ΤΟΥΡΚΙΑ/ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Συνεργασία με την Τουρκία για το An-188 ανακοίνωσε η Ουκρανία

Ο ουκρανικός όμιλος κρατικής αμυντικής βιομηχανίας UkrOboronProm ανακοίνωσε στις 3 Μαΐου 2018 πως η Ουκρανία και η Τουρκία κινούνται για την υλοποίηση του κοινού έργου στρατιωτικού αεροσκάφους μεταφορών An-188. Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της διεθνούς αεροπορικής επίδειξης Eurasia 2018 στην Αττάλεια, όπου η εταιρεία Antonov εκπροσώπησε την ουκρανική αεροπορική βιομηχανία.


Το έργο περιλαμβάνει την αποκλειστική χρήση εξαρτημάτων δυτικής προέλευσης, την εφαρμογή σύγχρονων και αξιόπιστων τεχνικών λύσεων, καθώς και την πλήρη συμμόρφωση με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, από πλευράς τόσο εξοπλισμού όσο και χρήσης του αεροσκάφους.
Οι αποφάσεις για το έργο επιτρέπουν να δημιουργηθεί ένα υποσχόμενο αεροσκάφος στρατιωτικών μεταφορών με τέσσερεις στροβιλωθητές (turbojet) με μεταφορική ικανότητα μέχρι 50t. Θα είναι ικανό να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό κάθε τύπου, εξοπλισμό κατασκευών, ελικόπτερα, μέχρι 300 στρατιώτες, φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας, παλέτες και εμπορευματοκιβώτια.
Το An-188 θα είναι ικανό να επιχειρεί από διάφορα αεροδρόμια, περιλαμβάνοντας απλούς διαδρόμους προσγείωσης, καθώς και να προσγειώνεται σε βραχείς διαδρόμους μήκους 600-800m. Αυτό επεκτείνει σημαντικά τον αριθμό αεροδρομίων από τα οποία θα μπορεί να επιχειρήσει το αεροσκάφος, εξασφαλίζοντας την υψηλή του αποδοτικότητα. Επιπρόσθετα θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονοι στροβιλωθητές υψηλής απόδοσης για το κόστος τους, παρέχοντας όχι μόνον υψηλή ταχύτητα αλλά και σημαντική ακτίνα πτήσης.
«Το νέο αεροσκάφος θα φέρει το ουκρανο-τουρκικό έργο στον κατάλογο παγκόσμιων ηγετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την τουρκική αντιπροσωπεία – με επικεφαλής τον δρ. Ισμαήλ Ντεμίρ, Υφυπουργό Αμυντικής Βιομηχανίας – αποφασίσθηκε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της UkrOboronProm, Πάβλο Μπούκιν.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο