ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμερικανική Δύναμη Κρούσης Ειδικών Επιχειρήσεων στην Κρήτη

Τέσσερα αεροσκάφη κλίνοντος στροφείου CV-22B και δύο μεταφορικά αεροσκάφη MC-130J της 352 Πτέρυγας Ειδικών Επιχειρήσεων (352 Special Operations Wing – 352 SOW) εθεάθησαν στην αεροπορική βάση της Σούδας, προερχόμενα από την αεροπορική βάση της RAF στο Μίλντενχολ της Βρετανίας. Συγκεκριμένα, τα CV-22B ανήκουν στην 7th Special Operations Squadron (7th SOS) ενώ τα MC-130J στην 67th Special Operations Squadron (67th SOS).

Τα ιπτάμενα μέσα της 352 SOW εξυπηρετούν τις ανάγκες αερομεταφορών/ αεροπορικής διείσδυσης/ αεραποβατικής κρούσης των Αμερικανικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (USSOF) στις περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής, της Νοτιοδυτικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής για λογαριασμό των αντίστοιχων αμερικανικών στρατιωτικών διοικήσεων USEUCOM (US European Command), USAFRICOM (US Arfican Command) και CENTCOM (Central Command).

Η 352 SOW υπάγεται στην Αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπορίας (Air Force Special Operations Command- AFSOC) και διαθέτει CV-22B, την έκδοση ειδικών αποστολών του C-22 Osprey, και MC-130J την πλέον σύγχρονη έκδοση ειδικών επιχειρήσεων του γνωστού C-130 Hercules. Τα CV-22 και τα MC-130J διαθέτουν συστήματα νυκτερινής όρασης (FLIR), ραντάρ παρακολούθησης του αναγλύφου του εδάφους, συστήματα αυτοπροστασίας από επιθέσεις αντιαεροπορικών πυραύλων και ηλεκτρονικά αντίμετρα εναντίον ραντάρ εγκλωβισμού αντιαεροπορικών όπλων.

Η παρουσία των CV-22 και MC-130J δεν σημαίνει απλώς την ύπαρξη μιας δύναμης για αεροπορική εκκένωση Αμερικανών σε κίνδυνο στο Ιράκ ή αλλού στην Μέση Ανατολή, αλλά την παρουσία μιας ισχυρής δύναμης κρούσης Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF), η οποία είναι έτοιμη να εκτελέσει αποστολές Διάσωσης Ομήρων (Hostage Rescue) και γενικά Περισυλλογής Προσωπικού (Personell Recovery), η οποία αναφέρεται γενικά στην απαγκίστρωση προσωπικού (στρατιωτικού και πολιτικού) από περιοχές υψηλού κινδύνου οιασδήποτε μορφής.

Την δύναμη ταχείας επέμβασης πιθανότατα συνιστούν μια ποικιλία ειδικών μονάδων. Από το 10th Special Forces Group (10 SFG) μπορεί να έχει αναπτυχθεί μια δύναμη Combatant Commanders in Extremis Force (CIF) εκ του 1ου Τάγματος Ειδικών Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στην Στουτγάρδη της Γερμανίας. Πρόκειται για έναν λόχο Πρασινοσκούφηδων που αναλαμβάνει αντιτρομοκρατικές αποστολές και αποστολές Άμεσης Επίθεσης και γενικά την άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις σύλληψης ομήρων, σε περίπτωση που ο χρόνος πιέζει και δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν οι κύριες αντιτρομοκρατικές μονάδες Delta Force και SEAL Team Six (DevGru). Επίσης, ο λόχος CIF μπορεί να δράσει ως ενίσχυση των μονάδων αυτών. 

Στην Στουτγάρδη εδρεύει και η Naval Special Warfare Unit 2 που αποτελείται από ένα επιτελείο και διαθέτει επιχειρησιακές διμοιρίες SEAL και Αποσπάσματα Μονάδας Ειδικών Σκαφών (SBU), τα οποία αντλεί από το Naval Special Warfare Group 2 και από το Special Boat Squadron 2. Συγκεκριμένα, διαθέτει δύο Διμοιρίες SEAL και μια μονάδα SBU με σκάφη NSW RHIB. H NSWU-2 μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μια εκστρατευτικής μονάδας Naval Special Warfare Task Unit (NSWTU).

Την οποιαδήποτε δύναμη κρούσης ειδικών επιχειρήσεων (SOTF) της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης (SOCEUR) υποστηρίζει η 321st Special Tactics Squadron (321 STS) η οποία παρέχει ειδικούς νοσοκόμουςδιασώστες μάχης Pararescue/ Parajumpers (PJ) αλλά και Combat Air Controller (CCT), οι οποίοι διεξάγουν έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας καθώς και καθοδήγηση αεροπορικών προσβολών σε ρόλο JTAC (Joint Terminal Attack Controller).

Τις κρίσιμες επικοινωνίες των Ειδικών Επιχειρήσεων στην Ευρώπη και την Αφρική υποστηρίζει το Απόσπασμα Διαβιβάσεων SOCEUR, που συνιστάται από διαβιβαστές με εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων, που εντάσσονται στην Δύναμη Κρούσης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Να σημειώσουμε ότι στην Σούδα λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό σε ένα ικανό ποσοστό επάνδρωσης μια Τμηματική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων για Μικρές Ειδικές Επιχειρήσεις (Special Operations Component Command for Small Joint Operations – SOCC-SJO), επανδρωμένη από αμερικανικό και ελληνικό προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων. Η διοίκηση αυτή αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον συντονισμό και την σχεδίαση επιχειρήσεων διάσωσης – εκκένωσης Αμερικανών, Ευρωπαίων και άλλων από την Μέση Ανατολή σε περίπτωση ανάφλεξης.

Να σημειώσουμε ότι η Μέση Ανατολή και η Βόρειος Αφρική αποτελούν “οικόπεδο” της Delta Force, η οποία έχει μοιραστεί την αντιτρομοκρατική εκστρατεία με την DevGru, η οποία με την σειρά της έχει αναλάβει το Αφγανιστάν, την Υεμένη και το Κέρας της Αφρικής. Δεν αποκλείεται επιπλέον ομάδες της Delta Force (ή αλλιώς Army Compartmented Element [ACE], πρώην Combat Applications Group [CAG]) να έχουν αφιχθεί στην Σούδα αποτελώντας τον πυρήνα μιας δύναμης ταχείας επέμβασης, πλαισιούμενοι από Special Forces.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο