ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απαγορεύει τα όπλα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Σε περίπτωση που πιστεύατε ότι η ηλιθιότητα περιορίζεται μόνο εντός των ελληνικών συνόρων, υπάρχουν πλέον γραπτές αποδείξεις για το αντίθετο. Με προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε την 9η Μαίου, η Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με την ασφάλεια της διοργάνωσης, απαγορεύει στο άρθρο 12 “όλες τις νόμιμες (η υπογράμμιση δική μας) πράξεις με ιδιωτικά κατεχόμενα όπλα – εκτός της αποθήκευσης και της προσωρινής κατάσχεσης”.

Πιο συγκεκριμένα μεταξύ 1ης Ιουνίου και 12ης Ιουλίου 2018, όλοι οι νόμιμοι κάτοχοι όπλων (ιδιώτες, αθλητικοί σύλλογοι αλλά και ένοπλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας) απαγορεύεται να:

Μεταφέρουν, κυνηγούν, ή συμμετέχουν σε βολές με τα νόμιμα όπλα τους. Για την ακρίβεια απαγορεύεται να τα μετακινούν πέρα από τα όρια της διεύθυνσης κατοικίας ή έδρας που αναγράφεται στην άδεια κατοχής τους.
Δεν ανανεώνονται ή εκδίδονται νέες άδειες οπλοκατοχής.
Απαγορεύονται όλες οι αγοραπωλησίες όπλων και φυσιγγίων.
Τα σκοπευτήρια πρέπει να παραμείνουν κλειστά.
Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας θα εκτελούν τα καθήκοντα τους χωρίς κανενός είδους οπλισμό (περιλαμβανομένων στην απαγόρευση και των σπρέι ή των γκλοπ).

Επιπλέον, οι Αρχές ασφαλείας εξουσιοδοτούνται να “κατάσχουν προσωρινά” κάθε είδους όπλα, αν θεωρήσουν ότι παραβιάζονται οι όροι του Διατάγματος (περιλαμβανομένων τέηζερ, αεροβόλων, όπλων κρότου, κλπ.).

Η απαγόρευση “οδοστρωτήρας”, μας θύμισε την αντίστοιχη που ίσχυσε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων του 2004 με σκοπό την πρόληψη τρομοκρατικού χτυπήματος. Πραγματικά αδυνατούμε πως και στις δύο περιπτώσεις πως η παρενόχληση νομίμων οπλοκατόχων και η παρεμπόδιση νομίμων – επαναλαμβάνουμε – δραστηριοτήτων τους αυξάνει την ασφάλεια των αγώνων. Εκτός αν ελπίζουν ότι η αυστηρή αυτή απαγόρευση θα πτοήσει τους επίδοξους “μάρτυρες” από το να ζωστούν εκρηκτικά ή να επιτεθούν στα συρρέοντα πλήθη με παράνομο οπλισμό και άλλα μέσα.

Εκεί βέβαια που οι Ρώσοι το “τερμάτισαν” είναι στην απαγόρευση της ένοπλης εξάσκησης των καθηκόντων των “σεκιουριτάδων”. Φανταζόμαστε ότι οι διαρρήκτες και οι ληστές θα κάνουν πάρτι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν όλες οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας θα είναι απορροφημένες στη φύλαξη των αγώνων και οι ιδιωτικές θα είναι κυριολεκτικά “δεμένες” και ανήμπορες να αντισταθούν στους συνήθως σκληρούς και οπλισμένους “BOP”.

Τάσος Σύρμας

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο