ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ

 

Την Κυριακή, 31 Μαΐου 2020, έλαβε χώρα η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Ιερολοχιτών και Καταδρομέων στους υπέρ των Ιερών και Οσίων αγώνες του Έθνους, το οποίο διοργανώνει η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων σε ετήσια βάση στο Μνημείο των ΛΟΚ στο Καβούρι. Παρόμοια εκδήλωση γίνεται και στο αντίστοιχο Μνημείο στην Ρεντίνα, στην έδρα της 1ης ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ. Λόγω των ειδικών συνθηκών εξ αιτίας του COVID-19, η εκδήλωση έγινε σε πολύ στενό κύκλο.

  • Παρέστησαν οι κ.κ. ΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ, οι κ.κ. Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ, ο Δκτής της ΑΣΔΕΝ, οι υπεύθυνοι της τελετής Δντής ΓΕΣ/ΔΕΔ, ο Δκτής του ΚΕΕΔ και το ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων.

  • Εκτός της στρατιωτικής αντιπροσωπείας, παρέστησαν ο Δήμαρχος Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης και ο Μητροπολίτης Γλυφάδας-Ελληνικού-Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, ο οποίος ετέλεσε το εκκλησιαστικό μέρος της τελετής.

  • Επί πλέον παρέστησαν ο Αντγος ε.α. κ. Κόρκας Κων/νος, Επίτιμος Δκτής Στρατιάς και πρεσβύτερος εν ζωή Ιερολοχίτης και Καταδρομέας πολεμιστής, οι κ.κ Πρόεδροι της ΕΑΑΣ (ως εκπρόσωπος των εν αποστρατεία στελεχών του ΣΞ) και της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών (ως εκπρόσωπος των εν αποστρατεία στελεχών και των εν εφεδρεία και παλαιών οπλιτών των Ειδικών Δυνάμεων).

  • Στο τελετουργικό, αναφέρθηκαν οι πεσόντες στις επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου και των Δυνάμεων Καταδρομών από το 1942 μέχρι το 1974, κατά περίοδο και κατά Μονάδα και Ανεξάρτητο ΛΟΚ, αμιγώς Ελληνικής και Ελληνοκυπριακής επανδρώσεως Μονάδων, σε Βόρειο Αφρική, Ελλάδα και Κύπρο.

  • Εκτός της καθιερωμένης ομιλίας του Δντού ΓΕΣ/ΔΕΔ, σύντομες ομιλίες και χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. ΥΕΘΑ και ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο οποίος αναφέρθηκε και στην Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, την «ακονισμένη αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων». Χαρακτηριστικό και των δύο ήταν η σαφής εκπομπή μηνυμάτων προς κάθε επιβουλευόμενο της Εθνικής κυριαρχίας.

  • Τα λόγια του ιδρυτή των Δυνάμεων Καταδρομών αειμνήστου Υπτγου Ανδρέα Καλίνσκη, αντήχησαν δια της ομιλίας του Δντού ΓΕΣ/ΔΕΔ, η οποία κάλυψε και ξεδίπλωσε με λίγα και σεμνά λόγια το μεγαλείο και τον συμβολισμό της ημέρας και της ιστορίας της, από την κορυφή του Ιερού Βράχου:

«ΚΑΙ ΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ Ή ΟΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΠΕΙΡΑΞΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, ΠΕΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟ ΤΩΡΑ, ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ! ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ, ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ! ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ! ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΕΙΣΜΑ. ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΜΠΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑ! ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ. Η ΝΙΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ».

  • Το πλέον συναισθηματικά φορτισμένο σημείο της τελετής απετέλεσε η στιγμή της καταθέσεως στεφάνου από τον 100 ετών Ιερολοχίτη, υποστηριζόμενο από τον Πρόεδρο της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών, δίδοντας ένα συμβολικό μήνυμα της «οικογένειας» και της από γενιά σε γενιά μεταδόσεως του πνεύματος και της ατσάλινης θελήσεως των Καταδρομέων.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ:

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου έγιναν το 1953, όταν Διοικητής των Δυνάμεων Καταδρομών ήταν ο αείμνηστος Υποστράτηγος Ανδρέας Καλίνσκης, από τον Βασιλέα Παύλο Α’.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ

http://www.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=2493

(στο 3’ 43’’)

Κείμενο ρεπορτάζ, 30 Απριλίου 1953: Στο Στρατόπεδο των Δυνάμεων Καταδρομών στη Βουλιαγμένη προσέρχονται ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος με τη σύζυγό του Μαρία Παπάγου, ο Βασιλιάς Παύλος, η Βασίλισσα Φρειδερίκη και άλλοι επίσημοι για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων των Λόχων Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ). Ο Βασιλιάς Παύλος πραγματοποιεί τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, στο οποίο και καταθέτει στεφάνι. Ακολουθεί παρέλαση των ανδρών των ΛΟΚ ενώπιον του Βασιλιά Παύλου και των υπολοίπων επισήμων.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο