ΔΙΕΘΝΗ

Μετά τη Λάρισα, εκπαιδευτικές αποστολές F-22 Raptor σε Νορβηγία, Ισπανία, Πολωνία

Μετά την τριήμερη παραμονή μαχητικών F-22 Raptor στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσης (ΑΒ) Λάρισας μεταξύ 10 και 13 Αυγούστου 2018, αντίστοιχες εκπαιδευτικές αποστολές με σύντομη παραμονή πραγματοποίησαν τα κορυφαία τακτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) σε αεροπορικές βάσεις της Πολωνίας, της Νορβηγίας και της Ισπανίας, μετασταθμεύοντας από την ΑΒ Σπανγκντάλεμ της Γερμανίας. Τα Raptor ανήκουν στην 95η Μοίρα Μαχητικών της 325ης Πτέρυγας Μάχης από την ΑΒ Τάινταλ της Φλόριντα και έφθασαν στην Ευρώπη στις 8 Αυγούστου. Όπως ανακοίνωσε τότε η Διοίκηση Μάχης Αέρος (ACC) της USAF, μια Μοίρα F-22 Raptor με προσωπικό και εξοπλισμό έφθασε στην ΑΒ Σπανγκντάλεμ για να διεξάγει εκπαίδευση με αμερικανικές και ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις. Τα F-22 θα παραμείνουν στην Ευρώπη για αρκετές εβδομάδες και μεταβαίνουν σε αεροπορικές βάσεις λοιπών κρατών μελών του ΝΑΤΟ για να μεγιστοποιηθούν οι ευκαιρίες εκπαίδευσης, ενδυναμώνοντας τη Συμμαχία και αποτρέποντας την περιφερειακή επιθετικότητα. Αναλυτικότερα:

• Στις 16 Αυγούστου δύο F-22, ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμου KC-135 και περίπου 10 άτομα προσωπικού υποστήριξης έφθασαν στην ΑΒ Λος Γιάνος του Αλμπαθέτε της Ισπανίας, για μονοήμερη εκπαίδευση.
• Στις 15 Αυγούστου δύο F-22, ένα KC-135 και περίπου 20 άτομα προσωπικού υποστήριξης έφθασαν στην ΑΒ Όρλαντ της Νορβηγίας.
• Στις 14 Αυγούστου πέντε F-22 και περίπου 40 άτομα προσωπικού υποστήριξης έφθασαν στην ΑΒ Πόουντιτζ της Πολωνίας, για εξοικείωση με το θέατρο επιχειρήσεων και εκπαίδευση διαλειτουργικότητας με αεροσκάφη της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας και του ΝΑΤΟ. Στις 15 Αυγούστου τα F-22 πραγματοποίησαν υπέρπτηση της Βαρσοβίας κατά τον εορτασμό των 100 ετών από την πολωνική ανεξαρτησία και ημέρα των ενόπλων δυνάμεων.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα δύο F-22A συνοδεύονταν από ένα KC-135 Stratotanker που προσγειώθηκε στη Σούδα και περίπου 10 άτομα προσωπικού υποστήριξης. Τα προαναφερόμενα KC-135 ανήκουν στην 100ή Πτέρυγα Εναέριου Ανεφοδιασμού Καυσίμου της ΑΒ Μίλντενχολ της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF).
Σύμφωνα με τις τέσσερις σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις της διοίκησης Ευρώπης και Αεροπορικών Δυνάμεων Αφρικής της USAF (USAFE & AFAFRICA), η παρουσία των F-22 στις αεροπορικές βάσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Πολωνίας επιδεικνύει τη δέσμευση της USAFE να επιχειρεί μαχητικά πέμπτης γενιάς στην περιοχή ευθύνης της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ. Υπογραμμίζεται επίσης η δέσμευση των ΗΠΑ στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ και η προθυμία τους να παρατάξουν και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα τους με την πλέον προηγμένη τεχνολογία για αποτροπή οποιασδήποτε δυνητικής επιθετικότητας και αύξηση της περιφερειακής ασφάλειας.
Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο