχημα, κατά την οποία σκοτώθηκαν ανώτατοι αξιωματούχοι και στενοί συνεργάτες του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ. Επίσης, μια απόπειρα δολοφονίας με στόχο τον Σολεϊμανί.

Η εκτέλεση του Σολεϊμανί έχει πλούσιο παρασκήνιο επιχειρησιακά και τακτικά. Η προσβολή ακριβείας την στιγμή συνάντησης του Σολεϊμανί με αρχηγούς των πολιτοφυλακών καταδεικνύει ότι οι κινήσεις του παρακολουθούντο χάρις στα μέσα υποκλοπής επικοινωνιών των αμερικανικών και ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Μέση Ανατολή, αλλά και χάρις σε δίκτυα πρακτόρων της CIA που έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους στις πολιτοφυλακές του Ιράκ. Η μυστική υπηρεσία του Ιράκ ή αλλιώς “Ιρακινή CIA” θεωρείται ικανότατη, και πιθανότατα είχε λεπτομερείς πληροφορίες για τις κινήσεις των ηγετών των πολιτοφυλακών, και ως εκ τούτου πιθανότατα γνώριζε για το ραντεβού στο αεροδρόμιο.

Το τζετ του Σολεϊμανί προφανώς παρακολουθείτο από αμερικανικά JSTAR/ AWACS, και ενώ ήταν εύκολη η κατάρριψή του, οι Αμερικανοί επέλεξαν μια προσβολή ακριβείας συγκεκριμένων προσώπων, που αποδεδειγμένα εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ. Επιπλέον, με την συγκεκριμένη επίθεση επιτεύχθηκε η εξουδετέρωση πολλαπλών στόχων υψηλής αξίας (HVT), και ουσιαστικά επετεύχθη ένας εκτεταμένος αποκεφαλισμός ηγεσίας της Κουντς και των πολιτοφυλακών που έλεγχε στο Ιράκ.

Η προσβολή από αμερικανικά AH-64 Apache – όπως ισχυρίστηκε η Τεχεράνη – δεν μπορεί να αποκλειστεί, και είναι μια συνήθης τακτική που ακολουθεί το Ισραήλ για την εξόντωση ηγετικών στελεχών της Χαμάς εδώ και αρκετά έτη. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από μη επανδρωμένα – οπλισμένα αεροχήματα, όπως τα MQ-9 Reaper. Το σύστημα Reaper για εκτελέσεις στόχων υψηλής αξίας χρησιμοποιούν τόσο η Αμερικανική Αεροπορία (USAF), όσο και η CIA αλλά και η JSOC, με τις δύο τελευταίες να είναι οι πλέον πιθανές που ενεπλάκησαν στην εκτέλεση του Σολεϊμανί. Το Reaper είναι πολύ πιο διακριτικό από το ΑΗ-64, και μπορούσε να περιφέρεται στον ουρανό πάνω από το αεροδρόμιο για ώρες, χωρίς να γίνει αντιληπτό.

Η ακρίβεια των προσβολών και η ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο που απαιτείται για ανθρώπινους στόχους, αλλά και η επιβεβαίωση της ταυτότητας των προσώπων που στοχοποιούνται εξασφαλίζεται μόνον από ανθρώπινα μάτια. Τα UAV που σίγουρα παρακολουθούσαν το αεροδρόμιο και έστελναν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της JSOC στην Μέση Ανατολή, δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν με απόλυτη ακρίβεια τα πρόσωπα των ανδρών που θεωρούνταν στόχοι, ιδιαίτερα την νύκτα. Κατά πάσα πιθανότητα, μέλη του στοιχείου Επιχειρήσεων Προωθημένης Δύναμης (AFO: Advance Force Operations) της Delta Force ή/ και μέλη του παραστρατιωτικού κλάδου της CIA, SAC (Special Activities Center, πρώην SAD) βρίσκονταν στην περιοχή, σε δεσπόζοντα σημεία, όπου με πανίσχυρα οπτικά παρακολουθούσαν την συνάντηση, και επιβεβαίωσαν την ταυτότητα των στόχων ή και τους καταδείκνυαν με λέιζερ.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο