Η είδηση έρχεται από την αγγλική “Guardian” και δείχνει τι συμβαίνει σε μια κοινωνία που καταρρέει μέσα σε φτώχεια, ανομία και κρατική αυθαιρεσία. «Στοιχεία δείχνουν ότι για το 2017 η Βραζιλία σπάει το προηγούμενό της ρεκόρ των ανθρωποκτονιών με 63.880 θανάτους, μια αύξηση 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος». Ακόμη πιο φρικιαστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με το βραζιλιανικό Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια, κατά μέσο όρο 14 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα από τα χέρια αστυνομικών (μια αύξηση σχεδόν 20% σε σχέση με το περασμένο έτος). Η αστυνομική διαφθορά και οι πόλεμοι συμμοριών είναι δυο από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις αστικές περιοχές της χώρας. Επίσης οι βιασμοί αυξήθηκαν κατά 8%, ενώ και οι δολοφονίες γυναικών ακολουθούν παρόμοια τάση με αύξηση 6,1%.
Ο διευθυντής του Φόρουμ, Σέρτζιο Ντε Λίμα, σημειώνει ότι οι αυξημένες ανθρωποκτονίες οφείλονται εν πολλοίς στην άνοδο του οργανωμένου εγκλήματος και εντείνονται από το απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο και τις αστυνομικές διαδικασίες που ισχύουν. Τα περισσότερα θύματα αστυνομικών ανθρωποκτονιών είναι νεαροί άνθρωποι από τις φτωχογειτονιές, οι οποίοι συχνά εργάζονται για παράνομες συμμορίες ή απλά βρίσκονται παγιδευμένοι στον πόλεμο μεταξύ των παρανόμων και της αστυνομίας. Τα στατιστικά δείχνουν ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα θανατηφόρας βίας. Σύμφωνα με τον Ντε Λίμα, το θέμα της βίας θα παίξει σοβαρό ρόλο στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Ο επικρατέστερος για την εκλογή ακροδεξιός υποψήφιος Χαΐρ Μπολσονάρο δηλώνει, ότι προτίθεται – αν εκλεγεί – να δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στην αστυνομία για χρήση θανατηφόρας βίας και να επανεξετάσει τους σκληρούς νόμους οπλοφορίας που ισχύουν σήμερα (σ.σ: στη Βραζιλία σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο οι πολίτες να κατέχουν νόμιμα όπλα για την ατομική τους ασφάλεια, παρά το ότι υπάρχει τρομερή εγκληματικότητα και οι συμμορίες των ένστολων και μη εγκληματιών επιδίδονται σε απαγωγές και δολοφονίες σε μαζική κλίμακα). Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην βία κατά των γυναικών, είτε με τη μορφή φόνων ή βιασμών που φαίνεται να αυξάνονται ως ποσοστό ανησυχητικά.
Ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων αρχιφύλακας Ελισάντρο Λοτίν επισημαίνει ότι υπάρχει ασυλία σχετικά με τους φόνους στη Βραζιλία. Περίπου το 10% των ανθρωποκτονιών καταλήγει σε συλλήψεις και περίπου το 4% σε δίκες. Το σύστημα δεν λειτουργεί ώστε να αποτρέπει πιθανούς θανάτους, αλλά περισσότερο για να αντεκδικείται τους εγκληματίες.
Η Βραζιλία βρίσκεται σε ένα αυξανόμενο σπιράλ βίας. Η γιγάντωση του οργανωμένου εγκλήματος, η διαφθορά και ο πόλεμος των συμμοριών αναμιγνύονται με την χαώδη κοινωνική ανισότητα και τη φτώχεια σε ένα εμπρηστικό κοκτέιλ. Η λύση δεν είναι εύκολη και παρά τις εξαγγελίες των πολιτικών δεν υπάρχει θέληση για λύση. Το πολιτικό χρήμα πολύ συχνά πηγάζει από τη μαφία και η περαιτέρω ενδυνάμωση μιας διεφθαρμένης αστυνομίας που λειτουργεί ως «υπερσυμμορία» λίγο θα καλυτερεύσει τη ζωή του μέσου πολίτη της Βραζιλίας.